Atipik Pnömoni (Zatürre) Nedir?

Atipik pnömonide ateş, tipik pnömoniden daha düşüktür. Aslında çoğu vaka bu semptomu göstermez bile. Ayrıca öksürük kurudur ve hırıltı oluşabilir. Bu makalede diğer semptomları öğrenin.
Atipik Pnömoni (Zatürre) Nedir?

Son Güncelleme: 01 Ekim, 2020

Pnömoni, tıbbi olarak bir virüs veya bakterinin neden olduğu akciğer enfeksiyonunu ifade eden bir kelimedir. Aslında birçok farklı etiyolojiye atıfta bulunan bir terimdir. Bu nedenle, doktorlar bunu genellikle iki gruba ayırır: atipik ve tipik pnömoni.

Atipik pnömoni grubu, ilk başta, tipik pnömoniden farklı ve daha az yaygın mikropların neden olduğu mikropları belirtmek için bu şekilde adlandırıldı. Bununla birlikte, günümüzde doktorlar, ikisi arasındaki semptomatik düzeydeki farklılıkları tanımlamak için de kullanıyorlar.

Atipik pnömoniye esas olarak Mycoplasma pneumoniae neden olur ve bunu diğer atipik mikroplar izler. Salgınlar sonbahar ve kış aylarında daha yaygındır. Bu makalede, bu durum hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve onu nasıl tanıyacağınızı açıklayacağız.

Atipik zatürreye ne sebep olur?

Bahsettiğimiz gibi, atipik pnömoni, daha az yaygın olan virüs veya bakterilerin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur. Aynı zamanda yürüyen zatürre olarak da adlandırılır ve vakaların büyük çoğunluğu sonbahar ile kış arasında ortaya çıkar.

En yaygın neden M. pneumoniae enfeksiyonu olsa da, diğer mikroplar bu duruma neden olabilir. Bununla en çok ilişkili mikroplar şunlardır: Coxiella burnetti, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae ve Chlamydia psitacci.

Genel bir kural olarak, atipik pnömoni genellikle tipik olandan daha hafiftir. Bununla birlikte, Legionella kaynaklı olduğunda, komplikasyonlar olabilir ve ölüm oranı daha yüksektir.

Pek çok durumda, bu tür pnömoninin yedi veya on günden fazla süren bir soğuk algınlığından kaynaklanabileceğini unutmamalıyız. Örneğin, düzgün iyileşmeyen bir solunum sinsisyal virüsünün neden olduğu soğuk algınlığı.

Solunum yoluyla ilaç alan kadın
Atipik pnömoni normalde tipik pnömoniden daha az şiddetlidir. Bununla birlikte, Legionella pneumophila gibi mikroorganizmalardan kaynaklandığında ciddi komplikasyonları olabilir.

Hangi semptomlara neden olur?

Atipik ve tipik pnömoni arasındaki bir diğer önemli fark klinik semptomlardır. Büyük ölçüde, enfeksiyonun bulunduğu akciğer alanına bağlı olacaklardır. Yani akciğerlerin en yüksek kısmındaysa, nefes almakta daha büyük zorluk yaşanacaktır.

En yaygın olarak 38ºC civarında ateş ve titreme gibi soğuk algınlığı veya grip semptomları vardır. Benzer şekilde, boğaz ağrısı veya baş ağrısı ve hatta kulaklarda veya göğüste ağrı yaşayabilirsiniz. Genel bir rahatsızlık olduğu için, bazı durumlarda iştahsızlık ve kusma yaşayabilirsiniz.

Önemlisi, atipik pnömonide öksürük, kuru bir öksürüktür. Bu, genellikle balgam veya mukusun eşlik etmediği anlamına gelir. Ek olarak, nefes almak genellikle zor ve hızlıdır.

Öksüren adam
Atipik pnömoninin karakteristik bir semptomu kuru öksürüktür. Ek olarak, nefes almada zorluğa ve hırıltıya neden olabilir.

Doktorlar atipik pnömoniyi nasıl tedavi eder ve teşhis eder?

Atipik pnömoniyi teşhis etmek için, doktorun tüm semptomları bilmesi çok önemlidir. Ek olarak, akciğerlerinizi dinlemek de dahil olmak üzere eksiksiz bir fizik muayene yaptırmalısınız. Bu şekilde, nefes aldığınızda ciğerlerinizin çıkardığı sesleri duyabilecekler.

Atipik zatürre söz konusu olduğunda, genellikle nefes aldığınızda bir hırıltı sesi gelir. Rüzgar sesine benzer. Bazen enfeksiyonu ortaya çıkardıkları için göğüs röntgeni de çekerler.

Sebeplerin çoğu bakteri olduğu için en yaygın tedavi antibiyotiktir. Enfeksiyon çok ciddi değilse 7 ila 10 gün ağızdan alabilirsiniz. Atipik pnömoninin bazı durumlarda bulaşıcı olabileceğine dikkat etmek önemlidir.

Bu nedenle, başkalarıyla temastan kaçınmanızı ve yeterli hijyen önlemleri almanızı öneririz. Aynı şekilde, herhangi bir semptom yaşadığınızda, tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için bir doktora görünmek önemlidir. Bu şekilde reçetesiz antibiyotik kullanmaktan kaçınabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.