Aloe Vera Suyu Nasıl Yapılır ve İçmek için 8 Sebep
Aloe vera bitkisi, içerdiği jelin bir çok kozmetik malzemesinde kullanılmasının yanında, sağlığınıza iyi gelen besinleri sayesinde dünyada en çok bilinen bitkilerden biridir. Peki aloe vera suyu neden tercih edilmelidir?
Su, antioksidan, lif ve diğer sağlıklı besinler açısından zengin olan aloe vera, yüzyıllardır bir çok hastalığı tedavi etmek için kullanılmaktadır. Hatta, aloe veranın doğal özleri ecza ve kozmetik sanayide de kullanılmaktadır.
Ancak yararlarından %100 faydalanmak için, aloe verayı doğal haliyle kullanmak en iyisidir. Düşük kalorili olduğu için sağlıklı bir şekilde kilo vermeye de yardımcı olur.
Bir çok insan hala aloe veranın sağlığa nasıl yararı olduğunu bilmemektedir. Bu sebeple bugünkü yazımızda aloe vera suyunu beslenmenize eklemek için 8 sebebi anlatacağız.
1. Kabızlığı önler
Öncelikle, makul bir seviyede tüketilen aloe vera suyu, her türlü kabızlığa karşı doğal olarak mücadele etmek için en iyi yollardan biridir. Yüksek su ve lif miktarı, atıkların daha iyi bir şekilde atılması için bağırsak hareketlerini güçlendirir.
2. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
- Aloe vera suyu içmek kilo vermeye yardımcı olur.
- Sindirimi ve metabolizmayı etkileyen toksinlerin atılmasını sağlayan doğal bir arındırıcı görevi gördüğü için, diyete başlamadan aloe vera suyu içilmesi önerilir.
- Az kalorili olması sebebiyle, açlığı gidermek için de az miktarda içilebilir.
3. İltihap Önleyici Özelliği Vardır
Kronik iltihap hastalıkları olan kişiler, aloe vera suyu içerek iltihap önleyici özelliklerinden yararlanabilirler. İçerdiği campesterol, lupeol ve beta-sitoesterol gibi iltihap önleyici maddeler, şişkinliği ve şişkinliğin sebep olduğu ağrıyı azaltır.
- Hassas bağırsak sendromu
- Artrit
- Yanıklar
- Kalp hastalıkları
- Crohn hastalığı
- Tip 2 diyabet
gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
4. Oldukça Besleyicidir
Tüm bunlara ek olarak, az miktarada içilen aloe vera suyu, besin değeri eksikleriyle mücadele etmek ve onları önlemek için harika bir yoldur. Bunların arasında:- Vitaminler (A, B, C ve E)
- Mineraller (kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum, manganez)
5. Vücudu Arındırır
- Aloe veranın içindeki aktif maddeler, kan dolaşımı, karaciğer ve böbreklerde birikmiş toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Makul miktarda kullanıldığında hücre zedelenmesini ve kan zehirlenmesi gibi kronik hastalıkları önler.
6. Kolesterolu Dengeler
- İster inanın, ister inanmayın; bu doğal su, iyi kolesterol seviyesini artırır. Aynı zamanda kötü kolesterolü ve yüksek trigliserid seviyesini düşürür.
- İçerdiği iltihap önleyici özellikler sayesinde damarların sertleşmesini önler ve yüksek kan basıncı seviyesini düşürür.
7. Ağız Sağlığını Güçlendirir
- Mikrop ve iltihap önleyici özelleri sayesinde aloe vera, dişinizdeki problemleri ve enfeksiyonları önlemenize yardımcı olur.
- Aloe vera suyunu içtiğinizde ya da dişinize uyguladığınızda bakterileri yok eder. Böylece plak ve ağızda kötü koku oluşumunu engeller.
- Aynı zamanda, ağızda ülser oluşumunun da en iyi tedavilerinden biridir.
8. Kan Şekerini Kontrol Eder
- Doğal aloe vera suyunun, tip 2 diyabete ya da dengesiz bir kan şekeri seviyesine sahip insanlara iyi gelen hipoglisemik etkileri vardır.
- Şekerin kanda birikmesine engel olmak için enerjiye dönüşmesini sağlayan ve glukomannan olarak bilinen bir madde içerir.
Aloe Vera Suyu Nasıl Yapılır?
Bu sağlıklı suyu yapmak için, aloe veranın içindeki jeli yapraklarından arındırmalısınız. İlk olarak, bitikinin en az iki yaşında olması çok önemlidir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Aloe Vera Jelin Cilde Yönelik 5 Büyük Faydası
Çünkü bu bitkinin yararlı özellikleri 2 yıldan daha az bir sürede gelişim gösteremez. Bu sebeple 2 yıldan daha genç olan aloe vera bitkisinde, yukarıda saydığımız faydalı özellikler henüz gelişmemiş oluyor.
Malzemeler
- 1 tane aloe vera yaprağı
- 1/2 bardak su (100 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr) (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Öncelikle, bir bıçak yardımıyla aloe vera yaprağını kesin ve içindeki jeli çıkarın.
- Daha sonra temizlemek için suyun altında yıkayın.
- Jel temizlenince, karıştırıcıdan geçirin ve iyice karıştıktan sonra suyu ekleyin.
- İsterseniz tatlandırmak için, bal ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
- Günde yarım ila bir bardak arasında için. Bu karışımı smoothielere ya da limonatalara da ekleyebilirsiniz.
- İstenmeyen durumalara sebebiyet vermemek için aşırı tüketimden kaçının.
Gördüğünüz gibi, doğal aloe veranın bir çok harika ve sağlıklı etkileri vardır. Düzenli olarak evde yapmaya devam edin ve sağlığınız için beslenmenizin bir parçası haline getirin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hong, S. W., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J. P., & Kim, J. S. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 528–535. https://doi.org/10.5056/jnm18077
-
Choi HC, Kim SJ, Son KY, Oh BJ, Cho BL. Metabolic effects of aloe vera gel complex in obese prediabetes and early non-treated diabetic patients: randomized controlled trial. Nutrition. 2013;29(9):1110-1114. doi:10.1016/j.nut.2013.02.015
- Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
-
Langmead L, Makins RJ, Rampton DS. Anti-inflammatory effects of aloe vera gel in human colorectal mucosa in vitro. Aliment Pharmacol Ther. 2004;19(5):521-527. doi:10.1111/j.1365-2036.2004.01874.x
-
Lim BO, Seong NS, Choue RW, et al. Efficacy of dietary aloe vera supplementation on hepatic cholesterol and oxidative status in aged rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003;49(4):292-296. doi:10.3177/jnsv.49.292
- Choudhary, M., Kochhar, A., & Sangha, J. (2014). Hypoglycemic and hypolipidemic effect of Aloe vera L. in non-insulin dependent diabetics. Journal of food science and technology, 51(1), 90–96. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0459-0