Anksiyete Atakları Sırasında Rahatlamak için 7 Öneri
Beklenmeyen durumlarda kalp çarpıntısı, titreme, terleme ve geçici olarak görme ve duyma kaybı gibi belirtileri sebebiyle vücut kontrolünü zorlaştırabildiği için, anksiyete atakları başa çıkılması güç durumlardır. Bu yazımızda, anksiyete atağının ilk belirtilerinde sakinleşmeniz ve doğal yollarla kendinizi rahatlatmanız için 7 öneri sunacağız.
Anksiyete atağı nedir?
Panik atak olarak da bilinen anksiyete atakları, bazı vücut fonksiyonlarının kontrolünün kaybedilmesine sebep olan ciddi tepkilerdir. Anksiyete atağının belirtileri:
- Kalp çarpıntısı
- Terleme ve üşüme
- Daralma hissi
- Göğüste baskı
- Baş dönmesi, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı
- Korku veya panik
Farklı derecelerde görülebilen anksiyete atakları, kötü düşünceler tarafından tetiklenir. Genellikle hızlı gerçekleşir, bu yüzden bu önerileri bilmeniz önemlidir; böylece olabildiği kadar erken müdahale edebilirsiniz.
Kaçırmayın: Yoga Yapmanın 6 Psikolojik Yararı
1. Kurtarıcı tedavi
Adından da anlaşılabildiği gibi en etkili yöntem kurtarıcı tedavidir. Bu formül, acil bir durumda, sinir krizi ve şok anında kullanılmak üzere çeşitli bitki özlerinden oluşur. Kurtarıcı tedavi 5 Bach çiçeğinin karışımından elde edilir:
- Kirazeriği
- Yaban asması
- Kına çiçeği
- Laden
- Akyıldız
Bu bitkileri, aktarlardan ya da bazı eczanelerden satın alabilirsiniz. Hiçbir kontraendikasyonu olmadığı için herkes tarafından kullanılabilir. Her durumda biraz bulundurmak iyi bir fikir olabilir. Anksiyete atağının ilk belirtilerinde bir bardak suya 4 damla damlatıp yavaşça için.
2. Nefes kontrolü
Çok hızlı belirti gösterdiği için atak anında derin nefes alıp vermek çok önemlidir. Bu yüzden anksiyete atağının başladığını hissettiğiniz anda nefes almaya odaklanmanız gerekir.
Bir yere oturun ve önce karnınızda sonra göğsünüzde hissederek derin ve sakin bir şekilde nefes almaya çalışın. Elinizi karnınızın üzerine koyarak hareketlere odaklanmanızı kolaylaştırın.
3. Göz hareketleri
Göz hareketleri, anksiyete, üzüntü ve depresyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Mutsuz hissettiğinizde gözleriniz genellikle aşağıya bakar. Bu sebeple, anksiyeteyle savaşmak ve onu önlemek için yukarı bakmak için kendinizi zorlamanız gerekmektedir.
Ve bunu yaparken kafanızı değil gözlerinizi kullanmalısınız. Birkaç dakika içinde negatif düşüncelerinizin kaybolduğunu göreceksiniz.
4. Eteri yağlar
Eteri yağların, sağlık problemlerini önlemek ve avantajlarından yararlanmak için kullanabileceğimiz terapötik özellikleri bulunmaktadır.
Anksiyete ataklarında kullanmak için, rahatlatıcı ve dengeleyici özellikleri olan eteri yağları kullanmayı tercih etmelisiniz. Kendi zevklerinizi de dikkate almayı unutmayın:
- Lavanta
- Reyhan
- Fesleğen
- Servi
- Sedir
- Keklikotu
- Portakal
- Papatya
- Melekotu
Bu eteri yağları oda kokusu ya da koku spreyi olarak kullanabilirsiniz.
5. Göz kapaklarına soğuk su
Gözünüz kapalıyken göz kapaklarınıza soğuk su uygulamak gibi kolay bir yöntem de anksiyete atağına iyi gelebilir. Eğer isterseniz yüzünüzün geri kalanı için de kullanabilirsiniz. Soğuk hidroterapisi, vücudunuzu rahatlatmak ve anksiyete atağını önlemek için kullanabileceğiniz kolay ve doğal bir yoldur.
6. Magnezyum banyosu
Magnezyum, sinir sisteminde önemli bir dengeleyici özelliği olan bir mineraldir. Genellikle ek olarak kullanılır. Daha hızlı bir sonuç almak için, Epsom tuzu olarak da bilinen, magnezyum sülfat banyosu yapabilirsiniz.
Her zamanki banyonuza yarım kap Epsom tuzu atın ve 20 dakika içinde bekleyin. Banyo sonrasında başka bir şeye ihtiyaç duymadan rahatlayıp canlanacaksınız.
Daha fazlası için: Magnezyum Yönünden Zengin En İyi 2 Doğal Çay
7. Kişisel homeopati
Doğal bir tedavi olan homeopatiyi hiçbir kontraendikasyonu ya da yan etkisi bulunmadığı için sağlık problemlerinizin tedavisinde kullanabilirsiniz.
Tercihen, durumunuzu değerlendirmek ve kişisel homeopati tedavisi için bir homeopati uzmanına danışın. Bu şekilde, anksiyete atağının ilk belirtilerinde kullanabileceğiniz yöntemleri her zaman elinizin altında bulundurabilirsiniz.
Anksiyete için birçok etkili tedavi bulunmaktadır, ancak size en uygun olanı seçmek için kişisel ihtiyaçlarınızı ve diğer sağlık problemlerinizi göz önünde bulundurmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kessler, R. C., Chiu, W. T., Jin, R., Ruscio, A. M., Shear, K., & Walters, E. E. (2006). The epidemiology of panic attacks, panic disorder, and agoraphobia in the National Comorbidity Survey Replication. Archives of general psychiatry, 63(4), 415-424. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1958997/
- Orozco, W. N., & Baldares, M. J. V. (2012). Trastornos de ansiedad: revisión dirigida para atención primaria. Revista médica de costa rica y Centroamérica, 69(604), 497-507. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2012/rmc125k.pdf
- Miró, M. T., Perestelo-Pérez, L., Pérez Ramos, J., Rivero, A., González, M., & Serrano, P. (2011). Eficacia de los tratamientos psicológicos basados en mindfulness para los trastornos de ansiedad y depresión: una revisión sistemática= Effectiveness of mindfulness based treatments for anxiety and depressive disorders: a systematic review. http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:Psicopat-2011-16-1-1000/Documento.pdf
- Caballo, V., & Mateos, P. (2000). El tratamiento de los trastornos de ansiedad a las puertas del siglo XXI. Psicología Conductual, 8(2), 173-215. https://eoepsabi.educa.aragon.es/descargas/H_Recursos/h_6_Psicol_Clinica/h.6.1.Materiales_divulgacion/2.14.Tratam_ansiedad_siglo_21.pdf
- Gnatta, J. R., Dornellas, E. V., & Silva, M. J. P. D. (2011). El uso de la aromaterapia en el alivo de la ansiedad. Acta Paulista de Enfermagem, 24(2), 257-263. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-21002011000200016
- Vilà, J. L. L. (2008). Evidencia científica de la hidroterapia, balneoterapia, termoterapia, crioterapia y talasoterapia. Medicina naturista, 2(2), 29-41. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2574514