Aile Bireylerinizin Kan Grubunu Bilmek Gerekir mi?
Kan naklinin gerekli olduğu acil tıbbi durumlarda kan grubunun gerekli bir bilgi olduğu, bilinen bir gerçektir. Öte yandan aile bireylerinizin hepsinin kan grubunu bilmek farklı sebeplerden dolayı çok önemlidir.
Farklı kan grupları nasıl sınıflandırılır?
Tıp bilimi, her ne kadar hala daha neden farklı kan gruplarına sahip olduğumuzu nasıl açıklayacağını bilmese de, gerçek şu ki kanın nasıl işlediği ve yapısı hakkında pek çok şey biliyoruz.
Kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki proteinlerin varlığına ya da yokluğuna göre sınıflandırılan dört kan grubu vardır:
- A, A proteinini içeren grup;
- B, özelliği B proteinini içermesi olan grup;
- AB, enteresan bir gruptur çünkü iki proteini de içerir;
- O da, her iki proteini de içermeyen gruptur.
Bunların yanı sıra, bir de RH faktörü vardır: Eğer kanda RH proteininin varlığı görülürse, RH pozitif olarak sınıflandırılır. Bunun olmaması, RH negatif ile sonuçlanır.
Kan grubumuz, hem grubumuz hem de RH’ımızdan oluşur. Örneğin, kan grubu A olan ve RH varlığı olan bir kişinin kan grubu A-RH pozitif (A +) olacaktır.
Bu yazıya da bir göz atın: Bu 7 Gıdayı Daha Çok Tüketerek Damar Tıkanıklığını Önleyin
Aile Bireylerinizin Kan Grubunu Bilmek Neden Önemli?
Daha önce de belirtildiği gibi, kan nakli ve kan bağışı durumunda, kan grubunu bilmek çok önemlidir. Ayrıca, tüm kan grubu hastaları, O-RH negatif (O -) kan grubunu alırken; O-RH negatif olan bir hasta sadece kendi türlerinden kan nakli alabilir.
Kan grubunu bilmek için aynı derecede önemli tıbbi nedenler de vardır:
1. Derin toplardamar pıhtılaşması için bir yatkınlığın saptanması
A, B ve AB kan türleri için, derin toplardamar pıhtılaşması (DVT) ya da varisli damarlar olarak başlayan bacaklardaki kan pıhtılarına karşı, net bir genetik yatkınlık vardır. Bu pıhtılar, uygun şekilde tedavi edilmezse, akciğerlere gidebilir ve kişinin hayatını tehlikeye atabilir.
30 yıldan fazla bir süredir 66.000 kişiden oluşan veriler analiz edildikten sonra, bir çalışmada A, B ve AB tipi kan olan kişilerin, O grubu olanlara göre DVT riskinin yüzde 40 daha yüksek olduğu görülmüştür.¹
2. Ailenizden birinin kalp rahatsızlıklarına yatkın olup olmadığının saptanması
Çalışmalara göre, AB kan grubu olan kişiler, O kan tipine kıyasla, yüzde 23 daha yüksek kalp hastalığı riskine sahiptir.²
- B tipi kan olanlarda yüzde 11’lik bir artış riski vardı; A tipi kan olanlarda yüzde 5 daha yüksek risk vardı.
- Kan grubu A olan kişilerde daha yüksek kolesterol için daha büyük bir yatkınlık da keşfedilmiştir.
- Öte yandan, O kan grubuna sahip kişiler en düşük kalp krizi riskine sahiptir.
Neyse ki, bu genetik yatkınlıklar, sağlıklı bir yaşam tarzını takip ederek ve sizin ve aileniz için riskleri en aza indirmeye yardımcı olan diyet önlemleri alarak kontrol edilebilir.
Bu yazıyı okumanızı da tavsiye ederiz: Kalp Krizini Kadınlar Ve Erkekler Farklı Bir Şekilde Mi Yaşar?
3. Belirli kanser türlerine sahip olma eğilimi
2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, kan tipi O olan kişilerin aksine, A tipi kana sahip kişilerde mide kanseri riski daha yüksektir.³ Buna karşılık, kan grubu O olanlar, mide ülserine daha yatkındır.Diğer yandan, B ya da AB kan tiplerine sahip olmak, pankreas kanserini geliştirme riskini arttırır.
4. Üreme ile ilgili problemleri tespit etmek
Tip O kanı olan kadınların, FSH hormonunun yüksek düzeylerine bağlı olarak, kısırlığa yol açabilen düşük ovaryen rezervine sahip olma olasılığı iki kat daha fazladır.
Hamileliğe gelince, gebe kadınlarda, aynı RH’a (pozitif-negatif) sahip değilse, fetusun kanıyla uyumsuzluk ortaya çıkabilir. Bu, kadının vücudunun cenine alerjisi varmış gibi tepki göstermesine neden olabilir ve bu da bebeğe zarar verebilir. Çözüm, enjekte edilebilir bir ilaçtır.
5. Ailenizin diyetini planlama
Kan grubunuza göre diyet uygulayarak sağlığınızı iyileştirmenin mümkün olup olmadığı konusunda kesin bir bulgu yoktur. Ancak, bu diyeti deneyen insanlar, kilo vermek ve kilo verirken enerji seviyelerini korumak konusunda olumlu sonuçlardan söz eder.
Diyet, aşağıdakilerden oluşur:
- O Tipi Kan: Et, balık, meyve ve sebze yiyebilirsiniz; tahıl, bakliyat ve baklagiller tüketimini sınırlamak tavsiye edilir.
- A Tipi Kan: Bu tür için en iyi besinler sebze, soya peyniri, balık, deniz ürünleri, tahıl, fasulye ve meyvedir. Et, süt, kireç ve buğday tüketiminizi sınırlandırmalısınız.
- B Tipi Kan: Tüm etler, tavuk hariç, onlarla aynı fikirdedir. Ayrıca süt ürünleri, fasulye, hububat ve sebze tüketmeleri tavsiye edilir.
- AB Tipi Kan: Balık ve deniz ürünleri, süt ürünleri, baklagiller, meyveler ve sebzeleri yiyebilirler; kırmızı etlerden uzak durmaları gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amjadi, Omolbanin & Rafiei, Alireza & Ajami, Abolghasem & Valadan, Reza & Hosseini-Khah, Zahra & Hajilooi, Mehrdad & Janbabaei, Ghasem. (2015). Blood groups: In Health and Diseases. Res Mol Med. 3. 10.7508/rmm.2015.04.001.
- Kodumuri, Dr. Praveen & Singh A, Purna & S Rathod, Shivanand & JM, Desai & Nagose, Vaishali. (2014). A Complete Review Article on ABC of Blood Groups. Asian Journal of Health Sciences. 2. 45-9. 10.15419/ajhs.v2i1.426.