Aşırı Yeme İsteği Nelerden Kaynaklanır?

Aşırı Yeme İsteği Nelerden Kaynaklanır?

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2019

Bugün pek de kolay olmayan bir konu hakkında konuşmak istiyoruz. Bazen hayatlarımızda aşırı yeme isteği duyduğumuz bir dönemden geçeriz. Sadece bu da değil.

Açıklayamadığımız endişelerden dolayı da aşırı yeme isteği ile sürekli atıştırmak isteriz, gecenin ortasında uyumamız gereken saatlerde kendimizi buzdolabının önünde veya baştan çıkaran kekler yapan pastanelerde buluruz.

Neden bunu yaparız peki? Bu mide kazıntıları ve aşırı yeme isteği ardında neler vardır? Bu anlarda yediğimiz şeyler günlük hayatta bulamadığımız mutluluğu mu verir bize?

Bazı cevaplar bulmak için bu konuyu incelemeye karar verdik.

Yediğiniz için mi endişeleniyorsunuz yoksa endişeli olduğunuz için mi yiyorsunuz?

buzdolabından yemek alan kadın

“Endişeli olduğumda ya da anksiyete hissettiğimde, yemeye daha meyilli oluyorum.” Muhtemelen bunu birden fazla kez duymuşsunuzdur, ve hatta hayatınızda bunu sizin de yaşamış olmanız olasıdır. Bu süreçler kısır döngüye dönüşebilir. Daha fazla endişe duyduğumuz anlarda daha fazla yeriz fakat aynı zamanda kilo aldığımızda ve vücudumuzun nasıl değiştiğini gördüğümüzde daha da kötü hissederiz.

Bu kendimize şu klasik soruyu sorduran, çok yaygın bir problemdir: “Peki gerçekten de aç mıyım? Bunu şimdi vücudum ihtiyaç duyduğu için mi yiyeceğim yoksa sadece beni mutlu edeceği için mi? Veya gerçekten açıklayamadığım bir boşluğu doldurmak için mi bunu yapıyorum?”

Öncelikle, kendimize şu basit gerçeği söylemeliyiz, bu soruları kendinize sormanız yapıcı ve pozitif bir şeydir, bu davranışın neden olduğu şeyleri bulmak için çabalama isteğinin açık bir göstergesidir. Fakat, bazı insanlar kendilerine bunu hiç sormazlar ve aşırı derecede yemeye devam ederler.

Bu mide kazınmalarının, bitmek bilmeyen iştahın altında hangi faktörlerin olduğunu görelim:

  • Yeme arzusunun altında her zaman duygusal bir faktör olduğu söylenebilir, yiyecek anında tatmine ulaşmanın bir yolu olmuştur, veya tatlı, tuzlu, lezzetli veya yağlı şeyler bizi doldurur ve kısa bir anlığına çok mutlu olmamızı sağlar. Tatlı şeyler endorfinin salınmasına yardımcı olur, bu da bize bazı duygusal problemleri örtmek için bazen küçük hazlar verir.
  • Bazen, ilişkisel problemler bu bahsettiğimiz süreçlerde çok açık bir etkiye sahiptir, bu zamanlarda yeme arzusu kilo alımına yol açar. Bazı şeyler vardır ki partnerimize söylemek isteriz ama bu cesareti kendimizde bulamayız, çok açık bir şekilde mutsuz oluruz fakat bunu nasıl çözeceğimizi bilemeyiz… Onunla baş etmek yerine bazen acımızı yemeklerden çıkarırız.
  • Kendimiz hakkında iyi şeyler hissetmediğimiz zamanlar da olabilir; aynaya bakarız ve gördüğümüzden hoşlanmayız. Bu anksiyeteye, tatminsizliğe ve fark etmesek de atıştırmaya yol açar. Bir paket cips bizi düşünmekten alıkoyduğu için, bir paket şeker bazen mutluluk verdiği için, bazen de geceleri uyuyamayıp yataktan kalktığımızda buzdolabında bir şeyler aramamızdandır.
  • Bazı günler vardır ki eve birçok endişe ve düşünce ile bir stres yığını halinde geliriz. Bir duş alırız ve hemen ardından boş midemiz atağa geçer ve bir parça kek ile, nutellalı ekmek ile ve atıştırmalıklarla yatıştırılır… Anksiyete bazen hayatımıza biz farkında olmadan girer ve yemek yemek de günlük bir rahatlama aktivitesi olarak hayatlarımızda yer eder. Bu kadar basit. Midemize bir şey ikram ettiğimizde tatmin oluruz ve kesin bir rahatlama duyarız.

Aşırı yeme isteği ile nasıl başa çıkarız?

bisiklete binen kadın

1.  İlk olarak, mantıksal düşündüğümüzde, bu anksiyete veya yeme isteğine nelerin sebep olduğunu aramayı denemeliyiz. İş yüzünden mi? Evdeki ilişkilerinizde problem mi var? Kendinizle ilgili sevmediğiniz bir durum mu var? Belki de bu kendi durumunuzun sorumluluğunu almanız gereken zamandır, daha mutlu olmak için cesur olmalı ve riskler almaya açık olmalısınız, bu şekilde kendinizle ilgili daha iyi hissedersiniz. Denemeye değer!

2. Vücudunuzu dinleyin. Gerçekten gerçek bir açlık mı hissediyorsunuz? Bunu her seferinde, öğünlerin arasında atıştırmalıklarla midenizi doldurmak istediğiniz zaman kendinize sorun çünkü aslında bedeninizin o anda sizden istediği esas şey yiyecek değil. Vücudunuzun sizden istediği şey, problemlerinizi ve endişelerinizi çözmeniz, kendinizi tatlılarla ve yararsız besinlerle kandırmamanız. Açlığınız gerçek değil.

3. Nefes alın. Açlığın boşluğunu hissettiğiniz her anda bazı rahatlama hareketleri yapın. Yavaşça nefes alın, elinizi midenize koyun ve derince o nefesi verin. Bunu 5 defa art arda yapın ve kendinizi rahatlatmayı deneyin.

4. Açlığınızı yeterince frenleyecek şeyleri yemeyi tercih edin. Bazı yiyecekler hem anksiyeteyi yatıştırır, hem açlığınızı giderir, hem de birçok yararlara sahiptir, hatta vücudunuz için çok sağlıklı bile olabilirler. Aşağıda bahsedeceğimiz bu sağlıklı atıştırmalıkların notunu alın:

  • Yulaf ezmesi
  • Elma
  • Kuşkonmaz
  • Hindi göğüs
  • Şekersiz yoğurt
  • Ispanak
  • Karahindiba çayı
  • Çarkıfelek çiçeği çayı
  • Badem

5. Bir yürüyüşe çıkın.

Çok az şey dışarıda bir yürüyüş kadar terapi etkisi yaratabilir. Bu problemlerinize başka bir perspektiften bakmanıza yardımcı olacak, anksiyetenizi yatıştıracak, kalbinizi ve beyninizi özgür bırakmanızı sağlayacak. Bu yürüyüşten sonra, bazı şeyleri farklı bir bakış açısı ile görmeye başlayacaksınız. Aşırı yeme isteği ile savaşmak için denemeye değer diyoruz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.