Ayrılık Sonrası Depresyon: Tedavi ve Destek

Bir ayrılık sonrası üzüntü ve yas döneminden geçmek normaldir. Bununla birlikte, semptomlar geçmediğinde veya daha da kötüleştiğinde, bir depresyon vakasına bakıyor olabilirsiniz. Ayrılıktan sonrası depresyon, tedavinin yanı sıra destek gerektirir.
Ayrılık Sonrası Depresyon: Tedavi ve Destek

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bazı insanlar bir ayrılığı çok çabuk atlatabilir. Bununla birlikte, diğerleri için romantik bir ilişkinin sonundan itibaren iyileşmek daha zor olabilir ve daha fazla zaman alabilir. Ve yine de, aşırı durumlarda, bir ayrılık sonrası depresyon yaşayabilen insanlar da var. Aşağıdaki makalede, size bu tür depresyonun semptomlarını ve bunun üstesinden nasıl gelineceğini anlatacağız.

Depresyon mu yoksa ayrılığa normal bir tepki mi?

Üzgün hissetmek normaldir

ağlayan kadın
Romantik bir ilişkinin sona ermesinden sonra, üzüntü belirtilerinin görülmesi normaldir. Ne de olsa, biriyle ortak olduğunuz bir yaşam projesinin sonu.

Her şeyden önce, bir ayrılığa verilen normal tepki ile depresyon arasında ayrım yapmak önemlidir. Aslında, daha az ciddi ilişkilerde bile, sona erdiğinde belirli duyguları ve hisleri deneyimlemek tamamen normaldir. Bunu akılda tutarak, normal olarak kabul edebileceğimiz tepkiler şunları içerir:

  • Hüsran
  • Üzüntü
  • Ağlama
  • Uykusuzluk
  • Halsizlik ve ilgi eksikliği

Diğer bir deyişle, alt üst olmuş bir ilişki yüzünden yas tutmak son derece normaldir. Ne de olsa bu bir tür kayıp. Bu nedenle, yukarıdaki belirtilerle karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yoktur. Ve bu sürenin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Aslında, bazı insanlar daha fazla zamana ihtiyaç duyarken, diğerleri çok daha hızlı hareket edebiliyor.

Ayrılık sonrası depresyon

Bir ayrılıktan sonra depresyon söz konusu olduğunda, semptomlar birkaç hafta veya hatta aylar içinde geçmez. Hatta daha da kötüleşebilirler. Belirtiler arasında şunları içerebilir:

  • Her türlü aktiviteye ilgi kaybı
  • Düşük özsaygı
  • Enerji eksikliği
  • Yeterince uyumamak veya çok fazla uyumak
  • Yoğun boşluk veya çaresizlik duyguları
  • İştahsızlık veya iştah artışı
  • Depresyonu olan kişiler daha yavaş hareket ederler ve hatta daha yavaş düşünebilir ve konuşabilirler.
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Aşırı durumlarda, depresyon intihar düşüncelerini ve eğilimlerini içerebilir.

Ayrılık sonrası depresyon durumunda ne yapmalı?

Her türlü depresyonun üstesinden gelmenin en iyi ve en etkili yolu, bir profesyonelden yardım istemektir. Gerçekten depresif bireye rehberlik edebilecek ve doğru terapiyi verebilecektir. Bu anlamda, bir uzman aşağıdakileri tavsiye edebilir:

Psikolojik tedavi

Ayrılık sonrası psikolojik destek alan kadın
Ayrılıktan sonra kişinin duygularını doğru yönetmesi, kendini sevme, kendini kabul etme, olgunluk ve karar verme açısından faydalı olabilir.

Bilişsel-davranışçı terapide kişilerarası terapi, bir kişinin olumsuz düşüncelerini değiştirmekten oluşacaktır. Uzman aynı zamanda, hastaların eski partnerleri veya ilişkileri konusunda takıntılarından uzaklaşmalarını da hedefleyecektir. Ve elbette, herhangi bir öfke duygusuna değinmek de çok önemli olacaktır. Bu anlamda bilişsel-davranışçı terapi ve psikanaliz en yaygın terapi türleridir.

Dahası, profesyoneller hastalar üzerinde çok olumlu bir etkisi olacak gevşeme tekniklerini de önerebilirler.

Psikofarmakolojik tedavi

Belli bir vakanın ciddiyetine bağlı olarak, bir psikiyatrist ayrıca belirli antidepresanları da reçete edebilir.

Diğer tavsiyeler

Aşağıda bir ayrılıktan sonra depresyonla ilgili daha fazla öneri var.

  • Örneğin, fiziksel egzersiz şiddetle tavsiye edilir. Gerçekte, endorfin salınımı, depresif bireylerin durumlarını iyileştirmelerine ve üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır. Ancak spor salonuna gitmeye gerek yoktur. Sadece yürüyüşe, koşuya veya bisiklete binmeye çıkın.
  • Diğer bir yaygın öneri ise meşgul olmaktır. Bu anlamda, yeni bir şeye başlamak her zaman iyi bir fikirdir. Bu, bir kitap okumak veya yeni bir yaşam projesine başlamak kadar basit bir şey olabilir.
  • Dahası, daha önce de belirttiğimiz gibi, kendinizi izole etmemek ve başkalarıyla iletişim ve arkadaşlık kurmak önemlidir.
  • Kaçmak veya rahatlamak için uyuşturucu ve alkol kullanmaktan kaçının.
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulayın. Başka bir deyişle, sağlıklı alışkanlıklar ile fiziksel denge arayın.
  • Yeterince uyuyun ve dinlenin.

Ayrılık sonrası ihtiyacınız olan destek

Sosyalleşen arkadaşlar
Sosyalleşme, olanlarla yüzleşmemize ve ayrılığın sağlıklı bir şekilde üstesinden gelmemize yardımcı olacak anahtarlardan biridir.

Her durumda, depresyonlu kişilerin aile ve arkadaşlarının desteğine sahip olması çok önemlidir. Yeni arkadaşlar aramalı, sosyal çevrenizi genişletmeli, eski arkadaşlarla yeniden iletişim kurmalısınız vb.

Nitekim sorunun üstesinden gelmenin anahtarlarından biri sosyalleşmektir. Bu, zihninizi eski sevgilinizden, önceki ilişkinizden ve yaşadığınız olumsuz duygulardan uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır. Dahası, belirli bir depresyon durumunda, duyguları dışsallaştırmak ve sorun hakkında sevdiklerinizle konuşmak son derece yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, depresyon yaşayan insanlar genellikle sosyalleşmekten aciz hissederler ve kendilerini başkalarından izole ederler. Bu bizi önemli bir soruya getiriyor: Bir ayrılıktan sonra depresyondan muzdarip bir kişiye nasıl yardım edebilirsiniz?

  • Her şeyden önce, depresyonun ve semptomlarının ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Bilgi her zaman en iyi silah ve araçtır.
  • Depresif kişilerle konuşun ve tedaviye teşvik edin. Onlara durumlarının bir çözümü olduğunu ve uygun tedavi bağlamında bulmanın daha kolay olduğunu hatırlatmak önemlidir. Bununla birlikte, tedaviye başlama kararı nihai olarak depresyondan muzdarip kişiye aittir.
  • İntihar düşüncelerinden şüpheleniyorsanız hemen yardım isteyin.
  • Destek sunun. Dinleyin, olumlu düşünceleri pekiştirin, depresif bireyle planlar yapın (alışverişe çıkın, kahve alın, vb.).
  • Sabırlı olun. Depresyonun üstesinden gelmek uzun ve zor bir süreç olabilir. Ancak her adımda desteğimizi göstermeliyiz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.