Astımla Mücadele Eden 10 Gıda

Astımla Mücadele Eden 10 Gıda
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Astım kişinin solunum sistemini etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu hastalık başta nefes almada ciddi zorluğa neden olan belirli tetikleyiciler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Astımın halen bir tedavisi olmamasına rağmen, bazı ilaçlar sayesinde onu kontrol edebilir ve onunla mücadele edebilirsiniz. Ayrıca bazı gıdaları tüketerek astımı azaltmak da mümkün. Bu nedenle size aşağıda astım ile mücadele eden 10 gıda önereceğiz.

1. Avokado

Avokado, özellikle astımı ceviz alerjisiyle ilişkili olanlar olmak üzere astımlı kişiler için mükemmel bir seçenektir. Avokado ayrıca hücreleri serbest radikallerden koruyan glutatyon adlı elementi içermektedir. Avokado ayrıca vücudu toksinlerden temizleme açısından da büyük yeteneğe sahiptir.

2. Brokoli

çiğ brokoli

Bazı araştırmalara göre sıkça brokoli yemek astımlı kişilerin bu bozukluğun etkilerinin üstesinden gelmesini sağlar. Aynı şekilde, sıkça brokoli yemenin solunum yolunda iltihaplanmayı önlediği ve ayrıca serbest radikallerin elimine edilmesine yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.

3. Elma

Astımlı kişiler için faydalı etkilere sahip bir diğer doğal ürün de elmadır. Uzmanlara göre bunun nedeni elmanın yüksek miktarda kanama önleyici madde içermesidir. Bunlar, diğer özelliklerinin yanı sıra, doğal bir antihistamin ve solunum yolu için iltihaplanma önleyicidir.

4. Muz

dilimlenmiş muz

Muz daha iyi nefes almaya yardımcı olur ve bu özelliği sayesinde de astımlı kişilere şiddetle önerilir. Muz, genelde B6 vitamini olarak bilinen piridoksal içerir. Bunun işlevlerinden biri solunum kaslarını rahatlatmasıdır.

5. Zencefil

Astımlılara ayrıca zencefil tüketmeleri de önerilir. Uzmanlara göre zencefil, astımı tedavi etmeye yardımcı olan iltihaplanma önleyici maddeler içerir. Hatta uzmanlar zencefile farklı tadını kazandıranın da bu maddeler olduğunu belirtmektedir.

6. Ispanak

taze ıspanak

Hepimizin bildiği gibi, ıspanak çok sağlıklı bir gıdadır. Bir araştırmaya göre, sağladığı faydalar arasında astımı önlemek de vardır. Bu sizi şaşırtmamalı, çünkü ıspanak vücudunuzun düzgün bir şekilde işlemesine yardımcı olan yüksek miktarda besin ve vitamin içermektedir.

7. Biberiye

İltihaplanma önleyici özellikleri ve içerdiği antioksidanlar sayesinde biberiye astımlı kişiler için şiddetle önerilir. Bu bitki sayesinde solunumunuzun sağlığını koruyabilirsiniz. Bu solunum yollarınızı açık tutmaya yardımcı olacaktır.

8. Ay Çekirdeği

Ay çekirdeği astımı önlemeye yardımcı çeşitli besinlere ve özelliklere sahiptir. Bunların arasında E vitamini, potasyum ve magnezyum yer alır. Ancak ayçekirdeği bazı alerjilere neden olabilolabileceği için dikkatlice tüketilmelidir.

9. Nane

nane yaprakları

Nane, solunum yolunuzu rahatlatan farklı özelliklere sahiptir. Bu da özellikle astımlı kişiler için büyük bir yardım sağlar. Hatta bu ürün solunum hastalıklarını tedavi etmede kullanılan pek çok ilaçta bir bileşen olarak yer almaktadır.

10. C Vitamini

Astımlı kişiler için bir diğer çok önemli önerimiz bol C vitamini içeren gıdalar tüketmeleridir. Bildiğiniz gibi, bu vitamin solunum yolunuz için büyük faydaya sahiptir ve aynı zamanda mikrop öldürme etkilerine de sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tresguerres, J.Villanua, M.López-Calderon, A. (2009). Sistema Respiratorio. In Anatomia y fisiologia del cuerpo humano. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(00)76404-6
  • Rojas, E. Á., & De La Oliva, P. (2010). Insuficiencia respiratoria aguda en el niño. Revista Espanola de Pediatria.
  • Del, P. (2004). Patología del sistema respiratorio. Pathology.
  • CALVO FERNANDEZ, L. (1949). Asma infantil. Acta Pediátrica Española. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)77913-3

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.