Ağrı Kesici Sebze Çorbası ile Hızlıca İyileşeceksiniz
Ağrı kesici sebze çorbası, kronik ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olacak anti-enflamatuvar özellikler içeren çeşitli besinleri bir araya getirir.
Vücudunun çeşitli bölgelerinde kronik ağrıdan muzdarip birçok kişi vardır. Bu durum, ciddi derecede acı çeken kişileri her zaman etkili olmadığı gibi çeşitli yan etkileri bulunan ilaçlar kullanmaya iter.
Bugünkü yazımızda, ağrı kesici ve anti-enflamatuvar özellikleriyle doğal yoldan ağrınızı rahatlatacak ya da tamamen kesecek kremalı sebze çorbası tarifini paylaşmak istiyoruz.
Ayrıca bakınız: Migreni Hafifletmek İçin 3 Doğal Ağrı Kesici
Ağrıyla savaşan yiyecekler
Bazı yiyecekler iyileştirici birtakım özelliklere sahip besin maddeleri içerir. Dolayısıyla, bu yiyeceklerden birçok faydalanarak çeşitli rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Ağrıyı kesmek için iki ana yararlı unsuru bir araya getirmelisiniz:
- Ağrı kesici: ağrıyı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak
- Anti-enflamatuvar: ağrının sebebi olan enflamasyonu azaltmak
Aşağıda listelenmiş besinler yalnızca bu özellikleri içermekle kalmaz – birlikte tüketildiğinde iyileştirici etkileri artar.
Brokoli
Brokoli, enflamasyonla savaşan bir mineral olan potasyum ile enflamasyonu azaltıp ağrıyı dindiren bir başka mineral olan magnezyum içerir.
Ayrıca kanserle savaşan özellikleri sebebiyle de sıkça önerilen bir besindir.
Soğan
Soğan, anti-enflamatuvar ve idrar söktürücü özellikleri sayesinde ödemle savaşır.
Sarımsak
Sarımsak, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra güçlü bir iyileştirici olmasını içeriğindeki kapsaisin maddesine borçludur. Bu da sarımsağı kas ağrısı, diş ağrısı ya da baş ağrısı gibi her türlü ağrı için kullanmaya uygun hale getirir.
Zerdeçal
Zerdeçal birçok faydalı özelliğiyle her zaman mutfağınızda bulundurmanız gereken bir besindir:
- Antioksidan
- Kanser karşıtı
- Antiviral
- Anti-enflamatuvar
- Ağrı kesici
- Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını geliştirir
Her hastalıkla mücadele etmek ya da oluşmasını önlemek için harika bir takviyedir. Doğal bir baharat olarak kullanabileceğiniz zerdeçal yemeklerinize de eşsiz bir tat verir.
Ayrıca bakınız: Hangi Sebze Çorbası Daha Sağlıklıdır?
Karabiber
Karabiber,piperin adında bir madde içerir. Bu madde aynı zamanda zerdeçalın içindeki kurkuminin özelliğini de artırır ve ağrı kesici özelliğe sahiptir.
Arnavut biberi
Sarımsak gibi arnavut biberi de kapsaisin içerdiği için ağrılara iyi gelir. Bu acı bir besin olsa da beslenmenize yavaş yavaş eklerseniz sindirim problemlerini önleyebilirsiniz.
Her tarife yalnızca bir tutam ekleyerek başlayıp daha sonra bu miktarı artırabilirsiniz.
Zeytinyağı
Saf sızma zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ile beraber yemek yapmak için en iyi seçeneklerden biridir çünkü yüksek sıcaklıklara çok iyi dayanır.
Diğer sebze yağları ise kolayca parçalanır ve çok yüksek sıcaklığa ulaştığında sağlığınız için tehdit oluşturur.
Zeytinyağı, ağrıyı doğal yollardan önleme ve geçirme söz konusu olduğunda, zerdeçal ve karabiberle mükemmel bir birliktelik oluşturur.
Deniz tuzu
Biz her zaman, besin maddeleri eksik bir rafine ürün olan sofra tuzu yerine deniz tuzu kullanmanızı öneririz. Bu ürün, mineraller ve eser elementler bakımından zengindir.
Fakat enflamasyondan kaçınmak için aşırıya kaçmadan kararında tüketmemiz gerektiğini de unutmamak gerekir.
Ağrı kesici sebze çorbası
Malzemeler
- 1 demet brokoli
- 1 soğan
- 4 bardak su
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal (5 g)
- 1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber (5 g)
- Bir tutam arnavut biberi (tat vermesi için)
- Zeytinyağı
- Deniz tuzu
Hazırlanışı
- İlk önce brokoliyi ve soğanı yıkayıp doğrayın, suyla beraber bir tavaya koyun.
- Daha sonra sarımsak dişlerini bütün halinde ekleyin.
- Düşük ısıya alın ve 30 dakika boyunca pişirin.
- Pişmesine birkaç dakika kala diğer malzemeleri de ekleyin.
- Biraz soğuduktan sonra, krema gibi pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar bütün malzemeleri karıştırın.
- Bu çorbayı sıcak içebileceğiniz gibi havanın ılık olduğu günlerde soğuk da tüketebilirsiniz. İşte ağrı kesici sebze çorbası tarifimiz bu kadar kolay!
Eğer ağrı şikayetleriniz varsa, bu çorbayı gün içinde yemeklerinizin yanında ihtiyaç duyduğunuz kadar içmeyi deneyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Finley, J. W., Ip, C., Lisk, D. J., Davis, C. D., Hintze, K. J., & Whanger, P. D. (2001). Cancer-protective properties of high-selenium broccoli. Journal of agricultural and food chemistry, 49(5), 2679-2683.
-
Fusco, B. M., & Giacovazzo, M. (1997). Peppers and pain. Drugs, 53(6), 909-914.
-
Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). Antioxidant and anticancer activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive nutrition and food science, 20(1), 8.
-
Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2).
-
Kempaiah, R. K., & Srinivasan, K. (2004). Influence of dietary curcumin, capsaicin and garlic on the antioxidant status of red blood cells and the liver in high-fat-fed rats. Annals of nutrition and metabolism, 48(5), 314-320.
-
Lobo, R., Prabhu, K. S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2009). Curcuma zedoaria Rosc.(white turmeric): a review of its chemical, pharmacological and ethnomedicinal properties. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61(1), 13-21.
-
Roldán, E., Sánchez-Moreno, C., de Ancos, B., & Cano, M. P. (2008). Characterisation of onion (Allium cepa L.) by-products as food ingredients with antioxidant and antibrowning properties. Food Chemistry, 108(3), 907-916.
-
Srinivasan, K. (2007). Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Critical reviews in food science and nutrition, 47(8), 735-748.