Yoga Yapmanın 6 Psikolojik Yararı

Stresi azaltmaya ve rahatlamamıza yardımcı olmasının yanı sıra, yoga daha iyi hissetmemizi sağlayabilir ve hatta daha uzun yaşamamıza yardımcı olabilir.
Yoga Yapmanın 6 Psikolojik Yararı

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yüzyıllarca yıldır uygulanan bir meditatif yöntem olan yoga, günümüzde oldukça popüler olmaya başlamıştır.

Peki yoganın bu kadar popüler olmasının sebebini hiç düşündünüz mü? İlk sebebi ruhsal dengeyi sağlamasıdır. Ruhsal denge mutlu olmak için oldukça önemli bir faktördür.

Aşağıda, fiziksel, zihinsel ve ruhsal uygulamalardan oluşan yoganın sıradan fiziksel egzersizlerden farklarını ve ekstra faydalarını sıralıyoruz. Öğrenmeye hazır mısınız?

Yoga ve Psikolojik Faydaları

yoga yapan adam

Yoganın direkt olarak zihne bağlı olduğu bilinir. Stresi azaltabilme özelliğinin yanı sıra, daha esnek olmamızı ve zorlu hareketleri yapabilmemizi sağlar. Yoga aynı zamanda anksiyeteyi uzaklaştırır ve bizi daha mutlu bir insana dönüştürür.

1. Stresi azaltır

Kendimizi ruhsal açıdan zayıflamış hissedebiliriz. Zaman geçtikçe bazı şeyler bizi daha sinirli birine dönüştürür; tahammülsüzlük, ulaşılması güç hedefler, çok yoğun programlar vs.

Stres, günlük hayatımızı kötü yönde etkilemesi ve bizi sınırlamasının yanı sıra felç de dahil olmak üzere bir çok ciddi hastalığa neden olabilir. Neyse ki, yogayla stres seviyenizi kontrol edebilirsiniz.

Hala yogaya başlamaya ikna olmadınız mı? Okumaya devam edin!

2. Daha iyi bir uyku sağlar

Stres, uyku düzensizliği ve eksikliğiyle çok yakından ilgilidir. Birçok insan iyi bir uyumakta sıkıntı yaşamaktadır, bu problemin üstesinden gelmek için de uyku hapları almak gibi yöntemlere başvurmaktadırlar.

Peki ya bu problemi çözmek için daha doğal bir şey denersek?

Egzersiz stresi azaltmaya ve rahatlatmış hissetmemize yardımcı olur. Bunun sonucu olarak, çok daha iyi bir şekilde uyursunuz. Dahası, yoga yapmak melatonin üretimini artırır.

3. Daha mutlu olmanızı sağlar

mutlu kadın

Daha sık egzersiz yapan insanlar neden daha mutludur? Yoga ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir mi? Her zaman neşeli ve iyi bir ruh halinde olmak imkansızdır. Fakat, yoga yapmak bizi bir sakinlik seviyesine eriştirir ve çoğu zaman bir uyum seviyesine ulaşırız.

Aynı zamanda serotonin seviyesini artırır. Bu, bizim neşeli hissetmemizden sorumlu olan bir hormondur. Eğer mutsuzsanız ve sebebini bilmiyorsanız, belki de yogaya başlamalısınız.

4. Daha uzun yaşarsınız

Günde 15 dakika yogayla, yukarıda bahsetmiş olduğumuz bütün faydaların tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda, yoga daha uzun süre yaşamamızı sağlar!

Yoganın dejeneratif hastalıkları engellediği bilinmektedir. Bu hastalıklar enerjimizi tüketir, bizi daha kötü bir yaşam kalitesi ile daha kısa süre yaşatır.

5. Konsantrasyonu yükselir

Konsantrasyonumuz çok önemlidir, çünkü bu daha iyi öğrenmemizi, bilgileri daha basitçe almamızı sağlar ve hafızamızı güçlendirir. Dahası, problemleri daha etkili bir şekilde çözmemizi sağlar.

Diğer fiziksel egzersizlerin bize bu yönde yardımcı olduğuna inanıyor olabiliriz, fakat gerçek şudur ki yoga kaçınılmaz olarak konsantrasyon gerektiren bir aktivitedir. Konsantrasyonu oluşturmasının ve güçlendirmesinin sebebi de budur.

6. Cinsel hayatı daha iyi bir hale getirir

yoga yapan sevgililer

Yoga sadece size iyi gelmez, aynı zamanda çevrenizdeki insanlara da fayda sağlar. Örneğin, partneriniz ve sizin aranızda olan ilişkiyi iyileştirir, ki bu da eğer hayatımızın her alanında denge sağlamaya çalışıyorsak çok önemli bir meseledir.

Peki yoga neden cinsel ilişkiler için iyidir? Bunun sebebi, pelvis kaslarını güçlendirmesi ve aynı zamanda onları daha esnek bir hale getirmesidir.

Bunun sonucu olarak, cinsel ilişki daha zevk verici bir hale gelir ve partnerinizi daha mutlu edersiniz.

Yogaya başlamak için daha fazla beklemeyin! Eğer yapabiliyorsanız, şimdi başlayın ve günlük rutininize derhal dahil edin. Antik zamanlardan kalan bu önemli uygulama vücuda birçok fayda sağlar. Yoga yaparak hayatınızda refah ve denge seviyesine ulaşacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.