Bactroban Krem Nedir?

Bactroban aktif madde olarak mupirosin içerir. Bu, pseudomonas fluorescens bakterisinden fermente edilerek elde edilen bir antibiyotiktir.
Bactroban Krem Nedir?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bactroban, mupirosin isminde aktif bir madde içeren antibiyotik merheminin markasıdır. Her bir gram merhemde, 20 gr. mupirosin aktif maddesi içeren pseudomonas fluorescens bakterisinden mayalanarak elde edilmiş bir antibiyotik bulunur.

Deri enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin büyük çoğunluğuna karşı kullanılan antibiyotik içeriği olan bir merhemdir.

Bactroban’ın nasıl bir etkisi vardır?

Mupirosin, bakteriyel isolösil transfer-RNA sentetaz enzimine spesifik ve çift taraflı olarak bağlanarak bakteriyel protein sentezini inhibe eder. 

Etki mekanizması ve kimyasal yapısı nedeniyle diğer antibiyotiklere bir araya geldiğinde herhangi bir tepkimeye girmez. Mupirosin, minimum inhibitör konsantrasyonlarda bakterinin gelişimini durduran ve lokal olarak uygulandığında en yüksek bakterisidal etkisine sahip olan bir antibiyotiktir.

Hangi durumlarda kullanılır?

Mupirosin, hassas mikroorganizmaların neden olduğu deri enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılır. Bu nedenle folikülit, impetigo veya aslanpençesi (çıban) gibi birincil deri enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Ancak bazı durumlarda alerjik kontakt dermatitte, enfekte olmuş yaralarda, atopik dermatit (egzama) ve ekzematöz dermatit gibi ikincil dermatolojik enfeksiyonlar oluşması durumunda sınırlı miktarda olmak kaydıyla tedavide kullanılabilir.

Mupirosin, Staphylococcus aureus (metisiline dirençli türler dahil), S. epidermidis ve betahemolitik Streptococcus türlerine karşı in vivo aktivite gösteren topikal antibakteriyel bir ajandır.

Aşağıdaki bakterilere in vitro etkilidir. Yaygın olarak duyarlı türler:

  • Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis
  • Streptococcus türleri
  • Haemophilus influenzae
  • Neisseria gonorrhoeae ve Neisseria meningitidis
  • Moraxella catarrhalis
  • Pasteurella multocida

Meme ucundaki çatlakları tedavi etmeniz için size Bactroban yazıldıysa, bebeğinizi emzirmeden önce meme ucunu çok iyi yıkamanız gerekir.

Bactroban nasıl kullanılır?

Tedaviye verdiği tepkiye göre 5-10 gün süreyle günde 2-3 defa mupirosin uygulaması yapılır. 3-5 günlük tedaviden sonra herhangi bir iyileşme görülmezse, tanı veya tedavi yeniden gözden geçirilmelidir.

Yapmanız gereken ilk şey tedavi edilecek alanı yıkamak ve kurutmaktır. Ardından enfeksiyon kapan bölgeye az miktarda merhem sürün ve eğer gerekirse bir pamuk yardımıyla veya gazlı bezle krem sürülen bölgeyi kapatabilirsiniz.

Dilüsyon riski olduğundan diğer ürünlerle karıştırılmamalıdır. Bu, anti-bakteriyel tedavinin etkisinin azalmasına ve sonuç olarak merhem içindeki mupirosinin stabilitesinde olası bir kayba neden olur.

Olumsuz reaksiyonlar ve kontrendikasyonlar

Bactroban kullanımının neden olabileceği bildirilen advers reaksiyonlar; 12 klinik çalışmayı kapsayan 1.573 hasta üzerinde denenmiş, klinik bir araştırma için yürütülen çalışmalardan elde edilen verilerden ibarettir.

Deri ve deri altı doku ile ilgili olarak uygulanan bölgede yanma görülebilir. Kaşıntı, kızarıklık ve batma hissi çoğu kişide en az rastlanan etkidir. Anafilaksiye neden olan faktörler arasında sık görülen döküntü, kurdeşen ve anjiyo-ödem dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlara rastlandığı bildirilmiştir.

Mupirosin kullanımı, bu aktif maddeye ve içeriğinde görülen diğer bileşenlere karşı aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalarda uygulanmayan bir tedavi yöntemidir.

Bactroban krem kullanırken neye dikkat etmelisiniz?

Bactroban krem

Bu ilacı kullanırken bir duyarlılık reaksiyonu hissedilmesi veya güçlü bir lokal tahriş görülmesi durumunda, tedaviye ara verilmeli ve uygulanan ürünü lokal bölgesinden hemen temizlemelisiniz. Anti-bakteriyel etkiye sahip bir krem olması nedeniyle uzun süreli kullanımı, duyarlı olmayan organizmaların çoğalmasına neden olabilir.

Lokal olarak uygulandığı için mupirosin ile tedavi sırasında hastaların ishal yaşaması çok mümkün değildir. Ancak hastanın uzun süreli veya ciddi ishal veya karın krampları yaşaması durumunda tedavi kesilmeli ve bir doktora danışılmalıdır.

Mupirosin, hassas mikroorganizmaların neden olduğu deri enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan bir kremdir. Bactroban gibi anti-bakteriyel kremler uygulanırken doğru kullanımına ilişkin ulusal tavsiyelere uyulmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Potel, C., Álvarez, P., Constenla, L., & Álvarez, M. (2009). Efectividad de la mupirocina frente a Staphylococcus aureus resistente a meticilina aislados en la provincia de Pontevedra. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2008.02.002

  • García, A. M., Villa, M. V., Escudero, M. E., Gómez, P., Vélez, M. M., Múnera, M. I., & Franco, G. (2003). Uso nasal de la mupirocina para Staphylococcus aureus: efecto en portadores y en infecciones nosocomiales. Biomédica. https://doi.org/10.7705/biomedica.v23i2.1209

  • Mônica, T., Dayana Souza, F., Cibele, G., Angélica Gonçalves Silva, B., & Dulce Aparecida, B. (2012). Uso profilático de Mupirocina em cateter venoso central de hemodiálise: revisão sistemática e metanálise. Acta Paulista de Enfermagem.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.