Ananas Enzimleri Kanseri Tedavi Edebilir
Ananas, zengin lifli diyetlerin iyi bilinen bir öğesidir. Lif içeriğine ek olarak, sağlığının bilincinde olan kişileri diğer çeşitli özellikleri ile de etkiler. Bunlardan en önemlisi, özellikle meme bezleri, rektum ve kolon yerleşimli ve kanser ile ilişkili bazı lezyonları küçülterek hatta yokederek kanseri önleyebilme özelliğidir.
Ananasın İçindeki Nedir?
Ananasın içinde oldukça yüksek miktarda lif bulunur. Ayrıca pek çok vitamin, organik asit ve mineral tuzları barındırır. Ancak ananasta bulacağınız en önemli şey, bromelain adında, enzim olarak görev yapan çok özel bir bileşendir.
Bromelain Nedir ve Ne İşe Yarar?
Bromelain doğal bir maddedir ve ananas meyvesinden elde edilebilir. Tümör karşıtı etkileri olmasının yanısıra, belirli karsinom çeşitleriyle ilişkili hastalıkların tedavisinde çok elzem bir yeri de vardır.
Bromelainin etkisinin kemoterapide kullanılan 5-Florourasil ilacıyla karşılaştırıldığı bir çalışmada, hayvanlar üzerinde yapılan incelemelere göre, bromelanın tümör karşıtı etkisinin, 5-Florourasilinkini geçtiği tespit edilmiştir.
Makalede ayrıca, bahsedilen 5-florourasil ilacıyla tedavi hakkında da bir tartışma yapılmıştır.
Bu ilaç, hastalığa karşı hastanın hayat kalitesini artırmak yerine, kanser hücreleri ile diğer bağışıklık sistemi hücreleri ve gerekli hücreler arasında ayırım yapmadan, çoğalan bütün hücreleri takip ederek öldürür. Bu da, enzimlerin ve diğer hücrelerin olası zehirlenmelerinin nedenidir.
Öte yandan, bromelain, doğal bir madde olduğundan, sadece doğal maddelerin sahip olduğu bir özelliği taşır: selektif sitotoksisite, yani diğer sağlıklı hücreleri etkilemeden sadece kanserli hücreleri öldürür.
Bir Enzim Olarak Bromelain
Enzimler ve onların kan dolaşımına karışmaları hakkında konuşmak biraz kafa karıştırıcı olsa da, bromelainden bahsetmekle hem kanser hastalarında hem de diğer insanlarda bu enzimin neden çok gerekli olduğunu anlayacaksınız.
Bromelain, proteinleri sindirici yani proteolitik özellikte olup, proteinlerin kan ve lenfatik sisteme karışmasını sağlayan ve bu sayede vücuda destek olan bir enzimdir.
Enzim gerçeği ve enzim içeren besinleri yeme konusu, tıp dünyasında halen bir sır olmaya devam etmektedir. Buna rağmen, işe yaradığını kanıtlamayı başarmışlardır.
Okumanızı tavsiye ederiz: Yürüyüş Yaparak Depresyondan Kurtulun
Sadece vücudun içinde dolaşan enzimler değil, oral sistem enzimleri de etkilidir ve spor yaralanmaları gibi basit problemlerin yanısıra kalp, kemik hastalıkları, daha da önemlisi çağımızın sorunu kanser gibi komplike hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Önerilerimiz….
Tedavilerinizde devamlılık göstermeyi unutmayın. Kanserle savaşan enzimler sadece ananasta bulunmaz. C vitamini, zerdeçal veya pancar özü içeren yiyecekler yiyerek kendinize yardım edebilirsiniz.
Bunun da ötesinde, vücudunuzun enzim üretim görevini azaltan çiğ yiyecekler yiyerek dengeli beslenmek önemlidir. Eğer vücudunuz sindirim işlevi için daha az enzime ihtiyaç duyarsa, onları çok önemli fizyolojik işlemler için kullanabilir.
Aklınızda olsun
Herşeyden önce, doğal seçeneklerinizi kullanın. Hücrelerinize, doğal maddelerin vereceğinden daha faydalı bir şey yoktur. Ananas enzimleri hayatınızı kurtarabilir. Doktorunuzla görüşün ve sahip olduğunuz riskler ve vücudundaki gelişmeler konusunda bilinçli olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ming, R., VanBuren, R., Wai, C. M., Tang, H., Schatz, M. C., Bowers, J. E., … Yu, Q. (2015). The pineapple genome and the evolution of CAM photosynthesis. Nature Genetics. https://doi.org/10.1038/ng.3435
- Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2014). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr.]. In Agrobacterium Protocols: Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23
- Duval, M. F., Noyer, J. L., Perrier, X., D’Eeckenbrugge, C., & Hamon, P. (2001). Molecular diversity in pineapple assessed by RFLP markers. Theoretical and Applied Genetics. https://doi.org/10.1007/s001220051621