Bağırsak Paraziti Sorununuz mu Var?
Bağırsak paraziti her yaştan pek çok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Belirtileri kolay tespit edilemez ve bitkinlik, endişe, gerginlik, sindirim sorunları, baş ağrısı, kilo problemleri gibi çeşitli şeylerle karıştırılabilirler.
Bu yazımızda size bağırsak parazitiniz olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizden ve bağırsak paraziti oluşumunu sağlıklı bir diyet ve doğal ilaçlarla nasıl önleyebileceğinizden bahsedeceğiz.
Bağırsak parazitleri
Parazitler organlarımızda yaşayan, hücrelerimiz ve aldığımız besinlerle beslenen organizmalardır. Mantar veya bakteriler gibi, parazitler de bedenimizi istila edebilirler. Sağlıklı olduğumuzda vücudumuz ve parazitler uyum içerisinde var olmaya devam edebilirler, hatta bu bizim avantajımıza bile olabilir.
Ancak vücudumuzun pH, enzim veya bağırsak florasında bir dengesizlik olduğunda, patojenler agresif davranmaya başlar ve bu çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle iyi alışkanlıklarla dengeli beslenmek ve besin takviyeleri almak parazitleri önlemek için önemlidir.
Pek çok parazit çeşidi bulunmaktadır ancak en yaygını kandidadır, ayrıca lambila, askaris ve tenya da diğer sık rastlanan türler arasındadır.
Şu da ilginizi çekebilir: Daha Sağlıklı Bir Bağırsak Florası için Probiyotik Gıdalar
Parazitiniz olduğunu nasıl bilebilirsiniz?
En yaygın belirtiler:
- Sebepsiz yere iştah artması veya azalması
- Gözlerde şişkinlik
- Gerginlik ve endişe
- Burnun ucunda, gözlerde veya anal bölgede yanma hissi
- İrileşmiş gözbebekleri
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik (ishal veya kabızlık)
- Açıklanamayan insomni
- Bitkinlik
- Baş ağrısı
Bu belirtiler başka nedenlerle de ortaya çıkabilir ancak bu belirtileri günler veya haftalar boyunca gösteriyorsanız, tedavi seçeneklerini araştırmaya başlamalısınız.
Çocuklarda da parazit oluşabilir ve bu durum gerçekleştiğinde tespiti daha da zordur. Burunlarını veya anal bölgelerini kaşıdığında bunu görebiliriz ve eğer biraz dikkat edersek sebepsiz yere gerginleştiklerini fark edebiliriz.
Ayrıca evcil hayvanlar da her ay parazit için kontrol ve tedavi edilmelidir çünkü parazitler onları çok etkilemese de onlarla olan temasımız bize parazit bulaşmasına neden olabilir.
Beslenme çok önemlidir
Parazitler yaşamak için belirli besinlere ihtiyaç duyduğu için kontrollü bir beslenme düzeni, parazitlerden kurtulmanızı sağlayabilir.
Hayatınızdan tamamen çıkartıp uzak durmanız gereken şeyler:
- Şeker ve tatlılar
- Alkol
- Süt ve süt ürünleri
Rafine undan üretilen karbonhidrat (beyaz pirinç, makarna, hamur işleri) tüketimini azaltın.
Bunların yerine şu önemli besinleri tüketebilirsiniz:
- Sarımsak harika bir parazit önleyicidir. Çiğ olarak her gün tüketilmelidir. Eğer sarımsağı olduğu gibi yiyemiyorsanız, kızarmış ekmekle birlikte yiyebilirsiniz veya piyasadaki sarımsak kapsülü ve ürünlerini gözden geçirebilirsiniz.
- Kabak çekirdeği parazitlerle savaşmak için harika bir besindir. Günde en az 30 adet çiğ kabak çekirdeği tüketmelisiniz. Kabak çekirdeklerinizi isterseniz başka yiyeceklerle karıştırabilirsiniz.
- Papaya çekirdeği – sabahları papaya, kabak çekirdeği, su ve biraz stevia ile bir smoothie hazırlayabilirsiniz.
Gün içerisinde öğünlerin arasında, kekik ve papatya ile parazitleri öldürecek bir çay hazırlayıp içebilirsiniz.
Bu yazımıza da bir göz atın: Bağırsak Hareketini Tetikleyen 8 Gıda
Bağırsak bakımı
Bağırsak paraziti ile savaşmanın en iyi yöntemi bağırsaklarınızı sağlıklı tutup, ishal ve kabızlık gibi sorunların da oluşmasına izin vermemektir. Doğal takviyeler, taze meyve ve sebze içeren sağlıklı bir beslenme düzeni buna yardımcı olacaktır.
- Kabızlık için keten tohumu, kuru erik yiyebilir, yüksek oranda lif içeren besinler tüketebilirsiniz; ayrıca gün içerisinde bol miktarda su içmelisiniz.
- İshal için yağsız haşlanmış beyaz pirinç, yeşil çay veya kömür takviyesi önerilmektedir.
Ayrıca, bağırsak parazitlerinin bağırsak floarasında değişikliklere neden olabildiği ve flora dengeli olmadığında çoğaldıkları bilinmektedir. Bunu önlemek için bağırsak florasının tekrar büyümesini ve parazitlere karşı savunmasını sağlamak için probiyotik tüketmelisiniz. Probiyotik içeren ürünleri marketlerden veya eczanelerden alabilirsiniz.
Resimler Judy, Food Thinkers ve Alicakes’in izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Petri, W. A. (2005). Treatment of giardiasis. Current Treatment Options in Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/s11938-005-0047-3
-
Fumadó, V. (2015). Parásitos intestinales. Pediatria Integral.
-
Gómez, J. A., Fernandez, R. R., & Gonzáles, M. I. (1998). Parasitosis intestinales frecuentes. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Pediatría.
-
Cotton, J. A., Beatty, J. K., & Buret, A. G. (2011). Host parasite interactions and pathophysiology in Giardia infections. International Journal for Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2011.05.002
- Wolfe, M.S. (1992). Giardiasis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1735095
- Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382
- VV.AA. (2007).Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472487
- VV.AA. (2015).Evaluation of the anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera. https://academicjournals.org/journal/JPP/article-full-text/831473255099
- Gaafar, Maha Reda. (2011).Efficacy of Allium sativum (garlic) against experimental cryptosporidiosis. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209050681100128X