Ayakkabılardaki Kötü Kokuyu Gidermek İçin 8 Yol
Kötü ayakkabı kokusu, dünya çapında milyonlarca insanın dert yandığı yaygın bir problemdir. Peki, ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Okumaya devam edin!
Yoğun hayat tempoları yüzünden bir çok insan ayaklarına her geçen gün daha az önem göstermektedir. Bu yüzden ayaklarının koktuğunun da farkında değildirler. Ayaklar oldukça sık terler ve bu şekilde bakterilerin oluşması için gerekli olan nemli ortam oluşur.
Bunun sonucunda, bu bölgede kötü kokudan ve hijyen eksikliğinden dolayı enfeksiyonlar oluşmaya başlar. Neyse ki, deodorant görevi gören birçok antibakteriyel malzeme bulunmaktadır.
Bu yazımızda, ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için kullanabileceğiniz tamamı doğal 8 yoldan bahsedeceğiz. Dahası, aynı görevi gören ürünlere para vermenize de gerek yok! Not almayı unutmayın!
1. Ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için sodyum bikarbonat
Ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için sodyum bikarbonat kullanmak harika bir yoldur. İçerdiği antiseptik maddeler bakterileri yok eder ve bakterilerin oluşmasını sağlayan aşırı nemi emer.Bu yazıya da göz atın: Ayakkabı Kokusunu Gidermek için 7 Yol
Nasıl kullanılır?
- Ayakkabınızın içine bir miktar sodyum bikarbonat koyun ve bir gece bekletin.
- Aynı işlemi 3 gece boyunca tekrar edin. Kokunun tamamen gittiğini fark edeceksiniz.
2. Kedi kumu
Ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için kedi kumu kullanmak çok bilinen bir yol değildir. Ancak oldukça etkili bir yoldur; çünkü kedi kumu ayakkabıdaki nemi alır ve kötü kokuyu giderir.
Nasıl kullanılır?
- Bir çift çorabı biraz kedi kumu ile doldurun ve ayakkabınızın içine koyun.
- İçinde kedi kumu olan çorapları bir gece ayakkabının içinde bekletin ve gerekli görürseniz, aynı işlemi birkaç defa tekrar edin.
3. Bebek pudrası
Bebek pudrası ayakkabının içindeki nemi alır ve mikroorganizmaların oluşmasına zemin hazırlayan ortamı yok eder. Dahası, tatlı ve hoş aroması kötü kokuyu ve aşırı teri önler.
Nasıl kullanılır?
- Bol miktarda bebek pudrasını ayakkabıyı giymeden önce ayakkabının tabanına uygulayın.
- İsterseniz ayakkabının içine de dökebilirsiniz.
4. Limon kabuğu
Limon kabuğunun ayakkabı kokusunu önleyen antimikrobik ve aromatik özellikleri vardır.
Nasıl kullanılır?
- Limon, misket limonu ve portakal kabuklarını kesin ve birkaç saat ayakkabının içinde bekletin.
- Saatler geçtikten sonra kabukları çıkarın ve koku gitmiş diye bakın.
5. Lavanta
Lavanta, rahatlatıcı ve ferahlatıcı özellikleriyle oldukça popüler bir çiçektir. Kötü kokuyu gidermek için kullanıldıklarından bir çok evde bulabilirsiniz. Güçlü aroması sayesinde ayakkabılardaki kötü kokuyu gidermek için de kullanılabilir.
Nasıl kullanılır?
- Biraz lavantayı kötü kokan ayakkabının içine yerleştirin.
- Bir gece boyunca beklettikten sonra, aynı işlemi bir hafta boyunca belirli aralıklarla tekrar edin.
6. Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağının antimikrobik ve mantar önleyici özellikleri kötü kokuyu ve ayak enfeksiyonuna sebep olan bakterileri yok eder. Ayakkabına koyduğunuz zaman pH seviyesini dengeler, hoş ve temiz bir aroma bırakır.
Nasıl kullanılır?
- Ayakkabınızın içine birkaç damla çay ağacı yağı damlatın ve emmesini bekleyin. Daha sonra ayakkabınızı giyebilirsiniz.
- Eğer yağın kokusu çok yoğunsa, yağı biraz sodyum bikarbonatla karıştırıp bir gece bekletebilirsiniz.
7. Elma sirkesi
Elma sirkesinin içinde bulunan malik ve asetik asitler, kötü kokuya sebep olan mikroorganizmaların oluştuğu ortamı değiştirir ve yok eder. Kötü kokan ayakkabınıza elma sirkesi uyguladığınızda, kötü kokunun yayılmasının ve bakterilerin üremesinin yavaşladığını göreceksiniz.
Nasıl kullanılır?
- İki tane büyük pamuğu sirkeye batırın ve ayakkabınızın içine koyun.
- İki saat boyunca ayakkabının içinde bekletin ve kokunun gidip gitmediğine bakın.
8. Ayakkabı tabanını değiştirmek
Ayakkabınızın kötü kokmasının sebeplerinden biri de, ayakkabı tabanınızın çok eski olması ve bakterilerilerle dolu olması olabilir. Aşırı ter, toz ve tüm diğer kirler ayakkabı tabanına hapsolur ve kötü kokunun başlıca sebebi olabilir.
Ne yapmalı?
- Ayakkabılarınızın tabanlarını düzenli olarak yıkayın ve eskidiğini fark ettiğiniz an değiştirin.
Kısacası, hoşunuza giden bir yolu seçin ve ayakkabınızdaki kötü kokuyu gidermek için bu yolu deneyin. Kötü tepkimelere yol açabileceği için, yukarıdaki yöntemleri karıştırarak aynı anda uygulamaktan çekinin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco, 1(4), 118.
- Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research.
- Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology, 88(1), 170–175.
- Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology, 2(3), 119–122.
- Schelz, Z., Molnar, J., & Hohmann, J. (2006). Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils. Fitoterapia, 77(4), 279–285.