Anksiyetenin Fiziksel İşaretleri Nelerdir?
Anksiyete veya diğer ismiyle kaygı bozukluğu, sahip olduğunuz düşünceler ve gün içinde yaşadığınız durumlardan kaynaklı, iç veya dış uyaranlara karşı istem dışı yanıt olarak da algılanan psikolojik bir bozukluktur.
Anksiyete, çok stresli ve tehlikeli durumlarda ortaya çıkan ve birtakım fiziksel ve psikolojik tepkilerle ilgili olan bir durumdur. Ancak bazen sadece hormonal değişiklikler nedeni ile de kendini gösterebilir.
Bu rahatsızlık her insanda farklı şekilde ortaya çıkar. Bu durumun nedeni ise insanların duygularını kontrol etmede farklı kapasitelere sahip olmasıdır. Çoğu durumda bu rahatsızlık kalıcı değildir. Ancak bazı hastalarda bu durum sürekli kendini tekrar eden kronik bir probleme dönüşebilir.
Bu psikolojik durumla ilgili en kötü şey ise, çoğu kişinin bu durumu yaşarken kabul etmemesidir. Bu nedenle çoğu insan bu hastalığın zararlı etkilerini durdurmak için gerekli olan önlemleri almaz. Halbuki anksiyetenin fiziksel işaretleri oldukça can sıkıcıdır.
Bu yüzden bu hastalığın uyarıcı işaretlerini bilmek oldukça önemlidir. Bu yazıda bu psikolojik bozukluğun 10 temel belirtisini sizinle paylaşacağız. Bu sayede durumunuz ciddi bir hale gelmeden önce kendinize nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebileceksiniz.
Anksiyetenin Fiziksel İşaretleri
1. Göğüs Ağrısına Neden Olur
Anksiyetenin fiziksel işaretleri herkeste farklı şekilde ortaya çıkabilir. Mesela anksiyete yaşayan hastalarda göğüs ağrısı oldukça yaygındır. Çoğu zaman kaslardaki gerilmeler bu duruma neden olur. Bazen hissedilen göğüs ağrısı o kadar acılıdır ki, kişi kalp krizi geçirdiğini sanabilir.
Bu iki durum arasındaki temel bir fark bulunmaktadır; anksiyete kaynaklı ağrılar genellikle anlıktır ve sonrasında karmaşık durumlara yol açmaz.
Daha fazlasını öğrenin: Göğüs Ağrınız Olduğunda Ne Yapmalısınız?
2. Boğazda Yumru Hissi veya Nefes Almada Zorlanma
“Globus pharryngeus” adıyla bilinen bu semptom, anksiyete veya stres durumlarında ortaya çıkar ve boğazda bulunan kasların kasılmasıyla kendini gösterir. Boğazınızda yumru hissi ve bir şeyleri yerken yutkunmada zorlanma, duygusal dengesizliğin net bir göstergesidir.
3. Aşırı Terleme
Terlemek vücudun normal bir tepkisidir. Aslında vücudu belli bir ısıda tutmak için oldukça gereklidir. Ancak bununla birlikte, anksiyete yaşadığınız dönemlerde ter bezlerinin aktivitesi değişir. Sonuç olarak, vücut tarafından aşırı ve anormal miktarlarda ter üretilir.
4. Çene ve Omuz Ağrısı
Anksiyete nöbetleri boyunca kaslarda yaşanan gerginlik, çene ve omuz gibi vücudunuzun en hassas yerlerini etkilemeye başlar. Hatta bazen yüzünüzde ortaya çıkan hoş olmayan bir hissizlik durumu da buna eşlik ederek birkaç dakika boyunca sizi rahatsız edebilir.
5. Sindirim Problemleri
Sindirim sisteminiz ile duygusal durumlarınız arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Bu nedenle anksiyete yaşadığınız zaman birçok sindirim problemini de bununla beraber tecrübe edersiniz. Hazımsızlık, mide asidinin aşırı üretilmesi ve kabızlık anksiyete yaşayan insanları etkileyen durumlardandır.
6. Ciltte Değişimler
Anksiyete vücudu estetik anlamda da etkilemektedir, bu nedenle fark edilebilir cilt değişimlerine yol açabilir. Lekeler, sivilceler ve cildin kuruması gibi cilt problemleri duygusal dengesizlik yaşayan insanlar arasında çok yaygındır.
Bu değişiklikler genellikle yüzde ortaya çıkar. Ancak aynı zamanda kollarda, sırtta ve vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. Ancak anksiyete ortadan kaybolduğu anda, cilt de kendini tekrar eski normal haline geri döndürecektir.
7. Karıncalanma Hissi
Stresli durumlarda yaşanan güçsüzlük ve karıncalanma hissi aslında vücudun bir savaşma tepkisidir. Bunun nedeni kanda biriken karbondioksittir ve hücrelere az oksijen gitmesiyle ortaya çıkar.
8. Uykusuzluk
Uykusuzluk ve diğer uyku bozuklukları, anksiyeteden muztarip olan kişilerin yaşadığı en rahatsız edici durumdur ve çok yaygındır. Uykuya dalmada zorlanma veya uzun süre uykuda kalamama problemi, çoğu zaman kişinin yaşamakta olduğu duygusal sorunlarla ilgilidir.
9. Gözde Acı Hissi
Kaygı bozukluğu, bazı vücut sıvılarının azalmasına ya da bu sıvıların diğer vücut dokularına doğru kaymasına neden olabilir. Bu durum doğal olarak gözlerin sulanmasını da etkiler. Bu nedenle gözlerde kızarıklığa, tahrişe ve kurumaya neden olabilir.
Daha Fazlasını Okuyun: Gözlerinizi Sağlıklı Tutmak İçin 6 İpucu
10. Migren
Migren gibi güçlü baş ağrıları, uzun süren anksiyete durumlarıyla yakından ilişkilidir. Anksiyeteden kaynaklanan gerginlik ve dolaşımla ilgili problemler genellikle bu ağrıların kaynağını oluşturur.
Bu belirtilerden bazıları size tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse bir an önce bu sorununuz için çözüm aramalısınız. Anksiyeteden kurtulmak için rahatlama tekniklerini deneyebilir, ya da sağlıklı bir diyet uygulayarak bu psikolojik durumla savaşabilirsiniz. Anksiyetenin fiziksel işaretleri yaşamanızı zorlaştırmadan önlem alın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Demiryoguran, N. S., Karcioglu, O., Topacoglu, H., Kiyan, S., Ozbay, D., Onur, E., Korkmaz, T., & Demir, O. F. (2006). Anxiety disorder in patients with non-specific chest pain in the emergency setting. Emergency medicine journal : EMJ, 23(2), 99–102. https://doi.org/10.1136/emj.2005.025163
- Schneiderman, N., Ironson, G., & Siegel, S. D. (2005). Stress and health: psychological, behavioral, and biological determinants. Annual review of clinical psychology, 1, 607–628. https://doi.org/10.1146/annurev.clinpsy.1.102803.144141
- Aguirre Álvarez A.A.; Martínez Lemus H.; Núñez Orozco, L. 2005. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Revista Mexicana de Neurociencia. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmexneu/rmn-2005/rmn056c.pdf
- Mai Leander, Erik Lampa, Anna Rask-Andersen, Karl Franklin, Thorarinn Gislason, Anna Oudin, Cecilie Svanes, Kjell Torén, Christer Janson. 2014. Impact of anxiety and depression on respiratory symptoms. Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/j.rmed.2014.09.007.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611114003187) - Generalised anxiety disorder in adults. National Health Services. https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/symptoms/
- Blozik, E., Laptinskaya, D., Herrmann-Lingen, C. et al. Depression and anxiety as major determinants of neck pain: a cross-sectional study in general practice. BMC Musculoskelet Disord 10, 13 (2009). https://doi.org/10.1186/1471-2474-10-13
- Mayer EA, Craske M, Naliboff BD. Depression, anxiety, and the gastrointestinal system. The Journal of Clinical Psychiatry. 2001 ;62 Suppl 8:28-36; discussion 37.
- John Koo, Andrew Lebwohl. 2001. Psychodermatology: The Mind and Skin Connection. Clinical Pharmacology. https://www.aafp.org/afp/2001/1201/p1873.html
- Hiperventilación. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003071.htm
- Meiyan Li, Lan Gong, Xinghuai Sun & William J. Chapin (2011) Anxiety and Depression in Patients with Dry Eye Syndrome, Current Eye Research, 36:1, 1-7, DOI: 10.3109/02713683.2010.519850
- Anxiety Headache. WebMD. https://www.webmd.com/anxiety-panic/anxiety-headaches-link#1