Akciğer Ödemi: Belirtileri ve Nedenleri
Akciğer ödemi, akciğerlerde sıvı birikiminden kaynaklanan bir durumdur. Bu birikim nefes almada zorluğa neden olur. Bu nedenle de hastanın hayatını tehlikeye atar.
Akciğer ödemi, akciğerlerde sıvı birikiminden kaynaklanan bir durumdur. Bu birikim nefes almada zorluğa neden olur. Bu nedenle de hastanın hayatını tehlikeye atar.
Akciğer ödemi çoğu durumda, kalp problemleri nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, travma, pnömoni (akciğer enfeksiyonu veya zatürre) ve hatta bazı ilaçlar da buna neden olabilir. Ödem aniden ortaya çıktığında, bu tıbben acil bir durumdur. Bu nedenle, ölümcül olabilir. Ancak diğer durumlarda, yavaş yavaş kendini gösterir. Her koşulda, ele alınması gereken çok acil bir durumdur.
Bu yazıda, akciğer ödeminin ne olduğunu, nedenlerini ve belirtilerini açıklayacağız.
Akciğer ödemi (Pulmoner ödem) nedir?
Alveoller akciğerlerin oluşturduğu hava cepleridir. Bu anlamda, solunum sırasında oksijeni emmekten ve karbondioksiti uzaklaştırmaktan sorumludurlar. Hava yerine sıvı ile doldurduklarında, bu gaz değişimi doğru şekilde yapılamaz.
Bu sıvı birikimine pulmoner ödem denir. Genellikle kalple ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu durumlarda buna kardiyojenik pulmoner ödem denir. Esas olarak kalbin sol ventrikülü zayıfladığında ortaya çıkar.
Dahası, kalp ile ilişkili olmayabilir (kardiyojenik olmayan pulmoner ödem). Örneğin, bir kişi yüksek irtifalara çıktığında da oluşabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Zaatüre Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Pulmoner ödem nedenleri
Kardiyojenik pulmoner ödem
Yukarıda belirttiğimiz gibi, kardiyojenik pulmoner ödem kalp hastalığı nedeniyle ortaya çıkar. Pulmoner ödemin neden olduğu en yaygın problemler şunlardır:
- Koroner arter anormallikleri. Bu arterler kalbin dolaşımından sorumludur. Genellikle yağ birikmesi (ateromatöz plak) nedeniyle tıkanırlar. Bu kalbi zayıflatır. Böylece, kan akciğerlerde birikme eğilimindedir ve bu sıvı alveollere geçmesini sağlar.
- Kalp kası yaralanmaları. Buna kardiyomiyopati denir. Önceki durumda olduğu gibi, kalp yeterince güçlü atmadığında, sıvı akciğerlere geri döner.
- Kalp kapağı problemleri.
- Hipertansiyon.
Kardiyojenik olmayan pulmoner ödem
Bunlar kalp problemlerini içermez. Bu durumda, ana nedenler:
- Yüksek rakım. Bir kişi yüksek irtifalara gittiğinde, pulmoner kılcal damarların vazokonstriksiyonuna bağlı bir basınç artışı meydana gelebilir. Sonuç olarak sıvı, alveollere geçer.
- Akut solunum yetersizliği sendromu. Bu durum, akciğerler sıvı ve beyaz kan hücreleri ile dolduğunda ortaya çıkar. Travma veya enfeksiyon buna neden olabilir.
- İlaç.
- Pulmoner emboli. Bu, bir pıhtı akciğere giden kan damarını tıkadığında ortaya çıkar. Bu durum düzgün kan dolaşımını engeller.
- Viral enfeksiyonlar.
- Duman soluma veya boğulma.
Bu yazıyı da beğenebilirsiniz: Perikardiyal Efüzyon: Tanı ve Tedavi
Belirtiler
Genel olarak belirtiler, hastalığın nedenine ve ne kadar hızlı oluştuğuna bağlıdır. Bu bağlamda, akut olarak ortaya çıktığında, ana belirtiler şunlardır:
- Kişi yattığında kötüleşen nefes darlığı.
- Boğulma hissi.
- Solunum sesleri (hırıltılı solunum olarak da bilinir).
- Öksürük (kanlı veya kansız).
- Taşikardi; kalbin normalden hızlı bir şekilde atması.
- Hastanın cildi serin ve nemli olabilir ve dudakları mavi olabilir.
Öte yandan, ödem yavaş yavaş ortaya çıktığında, belirtiler biraz farklılık gösterir:
- Nefes almada zorluk, hem efor sarf ederken hem de hasta uzanırken ortaya çıkar.
- Bacaklar şişebilir.
- Giderek artan yorgunluk hissi.
- Kişi yattığında ortaya çıkan ve oturduğunda kaybolan öksürük şikayeti.
- Kilo alımı.
Nasıl önlenir
Bu durumdan kaçınmak için önce oluşabilecek kalp problemlerini önlemelisiniz. Bu nedenle kan basıncınızı kontrol etmeniz gerekir. Bunun nedeni, hipertansiyonun kalp hastalığı adına önemli bir risk faktörü olmasıdır.
Ayrıca, her gün orta derecede egzersiz yapmak ve düzenli bir diyet uygulamak temel önlemlerdir. Bu önlemler kan basıncını ve kan kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu önemlidir çünkü kolesterol koroner arter hastalığı ile bağlantılıdır.
Öte yandan, hastalar sigara içmekten ve alkol almaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, uzmanlar sağlıklı bir kiloyu korumayı öneriyorlar. Son olarak, elbette, stres seviyenizi de kontrol etmeye çalışmalısınız.
Sonuç
Nefes darlığı, yorgunluk veya bu belirtilerden herhangi birini hissederseniz, lütfen acilen bir doktora görünün. Akciğer ödeminin ciddi bir durum olduğunu unutmayın. Bu nedenle, hayatınızı riske atar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Edema Pulmonar: Síntomas, Tratamientos, Causas e Información. (n.d.). Retrieved July 16, 2019, from https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/respiratorias/edema-pulmonar.html
- EDEMA PULMONAR » Causas, Síntomas y Tratamientos. (n.d.). Retrieved July 16, 2019, from https://www.edemapulmonar.com/
- Insuficiencia cardíaca – Trastornos del corazón y los vasos sanguíneos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved July 16, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-del-corazón-y-los-vasos-sanguíneos/insuficiencia-cardíaca/insuficiencia-cardíaca
- Definición de edema pulmonar – Diccionario de cáncer – National Cancer Institute. (n.d.). Retrieved July 16, 2019, from https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario/def/edema-pulmonar