Aşırı Gaz ve Şişkinliğe Yol Açan 7 Şey
Aşırı gaz ve şişkinlik pek çok kişinin muzdarip olduğu ve engelleyemediği en önemli problemlerden biridir. Gaz, bağırsaklarda yaşayan bakterilerden kaynaklanır.
Ancak bağırsak problemleri ve dış etkenlere tepki, durumu daha da kötüleştirebilir. Çok ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte, bazen o kadar sık meydana gelir ki; gaz şikayeti olan kişi için utanç verici bir duruma dönüşebilir.
Sonuç olarak biriken gaz nahoş, utanç verici bir kokuya sebep olabilir. Bugün sizi gaz şikayetinizden kurtaracak önlemleri alabilmeniz için, aşırı gaz ve şişkinliğe yol açan 7 yaygın şeyden bahsetmek istiyoruz.
1. Bakteriyel Floradaki Dengesizlik
Aşırı gaz, bağırsaklarınızı koruyan bakterideki bir dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Bu durum genellikle sindirim bozukluğu veya enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan sonra meydana gelir.
Midedeki pH oranı hızlı değiştiğinden, gaz üretimi artabilir ve bazı bakteriler fazla gelişebilir. Bu gibi durumlarda, prebiyotik ve probiyotik içeriği fazla olan gıdalar tüketmek yararlı olacaktır. Bu tip gıdalar bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin tekrar çoğalmasını sağlayacaktır.
Bu yazımızı da okuyun: Gastrit ve Reflüyle Mücadele Eden İki Gıda
2. Besinlerin Bağırsaktaki Fermantasyonu
Sindirim yolunda bulunan bazı bakteriler, sindirim süreci boyunca besinlerin parçalanmasını kolaylaştırmak için fermantasyon yaparlar. Bu işlem genellikle kalın bağırsakta görülür.
Ancak bazen ince bağırsağa geçen bakteriler erken fermantasyon yaparlar.Burada besinler tam anlamıyla sindirilmemiş olduğundan, gaz çıkarmadığınız sürece sindirim sistemindeki gaz artacaktır. Bu durumun en kötü yanı ise şişkinlik, ve sancı gibi hayat kalitenizi düşüren diğer semptomlardır.
3. Hızlı Yemek
Öğünlerini bir çırpıda yiyenlerin gaz şikayeti olması neredeyse kaçınılmazdır. Bunun sebebi lokmaları yerken büyük oranda hava da yutmalarıdır. Sonuç olarak bağırsaklarda yüksek oranda gaz birikir ve geğirme veya şişkinliğe sebep olur.
4. Süt Ürünlerini Fazla Tüketmek
Bazı insanlar süt ürünlerini tüketmekte zorluk yaşamasalar bile, zaman içerisinde ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Yaş veya düzenli olarak bazı etkilere maruz kalınması gibi nedenler laktaz enziminin oranını azaltabilir.
Tahmin edebileceğiniz gibi laktaz, süt ürünlerinin sindirilmesi için gereklidir. Eğer süt ve süt ürünleri tükettikten sonra sindirim problemi yaşıyorsanız, laktoz intoleransınız olabilir.
Bu durumda tek çözüm, süt ve süt ürünlerini tüketmeyi bırakmaktır. Bu tür besinler yerine marketlerde satılan laktozsuz alternatifleri tüketmeyi deneyebilirsiniz.
5. Hormonal Değişiklikler
Menopozla birlikte kadınlarda gözlenen hormonal değişiklikler, hormonlarla alakalı hastalıkların yanı sıra, aşırı gaz üretimine de sebep olur. Semptomları kontrol etmek ve oluşumlarını azaltmak için daha çok egzersiz yapmalı bol su tüketmelisiniz.
Bilim adamları henüz tam olarak hangi hormonların bu tepkiye neden olduğunu belirleyememiş olsa da, bu hormonlardan muzdarip olanlar sindirim faaliyetlerinde çok net değişiklikler görmektedir.
6. Gluten Hassasiyeti
Aşırı gaz şikayeti, açıkça besin alerjisi veya çölyak hastalığı gibi başka bir rahatsızlığın işareti olabilir. Bu otoimmün hastalıkları, ince bağırsak zarında küçük çatlaklara da neden olabilirler.
Böylece karında yanmaya, sancıya ve sindirimin düzgün yapılmasına engel olabilecek diğer semptomlara neden olabilir. Bu yüzden, özellikle sorunla baş edebilmeniz için durumu bir an önce tespit etmek çok büyük önem taşır.
Okumanızı öneriyoruz: Sürekli Gazınızın Olmasının 5 Sebebi
7. Kabızlık
Kabızlık, gaz ve diğer sindirim problemlerine sebep olur. Dışkı bağırsakta kaldığında bakteriyel florayı uyarır ve vücut normalden çok daha fazla gaz üretmeye başlar.
Üstelikbağırsağınız yararlı olan besini almakta vevücudun ihtiyacı olmayan atık maddeleri uzaklaştırmakta zorluk çeker.Bu durumdan muzdaripseniz, sindirimi kolaylaştırmak için daha çok su ve lifli gıdalar tüketin.
Unutmayın ki gaz şikayetinizden kurtulmanın en etkili yolu yeme alışkanlığınızı düzeltmektir. Buna gaz yapan yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak da dahildir. Bu önerileri dikkate almayı ve gerekli görüyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.