Adrenal Yorgunluk: Her Zaman Yorgun Hissetmenizin Sebebi
Adrenal yorgunluk veya hipoadrenia, kişinin sürekli olarak bitkin hissetmesine neden olan bir durumdur. Bu, normalden daha düşük bir oranda çalışan adrenal bezlerdeki küçük bir dengesizlikten kaynaklanmaktadır.
Buna ek olarak, bu böbrek yetmezliğinin böbreklerimizle ilgili ciddi bir problemle ilgisi olmadığını da belirtmek gerekir. Gerçekte, bu sorunun kaynağı iyi bilinen bir düşmandır: stres.
Bu nedenle adrenal yorgunluk denilen bu şey, fiziksel ya da duygusal stresin zaman içindeki bir belirtisidir. O zaman bağışıklık sistemimiz zayıflamaktadır. Sonuç olarak, hayat tarzımızı çok fazla etkileyen kalıcı yorgunluğa, ilgisizliğe ve sağlıklı dinlenmekte zorluğa yol açan bir dizi iç dengesizlik ortaya çıkar.
Bugün blogumuzda sizi bu konuyu keşfetmeye davet etmek istiyoruz.
Adrenal yorgunluk, az çalışılmış bir rahatsızlık
Adrenal yorgunluk ile ilgili, onu bir hastalık olarak kabul edecek yeterli sayıda çalışma olmadığını vurgulamak önemlidir. Aslında şimdiye kadar, glikojen seviyelerinden bağışıklık faaliyetimize kadar bir çok şeyi dengelemekten sorumlu bezlerdeki dengesizlik olarak kabul edilmiştir.
Bu nedenle tüm yorgunluğumuzu bu duruma bağlamamalıyız. Aşırı ve şiddetli yorgunluk evresi yaşarsak, kökenini belirlemek için daima bir doktora danışmalısınız. Bunun nedeni, arkasında yatan bir anemi veya hatta tiroid problemi bile olabilir.
Bunu da keşfedin: Yorgunlukla mücadele etmenin 10 yolu
Adrenal bezlerin fonksiyonu nedir?
Adrenal bezler, stres ya da anksiyete yaşadığımız zaman “savaş veya kaç” tepkisi ile metabolik tepkiyi bağdaştırmakla sorumludur. Ayrıca aşağıdaki hormonları düzenlerler:
- Glukokortikoidler: glikojen düzeylerimizi yöneten hormonlar.
- Mineral kortikoidler: vücuttaki su ve tuz arasındaki dengeyi kontrol eden hormonlar.
- Androjenler ve östrojenler: cinsel hormonlarımız.
Adrenal yorgunluğa ne sebep olur?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, adrenal yorgunluğun ana kaynağı hayat tarzımız ve daha da spesifik olacak olursak, strestir.
- Çoğu zaman, kişisel olanağımızın bile ötesine geçen seviyelerde (özellikle zihinsel olarak) çalıştığımızı fark etmiyoruz.
- Endişelerimizle uyanıyoruz ya da yeterince uyku almadan uyanıp daha fazla endişe, daha fazla baskı ve olumsuz duygularımızı artıran daha olumsuz düşüncelerle başbaşa kalıyoruz.
Bütün bu şeyler vücudumuzda, kalbimizde, beynimizde ve tabiki adrenal bezlerimizde bir tepki oluşturmaktadır.
Böbreklerimizin hemen üstünde bulunan bu küçük yapılar, herhangi bir biyokimyasal dengesizlikle karşı karşıya kaldıklarında aktif hale gelir. Bunlara, örneğin; kötü beslenme, sindirim problemleri, uyku eksikliği veya vücuttaki yüksek kortizol seviyeleri dahildir.
- Stres sürekli olduğunda, adrenal bezler kesintisiz çalışır.
- Bu aşırı uyarılma nedeniyle, zamanla işlevlerini kaybederler. “Yorgun” olurlar ve çok daha düşük seviyede çalışırlar.
Adrenal yorgunluğun semptomları nelerdir?
Adı üzerinde, en belirgin semptomu yorgunluktur.
Bununla birlikte, adrenal yorgunluğun kendisinin bir hastalık olmadığını, stresin neden olduğu dalgalanmanın oluşturduğu bir dengesizlik olduğunun unutulmaması gerekir.
Yaşadığımız belirtiler bu nedenle uzun süren stres süreçleriyle ilgilidir:
- Olumsuzluk ya da kafa karışıklığı
- Konsantre olma zorluğu
- İlgisizlik
- Uykusuzluk
- Kilo kaybı veya kilo alımı
- Sindirim problemleri
- Kas ağrısı
- Saç dökülmesi
- İshal ve kabızlık dönemleri
- Baş ağrısı
Adrenal yorgunluktan muzdarip olduğumuzu düşünüyorsak ne yapmalıyız?
Stres seviyemizin yüksek olduğunu ve aynı zamanda adrenal yorgunluk yaşadığımızı biliyorsak, en iyi şey doktora gitmektir.
- Ancak şunu unutmayın: bu problem, stres veya anksiyete için sadece farmasötik ilaçlarla çözülemez. Çok boyutlu bakım ve stratejilere ihtiyacımız vardır.
- Örneğin iyi bir endokrinolog da görmek çok önerilmektedir. Bu alandaki bir profesyonel size uygun bir analiz sunabilir ve bir dizi yönerge sağlayabilir.
- Ayrıca duygularımızı yeterince yönetme ihtiyacının da farkında olmalıyız.
Bu vakalarda, daha merkezli, fiziksel ve duygusal sağlığımıza öncelik veren daha sakin bir yaşam tarzı anahtardır.
Adrenal yorgunluğu tedavi etmek için öneriler
- Küçük miktarlarda günde 5 öğün yemek.
- Kahve, şeker, tatlandırıcılar ve işlenmiş gıdalar gibi enflamatuvar yiyeceklerden kaçının.
- Adrenal bezlerin iyileşmesine yardımcı olabilecek bazı gıdalar da vardır:
- Hindistan cevizi
- Magnezyum takviyeleri
- Avokado
- Haşlanmış brokoli
- Nori yosunları
- Kolay sindirilebilen proteinler
- Dinlendirici faaliyetler yapın.
- İyi dinlenin: günde en az 7-8 saat uyuyun.
- Hayatınızdaki olumlu ilişkileri teşvik edin.
- Yoga veya farkındalık çalışın: bunlar stresi azaltmak için idealdir.
Sonuç olarak, görebileceğiniz gibi, adrenal yorgunluğun tedavisi düşünülenden çok daha kolaydır.
Önemli olanı ön plana çıkararak ve bazen her şeyin üzerine ilk önce kendinizi koymanın sağlıklı ve gerekli olduğunu hatırlayarak yaşadığınız şeylere daha farklı şekilde odaklanmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lee, J., Lee, H.-K., & Cho, J.-H. (2015). A study on the relationship between stress and fatigue and the musculoskeletal symptoms experienced by Korean radiation workers. Journal of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.27.427
- Chaudhuri, A., & Behan, P. O. (2004). Fatigue in neurological disorders. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)15794-2
- Kocalevent, R. D., Hinz, A., Brähler, E., & Klapp, B. F. (2011). Determinants of fatigue and stress. BMC Research Notes. https://doi.org/10.1186/1756-0500-4-238
- Rose, D. M., Seidler, A., Nübling, M., Latza, U., Brähler, E., Klein, E. M., … Beutel, M. E. (2017). Associations of fatigue to work-related stress, mental and physical health in an employed community sample. BMC Psychiatry. https://doi.org/10.1186/s12888-017-1237-y
- Parslow, R. A., Jorm, A. F., Christensen, H., Rodgers, B., Strazdins, L., & D’Souza, R. M. (2004). The associations between work stress and mental health: A comparison of organizationally employed and self-employed workers. Work and Stress. https://doi.org/10.1080/14749730412331318649
- Redmer, J. (2017). Adrenal Fatigue. In Integrative Medicine: Fourth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-35868-2.00039-6Schneiderman, N., Ironson, G., & Siegel, S. D. (2005). Stress and Health: Psychological, Behavioral, and Biological Determinants. Annual Review of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.clinpsy.1.102803.144141