Bilmediğiniz 8 Farklı Alüminyum Folyo Kullanım Şekli

Benzersiz dokusu sayesinde alüminyum folyo, bazı konularda sürpriz bir şekilde büyük bir yardımcınız olabilir; örneğin bu madde, körelen makasınızı daha keskin bir hale getirmenizi sağlayabilir.
Bilmediğiniz 8 Farklı Alüminyum Folyo Kullanım Şekli

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Alüminyum folyonun, bildiğiniz kullanım alanları dışında başka konularda da kullanışlı bir madde olduğunu biliyor muydunuz? 8 farklı alüminyum folyo kullanım şekli için makalemizi okumaya devam edin!

Bilmediğiniz 8 Farklı Alüminyum Folyo Kullanım Şekli

Alüminyum folyo, özellikle bazı yiyecekleri ve onlardan arta kalanları korumak ve depolamak söz konusu olduğunda, evde yaygın olarak kullanılan bir malzemedir.

Bu madde, oldukça kolay bir biçimde şekil alır. Bazı mutfak eşyalarının ve gıdaların üstünü örtmek için kullanılır ve çok ince bir kalınlığa sahiptir.

Çoğu insanın alüminyum folyo kullanım şekli hakkında bildikleri bundan ibaret olabilir. Ancak bunun ötesinde, her türlü ev işinde size yardım edebilecek özellikleri de bulunmaktadır. 

Birçok insanın, bu maddenin alternatif kullanım alanlarının farkında olmadığını bildiğimiz için en iyi 8 tanesini bu yazıda toparladık, okuduktan sonra hemen uygulamaya başlayabilirsiniz.

O zaman hazırlanın!

1. Tencere ve Tavalarınızı Parlatın

eskimiş tencere ve tavalar

Alüminyum folyo kullanım şekli arasında, yanmış veya gıda lekeleri üzerine yerleşmiş tencerelerinizi temizlemek de yer alır.

Tıpkı sert sünger temizleyiciler gibi yapışmış haldeki pisliği giderir ve bu mutfak eşyalarınızın daha parlak görünmesini sağlar.

Nasıl kullanılır

Büyük bir parça folyoyu elinize alın ve büyük bir top haline getirin. Sonrasında ise parlatmak istediğiniz mutfak eşyalarının yüzeylerine bu folyo topunu sürtün.

2. Fırınınızı Yağlardan Arındırın

Fırında kalan yağların temizlenmesine yardımcı olan tel süngerler ve benzer malzemeler marketlerde de bulunur. Ancak basit bir alüminyum folyo topu bu konuda daha kolay ve daha erişilebilir bir çözüm olabilir.

Nasıl kullanılır

  • Yağlı yüzeye, karbonat ve limon suyundan yapılmış bir karışımı dökün.
  • 5 dakika boyunca kurumasını bekleyin.
  • Ardından, bu bölgeyi folyo ile ovun.

3. Gümüş Nesneleri Temizleyin

Gümüş nesneleri temizlemek için

Gümüşten yapılmış cisimlerin üzerinde zamanla kir ve tozlar birikir. Kir ve toz birikmesi nedeniyle zamanla daha mat görünme eğilimi taşıyan bu eşyalarınızın görünümlerini folyo ile daha iyi bir hale getirebilirsiniz.

Nasıl kullanılır

Büyük bir kabı (temizlemek istediğiniz eşyaların sığabileceği kadar büyük olmalı) sıcak su ile doldurun ve birkaç yemek kaşığı tuzu içerisine ekleyin. Sonrasında ise alüminyum folyo şeritlerini kabın içerisine koyun.

Son olarak ise, temizlemek istediğiniz eşyalarınızı su dolu kabın içerisine koyun ve en iyi sonucu almak için 20 dakika boyunca bekletin.

4. Ütünüzü Temizleyin

Bir şerit alüminyum folyo ve bir kaşık tuzu birleştirdiğiniz zaman, ütünüzü temizlemek için en iyi yöntemlerden birini bulmuş olursunuz.

Bu iki madde, ütünüzün yüzeyinde oluşan siyah tabakayı çıkarmak için birlikte çalışır. Bu şekilde ütünüz temizlenmiş olur, güzel ve temiz çamaşırlarınızın üzerinde lekeler oluşmaz.

Nasıl kullanılır

Ütü masasının üzerine bir alüminyum folyo şeridi yerleştirin. Bu şeridin üzerine bir kaşık tuz serpin ve normal ütü yapar gibi sıcak ütüyü üzerine gezdirin.

Biraz bu şekilde soğumaya bırakın ve kalan tuzu temiz bir bezle çıkarın.

5. Makaslarınızı Daha Keskin Bir Hale Getirin

keskin makas

Makaslarınızın eskiden olduğu gibi kesmediğini, keskinliğini kaybettiğini fark ederseniz umutsuzluğa kapılmayın. Yapmanız gereken şey sadece dolabı açmak ve alüminyum folyonuzu çıkarmak olacaktır.

Nasıl kullanılır

Büyük bir folyo tabakasını kesin, kalın ve düzgün bir hale gelene kadar birkaç kez katlayın. Ardından makasınızda bulunan bıçakları bilenmiş bir hale getirmek için, katladığınız folyoyu tekrar ve tekrar kesin.

6. Izgara Temizleme

Izgaralara sıkışan yağ ve gıda artıklarının izlerini ortadan kaldırmak için, alüminyum folyo ile bir miktar karbonatın sihirli kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Nasıl kullanılır

Az miktardaki karbonatı su ile ıslatın ve bu macunu pis haldeki ızgaranın üzerine serpiştirin.

Harekete geçmesi için 10 dakika boyunca bu şekilde bırakın ve alüminyum folyo ile bu yüzeyi sertçe temizleyin.

7. Bataryalarınızı Canlandırın

Oyuncaklar ve pille çalışan elektrikli ev eşyaları, çoğu zaman pilleri gevşek olduğu için çalışmaz. Bunun nedeni ise pillerin temassızlık yapmasıdır.

Bu problem ortaya çıktığı zaman bir mağazaya gitmenize gerek yoktur; bir alüminyum folyo parçasıyla bu sorunu çözün.

Nasıl kullanılır

Bir parça alüminyum folyoyu alın ve gerekli kalınlığa gelene kadar katlayın. Ardından katladığınız bu folyoyu pil bölmesinde temassızlığa neden olan boşluğa yerleştirin.

İyice sıkı olduğundan emin olun ve çalışır durumda olup olmadığını kontrol etmek için cihazı tekrar çalıştırın. Sanki sihir gibi değil mi?

8. Çelik Süngerlerin Pasından Kurtulun

çelik süngerlerde biriken yağlar

Mutfakta size büyük bir yardım olan çelik süngerler, her kullanımdan sonra neme bağlı olarak kolaylıkla oksitlenebilir.

Oluşan pas, sık sık süngerde kopmalara neden olur ve temizlemeye çalıştığımız yüzeyler daha da pis hale gelmeye başlar. Bazen temizlemeye çalıştığınız yüzeyler, kurtulması oldukça zor olan lekelerle dolar.

Bu durumu önlemek ve kötü kokuların önüne geçmek için size yardımcı olabilecek bir şey var ve siz bunun ne olduğunu tahmin ediyorsunuz!

Cevap, elbette güvenilir dostunuz alüminyum folyodur.

Nasıl kullanılır

Alüminyum folyonuzu dikdörtgen biçiminde kesin ve tel süngerin altına yeni bir altlıkmış gibi yerleştirin.

Nemin ortaya çıkmasını önlemek için folyoyu düzenli olarak değiştirin.

Alüminyum folyo kullanım şekli arasında bunların yer aldığını biliyor muydunuz? Eminiz ki çoğu insan hala bu maddeyi sadece gıdaları daha iyi saklamak için kullanıyor, oysa ki aslında bu sadece bir başlangıç!

Şimdi bu maddeyi çeşitli durumlarda nasıl kullanacağınızı bildiğinize göre, zorlu ev işleri ile uğraşırken elinizin altında olduğundan emin olmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.