Zerdeçalın Faydaları ve Zerdeçallı Tarifler
Zerdeçal genellikle Asya kültüründe kullanılan bir baharattır; aynı zamanda köri yapımında da kullanılır. Zerdeçalın faydaları ve zerdeçallı tarifler için makalemizi okumaya devam edin.
Zerdeçal yemeklere tat ve renk katmasının yanı sıra, antioksidan, iltihap sökücü, antikanserojen ve antidepresan özellikte bir çok faydası bulunmaktadır.
Günlük diyetinizde kullanabilmeniz amacıyla burada sizlere zerdeçalın faydaları, nasıl tüketildiği ve hoşunuza gidebilecek tariflerle ilgili bilgi vereceğiz. Böylece bu baharatı herkesin bayılacağı lezzetli ve özgün tariflerde kullanabileceksiniz.
Zerdeçal (curcuma longa) zencefille aynı baharat familyasına aittir. İlaç yapımında kullanılan parçaya köksap adı verilir. Tarih boyunca Doğuda kullanılmasına rağmen, Batıda da daha yaygın olarak, doğal katkı ve şifa maddesi olarak kullanıldığı gibi yemeklerimizde de kullanılmaya başlanmıştır.
Bunu da okuyun: Zerdeçal İle İnflamasyon Karşıtı 5 Etkileyici Tedavi
Zerdeçalın Faydaları
- Antikanserojen: Zerdeçal çok sayıda çeşitli tümörlerin büyümesini önleyen antikanserojen bileşenler içermektedir. Ayrıca kanser ilacı kullanırken yan etkilerin azaltılmasında etkin rol almaktadır.
- İltihap Sökücü: İçerdiği kurkumin bileşeni yüksek derecede iltihap sökücü özelliktedir; bu yüzden romatizma, fibromiyalji, kronik yorgunluk ve ağrı vb. sorunları olan kişiler için tavsiye edilmektedir. Ayrıca solunum ve idrar sistemlerinde oluşan iltihaplara karşı da çok etkilidir.
- Antioksidan: Hücreleri oksitlendiren ve yaşlandıran, vücuttaki serbest radikallerin etkilerini nötrleştirir.
- Sindirim: Mide toniği gibi hareket eder, sindirim işlemini hızlandırır ve mide yanması, ülser, gastrit ve benzerleri ile mücadele eder.
- Karaciğeri ve mesaneyi korur, safra kesesi taşı oluşumunu engeller ve siroz veya sarılık gibi ciğer hastalıklarının oluşumunu engelleyebilmektedir.
- Antidepresan: Yapılan bir çok çalışma zerdeçalın doğal antidepresan gibi çalıştığını ve stresle mücadeleye yardımcı olduğunu göstermektedir.
- Enfeksiyonla mücadele eder: Antimikrobik ve antiseptiktir.
Nasıl Tüketebilirsiniz?
Bu bahsedilen faydaları edinebilmek için zerdeçalı günlük olarak kullanmanız gerekir. Öz, kapsül veya tablet şeklinde kullanabilir veya basitçe günlük menünüzde tüketebilirsiniz.
Bu durumda, zerdeçalın yemekleri sarıya döndürdüğünü ve hafif bir tat kattığını bilmeniz gerekir. Fakat bu baharatı her tür çorba, krema, türlü, pilav, makarna veya sos yapımında kullanabilirsiniz. Hatta kek, buzlu içecek, tart ve muhallebi gibi tatlılara da ekleyebilirsiniz.
- Tavsiye edilen miktar günlük bir tatlı kaşığıdır.
- Cilt sorunları için bölgesel olarak uygulayabilirsiniz. Bunun için su ve hatta biraz kil ile birlikte bir macun hazırlayın.
- Sedef hastalığı veya egzama gibi hastalıkların tedavisinde çok faydalıdır.
- Herhangi bir tedavi uygulamadan önce mutlaka bir doktora veya terapiste danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Enerji Verici Buzlu İçecek
Bu buzlu içecek sizi sabahları enerjiyle dolduracaktır. Aynı zamanda bu içecek çocuklara, atletlere ve fiziksel veya zihinsel enerji ihtiyacı olanlara tavsiye edilir. Tek yapmanız gereken aşağıdaki malzemeleri karıştırmaktır:
- Süt veya bitki bazlı bir içecek
- Zerdeçal
- Bir adet olgun muz
- Çekirdeği çıkarılmış hurma
- Dövülmüş badem
Hint İçeceği
Baharatların iyileştirici faydalarının tadını çıkarmanın sağlıklı ve lezzetli yollarından birisi de baharatlı bir içecek hazırlamaktan geçmektedir. Aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız vardır:
- Süt veya bitki bazlı süt (pirinç, yulaf ezmesi vb.)
- Zerdeçal
- Tarçın
- Zencefil
- Yıldız anason
- Limon ve/veya portakal kabuğu
- Bal
Hazırlanışı
- Süt veya bitki bazlı sütü baharatlarla 10 dakika boyunca kaynatın.
- Her bir litre sıvı için her bir baharattan yaklaşık bir çay kaşığı kullanılmalıdır.
- Sonrasında en az 10 dakika dinlendirin.
- Süzün ve buzdolabına koyun.
- Ilık veya soğuk olarak tüketin.
Hindistan Cevizi ve Zerdeçallı Muhallebi
Bu muhallebi yumurta içermediğinden, yüksek kolesterolü olanlar için mükemmeldir. Aynı zamanda zerdeçalın faydalarını da sunmaktadır. İhtiyacınız olanlar:
- Hindistan cevizi sütü
- Toz hale getirilmiş agaragar deniz yosunu
- Zerdeçal
- Bal veya agave nektarı
Hazırlanışı
- Hindistan cevizi sütünü agaragar, zerdeçal ve bal veya agave nektarı (miktarı damak tadınıza bağlı olarak) ile kaynatın.
- Arada sırada karıştırın. Kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakmayın.
- İki dakika boyunca kaynatın ve ocaktan alın.
- Geniş veya küçük tabaklara koyun.
- Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.
- Üç saat sonra yemeye hazır hale gelecektir.
- Arzunuza göre üzerine hindistan cevizi serpilebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Park W., Amin RA., Chen ZG., Shin DM., New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prev Res, 2014.
- Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
- World J Gastroenterol. 2013 Dec 28; 19(48): 9256–9270. Published online 2013 Dec 28. Therapeutic potential of curcumin in digestive diseases. doi: 10.3748/wjg.v19.i48.9256
- Neurotox Res. 2018 Apr;33(3):621-633. Add-on Treatment with Curcumin Has Antidepressive Effects in Thai Patients with Major Depression: Results of a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study. doi: 10.1007/s12640-017-9860-4. Epub 2018 Jan 11.