Anksiyete Atakları: Sakinleşmek İçin Önemli Noktalar

Solunumun nasıl kontrol edileceğini öğrenmek ve söz konusu atakların anlık olduğunu hatırlamak, anksiyete ataklarını kontrol etmek adına çok önemlidir.
Anksiyete Atakları: Sakinleşmek İçin Önemli Noktalar

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Eğer gergin bir kişiyseniz ya da anksiyete atakları yaşayan birini tanıyorsanız, bu makaleye dikkat edin. Bu yazıda, bu kişinin sakinleşmesine yardımcı olması adına önemli noktalara yer verilmektedir.

Anksiyete atakları

anksiyete yaşayan kadın

İlk olarak, bir anksiyete atağının ne olduğunu açıklığa kavuşturacağız. Böylelikle, bir insanın aslında bir anksiyete atağı geçirip geçirmediğini anlayabilirsiniz.

  • Anksiyete atakları tahmin ettiğinizden daha sık görülür. Bu durum genellikle, vücut aşırı miktarda adrenalin ürettiği zaman olur ve bu adrenalin sonrasında kan dolaşımına katılır.
  • Problem genellikle korkudan dolayı ortaya çıkar. İrrasyonel bir tetikleyici durumunda, çoğu zaman buna neyin neden olduğunu veya olanı nasıl kontrol altına alabileceğimizi bilemeyebiliriz.
  • Her atak 15 ila 30 dakika arası sürme eğilimi gösterir. Panik ataklar da hemen hemen aynı sürede meydana gelir.

1. Anksiyete atakları: Semptomları nasıl tanıyacağınızı öğrenin

Bir kişi anksiyeteden muzdarip olduğu zaman, bu durum genellikle kişiyi strese sokan ve en sonunda bu stresle başa çıkamadığı bir noktaya getiren birçok nedenden ötürü gerçekleşir.

Bununla birlikte, daha önce de belirttiğimiz gibi, her zaman mantıklı ya da gerçek bir sebep söz konusu değildir. Bir anksiyete atağının fiziksel belirtiler gösterdiği doğrudur. Spesifik olmak gerekirse, anksiyete atağı yaşayanlar genellikle aşağıda verilen durumları deneyimler:

  • Taşikardi
  • Olumsuz düşünceler
  • Boğulma hissi veya hatta ani kalp durması
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Terleme

2. Solunumu kontrol etmek

derin nefes alan kadın

Semptomları tespit etmek önemlidir. Aynı şekilde doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek de önemlidir. Solunum, bir anksiyete atağını kontrol etmedeki kilit noktalardan biridir. Nefes alış verişimizi kontrol edebilirsek, artan kalp atış hızımızı da kontrol edebiliriz. Doğru şekilde nefes almak için aşağıda verilen adımları izleyin:

  • 5 saniye nefes alın, nefesinizi  7 saniye tutun, 8 saniyede nefes verin.
  • Bu eylemi 5 dakika boyunca ya da ihtiyacınız olduğu kadar tekrarlayın.

3. Olumsuz düşünceleri aklınızdan uzaklaştırmaya çalışın

Anksiyete atakları genellikle kendini tekrar eden negatif düşüncelere bağlıdır. Bu şekilde düşünmeyi nasıl durduracağımızı bilmek çok önemlidir. Bunun için, nefes almalısınız; pozitif düşünmek ve negatif enerjiyi geride bırakmak için daha önce bahsedilen nefes egzersizlerini uygulamalısınız.

4. Sakinleştirici cümleleri tekrarlayın

rahatlamaya çalışan kadın

Kendinizi ya da atak geçiren kişiyi sakinleştirmek için sakinleştirici cümleler kullanın. Her insan, kendisi için etkili olan bazı ifadelere sahip olabilir. Bununla birlikte, ana fikir anksiyete atağını durdurmak için sakinleştirici bir etkiye sahip olan bir ifadenizin olmasıdır.

  • Örneğin, kendinize tekrar tekrar her şeyin yolunda olduğunu ve gergin olmak için herhangi bir nedeninizin olmadığını söyleyin.
  • Ayrıca, sakinleşeceğinizi ve bunun saniyeler içinde gerçekleşeceğini bilmek de iyi bir fikirdir.
  • Bu durumun sizin kontrolünüzde olduğunu unutmayın.

5. Güvenli bir yer arayın

Kendi evinizin mahremiyetine sahip değilseniz, atağı atlatabileceğiniz bir yer arayın. Kendinizi insanlar arasında korunmasız hissederseniz, bu durum sizi sadece daha da gergin hissettirir. Bu nedenle, anksiyete atağını olabildiğince kısa sürede yaşayabileceğiniz ayrı bir alan bulmak çok önemlidir.

6. Anksiyete Atakları: Kaçmayın

Anksiyete atağı sırasında ne yapacağınızı bilmek çok önemlidir. Bunun yanı sıra, yapmamanız gereken şeyleri de görmezden gelemeyiz.

  • Kaçmayın. Durumdan kaçmaya çalışmak sadece korkuyu besler.
  • Sadece nefes almaya konsantre olmalısınız ve birkaç dakika içinde, atak geçecek ve tekrar iyileşeceksiniz.

7. Dini ya da ruhani törenlere başvurmayın

düşünceli üzgün kadın

Bir anksiyete atağının, bilimsel gerçeklikle herhangi bir alakası bulunmayan, dini ya da ruhsal bir törenle üstesinden gelmeye çalışmayın. Anksiyete atakları genellikle kendiliğinden gider.Kendinize zaman vermek ve doğru nefes almayı bilmek sakinleşmek adına önemli noktalardır.

Böyle yaparak, normalde inanmayacağınız batıl inançlar dizisi oluşturursunuz. Sonuç olarak da daha fazla anksiyeteye yol açarsınız. Bir anksiyete atağını kontrol edebilmek ve tespit edebilmek için gerekli olan tüm adımlar bu yazıda size verilenlerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bandelow, B., Baldwin, D., Abelli, M., Bolea-Alamanac, B., Bourin, M., Chamberlain, S. R., et al. (2016). Biological markers for anxiety disorders, OCD and PTSD: A consensus statement. Part II: Neurochemistry, neurophysiology and neurocognition. The World Journal of Biological Psychiatry, 18(3), 162–214. https://doi.org/10.1080/15622975.2016.1190867; texto completo
  • Bentley, K. H., Franklin, J. C., Ribeiro, J. D., Kleiman, E. M., Fox, K. R., & Nock, M. K. (2016). Anxiety and its disorders as risk factors for suicidal thoughts and behaviors: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 43, 30–46. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2015.11.008; texto completo
  • Eagleson, C., Hayes, S., Mathews, A., Perman, G., & Hirsch, C. R. (2016). The power of positive thinking: Pathological worry is reduced by thought replacement in Generalized Anxiety Disorder. Behaviour Research and Therapy, 78, 13–18. https://doi.org/10.1016/j.brat.2015.12.017
  • Jensen, D., Cohen, J. N., Mennin, D. S., Fresco, D. M., & Heimberg, R. G. (2016). Clarifying the unique associations among intolerance of uncertainty, anxiety, and depression. Cognitive Behaviour Therapy, 45(6), 431–444. https://doi.org/10.1080/16506073.2016.1197308; texto completo
  • Paulus M. P. (2013). The breathing conundrum-interoceptive sensitivity and anxiety. Depression and Anxiety30(4), 315–320. https://doi.org/10.1002/da.22076; texto completo

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.