Bağırsak Hareketleri İçin Faydalı Olabilecek 10 Yiyecek

Kabızlığın en yaygın sebepleri stres, düşük lifli beslenme ve uyuşuk yaşam tarzıdır. Belli yiyecekleri tüketerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz. 
Bağırsak Hareketleri İçin Faydalı Olabilecek 10 Yiyecek
Lourdes Martínez

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Lourdes Martínez.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bağırsak hareketleri geciktiğinde kabızlık meydana gelir. Hasta iki veya üç günden fazla zamandır dışarı çıkamadıysa böyle bir durumla karşı karşıya demektir. Kabızlığın en yaygın sebepleri stres, düşük lifli beslenme ve uyuşuk yaşam tarzıdır.

İşte kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olabilecek bazı yiyecekler:

Bağırsak hareketleri için faydalı yiyecekler

1. Muz

muzlar

Bu meyvenin içerdiği lifler sindirimi kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak hareketlerini destekler. Yüksek potasyum içerdiği için her gün bir adet muz yemek elektrolitlerinizi yenileyecektir.

Bu doğal kabızlığı giderici besinin içerisinde fruktooligosakarit bulunur. Bu madde bağırsak yolunda bakterilerin oluşmasına yardımcı olur.

2. Taneli meyveler

Yaban mersini, böğürtlen gibi lezzetli taneli meyvelerin antioksidan gücü bağırsak geçişini iyileştirdiği için bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

Sağlıklı bir şekilde kolonunuzu temizlemek istiyorsanız yaban mersini, çilek, çay üzümü, böğürtlen, kiraz ve kurt üzümü (gojiberry) gibi meyvelerden birini tercih edebilirsiniz.

3. Sinir otu

sinir otu

Hindistan kaynaklı bu bitkide bol miktarda lif bulunur ve bağırsakları ve kolonu temizlemeye yardımcı olur. Böylece normal bağırsak hareketlerini destekler. Suyu özümseme becerisi bağırsak geçişini uyarır.

4. Soğan

Pek çok yemekte kendine yer bulan bu sebze, çok etkili doğal bir kabız gidericidir. Soğanı çiğ şekilde tüketirseniz gastrik suların salgılanmasına yardımcı olacak ve bağırsak florasının sağlığını iyileştirecektir.

Ayrıca soğanda kinin isimli bir bileşen bulunur. Bu bileşen karaciğere, idrar torbasına, mideye ve pankreasa iyi gelir.

5. Sarımsak

sarımsak

Bir diş sarımsakta karaciğerinizi doğal olarak arındırmaya, enzimleri aktif hale getirmeye ve toksinleri yok etmeye yardımcı olmaya yetecek kadar alisin ve selenyum bulunur.

Vücudunuzun arınmasına yardımcı olmak için doğranmış veya pişmiş sarımsağı yemeklerinize eklemeniz yeterlidir.

6. Limon

Bu meyve sayısız hastalığı iyileştirmek için kullanılır. Bol miktarda sitrik asit içerdiği için kabızlığı rahatlatır. Sitrik asit sindirimi iyileştirmeye, kolonda yıllar içinde biriken toksik maddeleri yok etmeye yardımcı olur.

Limon kullanılarak şöyle bir içecek hazırlanabilir:

  • Yarım limona, bir bardak ılık suya, bir tutam tuza ve bir yemek kaşığı (20g) bala ihtiyacınız olacak.
  • Yarım limonu sıkın ve suyla karıştırın.
  • Son olarak içine tuzu ve balı ekleyin. Oluşan karışımı hemen için.

7. Meyan

meyan

Meyan, özellikle de meyan kökünün özü yıllardır bazı yiyeceklerin içinde kendine yer bulur. Aynı zamanda alternatif tıpta kabızlık giderici olarak da kullanılır.

Bir bardak meyan çayı içmek sindirimi kolaylaştırmaya, böbrek fonksiyonunu desteklediği için çok daha kolay dışkılamaya, sindirimi düzenlemeye ve karaciğeri korumaya yardımcı olacaktır.

8. Armut

Bu lezzetli ve muhteşem meyve bağırsak hareketleri için faydalıdır. Kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olur. İçerdiği yoğun lif miktarı sayesinde bağırsaklarınızı kolayca temizler. Ayrıca bağırsak hareketlerini ve arınmayı düzenleyen bir madde olan pektin içerir.

9. Domates

salkım domates

Salata hazırlarken kullanılan bir numaralı malzeme olan domates düzenli olarak tuvalete çıkmanıza da yardımcı olabilir. Uzmanlar domatesin, aç karnına, çiğ bir şekilde – ister doğranmadan ister suyunu sıkarak – tüketilmesini önerirler.

Ancak size kabızlığı giderici etkisini artırabilecek bir tarif verebiliriz:

  • Yalnızca iki domatese, çeyrek litre suya ve bir yemek kaşığı şekere (15g) ihtiyacınız var.
  • Domatesi soyarak ve orta boy parçalar halinde doğrayarak işe başlayın.
  • Sonra şekeri ekleyin ve 45 dakika boyunca suyla pişirin. Sık sık karıştırın.
  • Ocaktan alın ve 15 dakikalığına soğumaya bırakın.
  • Karışımı bir gece buzdolabında bekletin ve sabah için.

10. Yulaf

Bu tahıl ürünü içerdiği lifler, mineraller, sağlıklı karbonhidratlar ve vitaminlerle ünlüdür. Yulaf aşırı kiloyla ve kabızlık gibi sindirim sorunlarıyla savaşmanıza yardımcı olur. Kolesterol seviyesini düşürücü etkisi vardır.

Kabızlığı rahatlatmak için 3 yemek kaşığı (50g) yulafı bir bardak portakal suyu (200 ml) ve 250 ml sıvı yoğurt veya sütle karıştırın.

  • Bazı insanlar smoothieler’e veya shakeler’e yulaf eklemeyi de tercih edebilirler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sabater-Molina, M., Larqué, E., Torrella, F., & Zamora, S. (2009). Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health. Journal of Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1007/BF03180584
  • Kaume, L., Howard, L. R., & Devareddy, L. (2012). The blackberry fruit: A review on its composition and chemistry, metabolism and bioavailability, and health benefits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf203318p
  • Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Ceranic, M., Kecmanovic, D., Pavlov, M., Sepetkovski, A., Kovacevic, P., Stamenkovic, A., … Rankovic, V. (2006). Plantago ovata. Acta Chirurgica Iugoslavica. https://doi.org/10.2298/ACI0601009C
  • Borlinghaus, J., Albrecht, F., Gruhlke, M. C. H., Nwachukwu, I. D., & Slusarenko, A. J. (2014). Allicin: Chemistry and biological properties. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules190812591
  • Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015). Garlic and onions: Their cancer prevention properties. Cancer Prevention Research. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172
  • Vanisha S. Nambiar and Hema Matela. (2012). Potential Functions of Lemon Grass ( Cymbopogon citratus ) in Health and Disease. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
  • Nassiri Asl, M., & Hosseinzadeh, H. (2008). Review of pharmacological effects of glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2362
  • Mälkki, Y., & Virtanen, E. (2001). Gastrointestinal effects of oat bran and oat gum a review. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1006/fstl.2001.0795

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.