Askorbik Asit: Kullanımları ve Faydaları

İlaç endüstrisi, her türlü dozaj formlarını ve C vitamini tabletlerini yapmak için askorbik asit kullanır. Bu yazımızda bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Askorbik Asit: Kullanımları ve Faydaları

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Genellikle C vitamini olarak bilinen askorbik asit, yüksek antioksidan kapasiteye sahip bir bileşene sahiptir. Bir maddenin bu antioksidan etkisi, diğer hücrelerin oksidasyonunu geciktirme veya önleme becerisini ifade eder.

Oksidatif stresin çok çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğunu düşünülmektedir. Pek çok vakada, oksidanların mı hastalığı tetiklediği yoksa hastalığın sonucu olarak mı ortaya çıktıkları belirsizdir. Her iki durumda da, antioksidanlar sağlığınız için çok önemlidir. Sadece vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlamaya değil, aynı zamanda olası bozuklukları önlemeye yararlar.

Askorbik asit tüketimi, enfeksiyonlara ve virüslere karşı koruyucu bir kalkanın oluşumu nu da sağlar. Ayrıca, demir emilimi ve kemik dokunuzun güçlendirilmesinde oldukça etkili bir adjuvandır.

Askorbik asidin fiziksel özellikleri

Askorbik asit, meyve şekeri, sebzeler ve daha az oranda da proteinlerde yaygın olarak bulunan doğal bir elementtir. İzole edildiğinde, toz veya sarımsı kristal görünümündedir. Renksiz, kokusuz, katı ve çözünebilir bir yapıdadır.

Önemli bir antioksidandır ve pH’ı 2.1 ila 2.6 arasındadır. Bu nedenle, adından da anlaşılacağı gibi, asidik bir maddedir. Yani asidik karakteri, asidik hidrojen içeriğinden gelir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, suda çözünür ve C vitamini olarak pazarlanmaktadır.

Askorbik asit ne işe yarar?

Bu maddenin birçok farklı endüstride kullanım alanları mevcuttur. Dolayısıyla, farklı türleri, şirketlerin onları kullanma amaçlarına göre farklı alanlarda değerlendirilmektedir. Bu alanları şöyle sıralayabiliriz:

Kozmetik endüstrisi

Yukarıda bahsettiğimiz üzere, askorbik asit harika bir antioksidandır. Kozmetik ürünlerin üretimi açısından bu çok yararlı bir özelliktir. Esas olarak, ciltteki kolajen üretici dokularının ve rejeneratif enzimlerini harekete geçirmek için kullanılır. Diğer kozmetik ürünlerin yanı sıra, E vitamini ile birlikte, yaşlanma karşıtı güzellik ürünlerinde kullanılan önemli bir bileşendir.

Gıda endüstrisi

Askorbik asit birçok gıda maddesinde doğal olarak bulunur sağlık ve zindelik için temel bir besindir. Yine de, birçok insan minimum besin değerlerini karşılamak için ihtiyaç duydukları miktarları tüketmez.

Bu nedenle, gıda üreticileri ve içecek paketleme şirketleri genellikle bu bileşeni ve mineral tuzlarını ürünlerinde kullanırlar. Bunu gıdanın antioksidan kapasitesini güçlendirmek için yaparlar.

İlaç endüstrisi

Bu sektördeki herkes her türlü dozaj formu ve C vitamini tabletlerinde askorbik asit kullanır. Bu vitaminin 1932’deki keşfinden bu yana, besin takviyesi olarak kullanılagelmiştir. Ayrıca vücudun belirli biyokimyasal süreçleri için takviye olarak da kullanılır. Bu takviyeler genellikle vücutları gerekli miktarı sentezleyemediğinden bu miktarı alamayan insanlar için bir zorunluluktur.

Askorbik asidin faydaları

Bu besinin faydaları kullanım şeklinize göre değişiklik gösterir

Bu bakımdan, cilt bakımı için şarttır. Antioksidan içeriği nedeniyle etkilerini hemen fark edebilirsiniz. Böylece cildin yaşlanmasını geciktirir. Ayrıca, cilt ve doku görünümünü iyileştiren doğal kolajen üretimini uyarır. Kolajen, vücudunuzdaki herhangi bir hasarı yeniden oluşturmak için hidroksilasyon gerektiren sabit olmayan bir protein maddesidir.

Vücudun organları ve dokuları yeterli kolajen olmadığında bozulmaya başlarlar. Dolayısıyla, vücudunuzda yeterli askorbik asit yoksa, cildinizi, diş etlerinizi ve saçınızı etkileyen bir hastalık olan iskorbit hastalığını geliştirmeniz olasıdır.

Ayrıca, askorbik asit, aşağıdaki maddelerin metabolize edilmesine yardımcı olduğu için metabolizmanın düzgün çalışması açısından gereklidir:

  • Kolesterol
  • Safra asitleri
  • Amino asitler
  • Karbonhidratlar

Ayrıca, başka bir madde serisinin sindirimine ve kemik yapılarının mükemmel durumunun korunmasına yönelik çalışır. Örneğin, dişleri sağlıklı tutarak güçlenmelerine yardımcı olur.

Askorbik asidin bir diğer faydası da, kan damarlarının, tendonların ve bağların esnekliğini geliştirme ve vazodilatasyon ve pıhtılaşmayı önleme konusunda sağladığı destektir.

Gördüğünüz gibi, iskemik problemlerden kaçınmalarına yardımcı olarak hipertansiyon ve aterosklerozu olan insanlara fayda sağlar.

Sonuç

Son olarak, askorbik asit veya C vitamini vücudunuz için temel bir bileşendir. Uygun bir diyetle gerekli miktarlarda tüketmelisiniz. Bununla birlikte, eğer bu mümkün değilse, her zaman size yardımcı olabilecek takviyeler bulabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.