Anemi için 9 Kolay ve Doğal Çözüm
Demir eksikliği anemisinden muzdarip olan insanlar için bu makalede bolca demir içeren bazı besinleri öneriyoruz. Ayrıca anemi ile başa çıkabilmenizi sağlamak için günlük rutininizi nasıl düzenleyebileceğinizi de açıklıyoruz.
Anemi belirtileri nelerdir?
- Solgunluk
- Yorgunluk veya uyuşukluk
- Nefes almada zorluk
- Kas yorgunluğu
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
- Görmede sorun
- Uykusuzluk
- Konsantrasyon sorunları
- Adet döngüsünde değişiklikler
- Şişkinlik ve sıvı birikimi
Ne yapmalı?
Yukarıdaki belirtilerin bazılarını deneyimlemeye başlarsanız ve bunun anemi olduğundan şüphelenirseniz, ilk olarak doğru bir teşhis yapılması ve tedavinin önerilmesi için bir uzmana danışmanız önerilir.
Çoğu durumda bir uzman sadece demir takviyeleri önerecektir. Ancak bu takviyeler oldukça oksidatif olduğu ve lezyonlara, gastrite ve mide ağrılarına neden olabileceği için bunların tüketiminde dikkatli olmanız gerekir.
Eğer doktorunuz bu takviyeleri önerdiyse, bunların yanında C vitamini tüketiminizi de arttırmanızı öneririz. Ayrıca vücudunuzun demiri en doğal şekilde absorbe etmesini sağlamak için aşağıdaki kurallara uymayı ihmal etmeyin.
Şu da ilginizi çekebilir: Anemi için 9 Kolay Çözüm
9 basit öneri
- Limon suyu: Limon mükemmel bir C vitamini kaynağıdır ve bu vitamin besinlerdeki demiri daha iyi absorbe etmemize yardımcı olur. Bunu diyetimize katmanın en kolay yolu hazırladığımız yemeklere, özelikle de et, balık ve salata gibi demir açısından zengin yemeklere bir miktar limon suyu katmaktır.
- Çam fıstığı: Çam fıstığı oldukça yüksek miktarda demir içerir. Bunları hafifçe tavada pişirebilirsiniz veya yemeğinizle karıştırmak için öğütebilirsiniz. Çam fıstığı özellikle anemiden muzdarip çocuklar için faydalıdır.
- Yer fıstığı: Yer fıstığının besinsel değerleri çam fıstığınınkilere benzerdir, ancak daha fazla protein ve daha az yağ içerir. Yer fıstığı bolca demir içerir ve ayrıca demiri daha iyi absorbe etmemizi sağlayan C vitamini de içerir. Yer fıstığı özelikle bolca egzersiz yapan insanlar için önerilir.
- Yonca filizleri: Filizlenmiş yonca sadece demir değil, pek çok mineral açısından da zengin bir besindir. Bu aynı zamanda size canlılık kazandırır. Bu nedenle yemeklerinizin yanında bir miktar yonca filizi tüketmenizi de öneririz. Filizlenmiş olarak satın alınabilir veya tohumları satın alınarak evde filizlenmeleri sağlanabilir. Ayrıca bu amaçla kullanılabilen özel kaplar da satılır.
- Karışık yeşillikler: Taze, çiğ ve çeşitlilik içeren bir salata demir açısından mükemmel bir kaynaktır. Burada sırf lahana ve domatesten söz etmiyoruz – salatanıza kuru meyveler, çiğ ıspanak, roka, su teresi, biber, havuç, elma, ayçiçeği ve kabak çekirdeği gibi pek çok farklı malzeme ekleyebilirsiniz. Buna sos olarak da bir miktar soğuk sıkım zeytinyağı ve limon suyu ekleyebilirsiniz.
- Kabuklu buğday ve darı içecekleri: Bitki bazlı içecekler inek sütü için mükemmel birer alternatiftir. Bu durumda özellikle sağlıklı ve demir açısından zengin olan iki bitkiyi öneriyoruz: kabuklu buğday ve darı.
- Mercimek: Mercimek her zaman anemi için önerilmiş olan bir besindir. Kışın ve daha soğuk havalarda bunları güveç şeklinde tüketebiliriz. En popüler hazırlama yöntemi budur. Ancak bunları yazın tüketmeyi de unutmamak gerekir, çünkü daha sıcak havalarda anemi şiddetlenebilir. Mercimek aynı zamanda soğuk salatalarda veya yukarıda yonca için tarif edildiği gibi filizlenmiş olarak tüketim için de idealdir.
Şu yazımıza da bir göz atın: Kansızlık için 6 Sağlıklı İçecek
- Güneşlenme: Günlük olarak güneşlenmek vücudumuzun tükettiği mineral seviyelerini korumamıza yardımcı olabilir. Bunu sabah erken saatlerde, gün doğumundan kısa bir süre sonra gerçekleştirmekte yarar var. Ayrıca güneşlenmeler arasında soğuk duş almak da işe yarayacaktır.
- Ağır veya sık adet görme: Kadınlar için ağır veya sık adetlerin aneminin başlıca nedenlerinden biri olabileceği unutulmamalıdır. Eğer bu durum söz konusuysa, o zaman demir ağırlıklı besinler tüketmektense adetlerinizi düzene sokmaya odaklanmalısınız. Bunun için farklı çaylardan veya ısırgan otu, kantaron veya atkuyruğu özlerinden faydalanabilirsiniz.
Not
Bazı durumlarda anemi bir otoimmün hastalığını veya durumunu işaret edebilir. Bu durum söz konusuysa veya sizi bu duruma karşı daha hassas kılan bazı genetik unsurların bilincindeyseniz süt ve süt ürünleri tüketiminizi kesmenizi veya mümkün olduğunca azaltmanızı öneririz. Kısa bir sürede bir iyileşme fark edersiniz.
Resimler sweetbeetandgreenbean ve joannova izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
- Aapro M, Beguin Y, Bokemeyer C, Dicato M, Gascón P, Glaspy J, et al.; ESMO Guidelines Committee. Management of anaemia and iron deficiency in patients with cancer: ESMO Clinical Practice Guidelines. Ann Oncol 2018; 29 (Suppl 4): iv271.
- De Paz R, Canales M, Hernández F. Anemia ferropénica. Med Clin (Barc) 2006; 127: 100-3.
- Hamed SA, Gad EF, Sherif TK. Iron deficiency and cyanotic breath-holding spells: The effectiveness of iron therapy. Pediatr Hematol Oncol 2018:1-10.
- Herman MC, Mol BW, Bongers MY. Diagnosis of heavy menstrual bleeding. Womens Health (Lond) 2016; 12: 15-20.