Evinizi Tozlardan Arındırmak İçin 12 İpucu

Bir sonraki sefer bu yazıdaki numaraları deneyip toz almayı daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Buna ek olarak, bu bilgiler sayesinde sağlığınıza zararlı olabilecek kimyasalları kullanmaktan kaçınacaksınız.
Evinizi Tozlardan Arındırmak İçin 12 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Toz, çoğu ortamda bulunan ve genellikle kapılardan doğru ve ayakkabılarımızın altından evin iç yüzeyine ulaşan uçucu bir maddedir.Eğer evinizi tozlardan arındırmak istiyorsanız, bu ipuçlarını kaçırmayın!

Tozun varlığı mobilyalarınızın ve diğer parçaların görünümünü düzleştirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede solunumunuz için size sorunlar yaratabilir.

Evinizi Tozlardan Arındırmak İçin 12 İpucu

Herkes toza karşı alerjik bir reaksiyon göstermez, ancak bu durum zamanla akciğerlerinizin sağlığını etkileyebilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

En endişe verici tarafı, nihayetinde kaçınılmaz olarak evinizin içinde iyice toplanarak büyümesi ve bir noktada temizlenmesinin gerektiğidir.

Neyse ki kolaylıkla ve çok daha pahalı kimyasal ürünlere başvurmak zorunda kalmadan, evinizi tozlardan arındırmak için birçok yöntem bulunmakta.

Bu yazıda bu konuyla ilgili 12 ilginç bilgiyi sizinle paylaşmak istiyoruz; bir daha ki sefere toz almanız gerektiğinde bu bilgileri kullanıyor olacaksınız.

Bu ipuçlarına göz atın!

1. Islak mendil

Islak mendil kutusu

Normal ıslak mendiller ya da bebekler için kullanılan versiyonları bilgisayar klavyesini, ahşap mobilyaları ve ev araç gereçlerini temizlemek için harika bir seçenektir.

Bu yolla hem kuru hem de yapışkan lekeleri çıkarabilirsiniz.

2. Beyaz sirke

Beyaz sirke ve sudan oluşan karışım, evinizdeki tozu almak ve yüzeyleri dezenfekte etmek için en iyi yollardan biridir.

Bu ürün aynı zamanda güçlü bir doğal antibiyotik olarak da bilinir ve yüzeye uygulandıktan sonra mikropların çoğalmasını önler.

3. Karbonat

kabartma tozu ve kaşık

Bir yemek kaşığı karbonatı ılık suya ekleyerek lekeleri, kiri ve bakterileri ortadan kaldıracak tamamen çevre dostu bir temizleyici elde etmiş olacaksınız.

Spreyli bir kaba koyun ve bu karışımı tozlu yüzeylere sıkın. Mikro elyaf bir bezle üstünden geçin.

4. Bez Eldivenler

Bez eldivenler avizeler, lambalar, cam eşyalar ve evin içerisindeki diğer narin olan dekoratif nesnelerin tozlarının alınması için ideal bir yoldur.

Çünkü tozlar, bu tip bir malzemeye normal bir havluya oranla daha kolay yapışır.

5. Makyaj Fırçaları

Köşelerdeki ve dar bölgelerdeki tozları temizlerken bazı problemler mi yaşıyorsunuz?

O zaman bir makyaj ya da resim fırçası alın ve bu ulaşılması zor yerleri bunlarla temizleyin.

6. Çoraplar

çorap geçirilmiş vileda

Eski çoraplarınızı uzun bir çubuğa bağlayarak ahşap mobilyaların, buzdolabının ve diğer eşyaların altında biriken tozları bu şekilde temizleyebilirsiniz.

7. Mikrofiber Bez

Mikrofiber bez, çok fazla statik elektrik yaymakta olan televizyon ve bilgisayar ekranlarını temizlemek için en iyi seçenektir.

Unutmayın ki bu elektronik eşyaların ekranlarına temizlik ürünlerini öylece püskürtemezsiniz, bu nedenle ilk önce mikrofiber bezin üzerine uygulamanızı tavsiye ederiz.

8. Mutfak Maşası

Bir şey pişirirken yiyecekleri tutmak için kullandığınız maşalar, kör noktalardaki ve küçük alanlardaki tozları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

Maşayı yumuşak kumaş şeritlerle sarın, bu şeritleri lastik bantlarla yapıştırın ve temizlemek istediğiniz alanların üzerine sürtün.

9. Diş Fırçası

Eski renkli diş fırçaları

Eski diş fırçaları, pencere ve mobilya köşeleri, bilgisayar tuşları ve bunlar gibi kapalı alanlarda biriken tozları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

10. Kulak pamuğu

İlaç dolabınızda bir miktar kulak pamuğu varsa eğer köşelerdeki kirleri ve erişilmesi zor diğer yerlerdeki tozları gidermek için bunları kullanmayı deneyin.

11. Karbonat ve limon

Banyonuzda bulunan duşu hem temizlemek hem de cilalamak için karbonat ve limonu kullanarak kalın bir macun yapabilirsiniz.

Dahasını öğrenmek istiyor musunuz? Buna da bir göz atın: Ev yapımı malzemelerle pas gidermenin 7 püf noktası

12. Ahşap mobilyalarınız için ev yapımı temizleyici

Şişede bulunan limon yağı

Ahşap mobilyalar evlerde genellikle en fazla toz ve artık biriktiren yerlerin başında gelir.

Bu madde narin olduğundan ve opak hale gelme eğilimi gösterdiğinden, eğer tamamen dezenfekte etmek ve kusursuz görünmesini sağlamak istiyorsanız daha özel bir temizlik yapmanızı öneririz.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı (16 gram)
  • 1/2 çay kaşığı esansiyel limon yağı (3 gram)
  • 1/4 su bardağı beyaz sirke (62 ml)
  • 1 ve 1/4 su bardağı su (312 ml)
  • 1 adet püskürtme şişesi (spreyli şişe)

Nasıl yaparım?

  • Bir kaba zeytinyağını ekleyin, esansiyel limon yağıyla ve beyaz sirke ile karıştırın.
  • Birkaç saniye boyunca iyice karıştırın ve su ile birlikte püskürtme şişesine ekleyin.
  • Yalnızca ihtiyacınız olan kadarını püskürtün, birkaç dakika bekleyin ve tozu ve kirden arındırmak için yüzeyi bir mikrofiber bez ile silin.
  • İşlem sonunda eğer mobilyalarınız hala pis gözüktüğünü fark ederseniz bu işlemi tekrarlayın.

Tozlardan evinizi temizlemek için bu ev yapımı numaraları biliyor muydunuz?

Hayatınızı daha karmaşık hale getirmeyi bırakın ve bir sonraki sefer evinizi tozlardan arındırmak istediğinizde bunlardan bir tanesini mutlaka deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
  • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.