Baldır İkiz Kası Yaralanmaları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Baldır yaralanmaları en sık olarak spor antrenmanları sırasında, zıpladığınızda, aniden yönünüzü değiştirdiğinizde ya da hızlanmak için ayağınız ile yeri ittiğinizde gerçekleşir. Bu yazımızda baldır ikiz kası yaralanmaları hakkında daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
Baldır İkiz Kası Yaralanmaları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 18 Mayıs, 2021

Baldır, gastroknemius ve soleus olmak üzere iki kastan oluşur. Baldır ikiz kasları sadece alt bacağın esnemesine yardımcı olmak ile kalmaz, aynı zamanda zıplama ve kısa koşular gibi hızlı hareketlere de katılırlar. Baldır ikiz kası yaralanmaları, tıbbi müdahale gerektirebilecek ani ve ciddi bir yaralanma türüdür.

Baldır İkiz Kası Yaralanmaları Nedenleri

Baldır ikiz kası yaralanmaları genellikle spor sırasında aniden hızlanmak için ayağınızla hızlıca yeri itmeniz gerektiğinde meydana gelir. Ancak, zıpladığınızda ya da hızlı bir yön değişikliği yaptığınızda da meydana gelebilirler.

Bu ani hareket baldırı aşırı yükleyebilir ve normal sınırlarının ötesinde esnemesine neden olarak baldır ikiz kasının yırtılmasına neden olabilir. Tenis ya da basketbol gibi sporlar yapan kişilerin bu tür yaralanmalar yaşama olasılığı daha yüksektir.

Yaralanma meydana geldiğinde, baldırınızda bir kopma duyabilir ya da yırtılma hissi yaşayabilirsiniz. Bunlara ek olarak, aşağıdaki gibi başka semptomlar da görülebilir:

  • Ağrı
  • Şişme
  • Morarma
  • Yürüme ya da yaralı bacağın üzerinde ağırlık taşıma problemleri

Baldır İkiz Kası Yaralanmaları: Semptomlar

Baldırına masaj yapılan bir kişi.

Semptomlar, yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Basit bir gerilme ise, bacağınızın alt kısmında kuvvetli bir çekiş hissedersiniz. Hatta ani ağrılar bile deneyimleyebilirsiniz.

Ancak, baldır ikiz kasındaki bir yırtık çok keskin bir ağrıya neden olur ve zar zor yürüyebilirsiniz. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak üç derece vardır.

Birinci Derece Yaralanma

Birinci derece yaralanma, kas liflerinde %10 oranına kadar mikro çatlamalar yaşanmasını içerir. Bacağın arkasında ve topuk yakınında hafif ağrıya neden olur. Bu durumda neredeyse hiç güç ve hareket kaybı olmaz ve her zamanki gibi spor yapmaya devam etmek mümkündür.

Tam iyileşme, yaralanmadan sonraki birkaç hafta içinde gerçekleşecektir. Bu, ilgili liflerin yüzdesine ve tedaviye bağlı olacaktır.

İkinci Derece Yaralanma

İkinci derece bir yaralanma, daha kapsamlı hasar ve daha fazla ağrıya neden olur. İkinci derece bir yırtıkta, önemli ölçüde kas gücü ve hareketlilik kaybı olur. Aynı zamanda şişlik daha şiddetlidir ve morluk daha çabuk ortaya çıkar. Ek olarak, fiziksel aktivite söz konusu olduğunda sınırlamalar vardır.

Uzmanlar, gastroknemius kasının kas yırtılması için yüksek risk altında olduğunu düşünmektedir. Bunun nedeni diz ve ayak bileğini geçmesi ve yüksek oranda hızla kasılan kas liflerine sahip olmasıdır.

Üçüncü Derece Yaralanma

Bu durumda, kas sisteminde tamamen bir yıkım söz konusudur. Burada ağrı çok şiddetlidir ve enflamasyon şiddetli ve ani bir şekilde gerçekleşir. Kopuk kısım kasıldıkça baldırda gözle görülür bir çıkıntı da oluşur.

Yürüyememe, üçüncü derece baldır ikiz kası yaralanmalarının karakteristiğidir. Kas lifleri bir araya gelemez ve bu durum acil müdahale gerektirir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Tendonları ve Kasları Güçlendiren Yiyecek Türleri

Baldır İkiz Kası Yaralanmaları: Tedavi

Bir kas yırtılması.

Baldır ikiz kası yırtılmaları için en etkili tedavi protokolü R.I.C.E olarak bilinir ve şunları içerir:

  • Dinlenme (Rest)
  • Buz (Ice)
  • Kompresyon (Compression)
  • Havaya kaldırma (Elevation)

İlk adım dinlenmektir – tüm fiziksel aktiviteyi geçici olarak durdurmak. Ardından, bir sonraki adım, yaralı bölgeye mümkün olan en kısa sürede buz ya da soğuk tedavi uygulanmasını içerir. Bu, iç kanamayı durdurmaya ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.

Her saat başı 10-15 dakika buz ya da soğuk uygulamanız ve ardından ağrı ve şişlik azaldıkça bu sıklığı azaltmanız önerilir. Ayrıca buzu bir kompresyon bandajı ile yaralanmaya doğru sıkıştırmak da yararlıdır.

Eğer yırtık daha şiddetli ise, iki baldır kasından hangisinin en çok etkilendiğini bilmek yararlıdır. Bu nedenle, yaralanmanın yerini ve kapsamını daha iyi teşhis etmek için bir ultrason ya da MRI gerekebilir.

Üçüncü derece yaralanmaların yanı sıra bazı ikinci derece yaralanmalar da hasarlı kas ve tendonu bağlamak ve onarmak için ameliyat gerektirir. Bu durumda, zaman çok önemlidir, çünkü bir kas ne kadar uzun süre yırtılır ve kasılırsa, kası germek ve yeterli kas tonusunu elde etmek o kadar zor olur.

Ameliyattan sonra kası güçlendirmek için R.I.C.E. protokolü ve fizyoterapistin belirttiği kılavuzlar uygulanır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • López, A. A. (1996). Bases científicas para el tratamiento del desgarro muscular Movilización versus inmovilización. Revista Española de Cirugía Osteoarticular.

  • Vaisman Burucker, A., Scheu Goncalves, M., Araya Proboste, I., Calvo Mena, R., Figueroa Poblete, D., Gallegos Angulo, M., … Conget Molina, P. (2018). ¿Podemos Mejorar La Cicatrización de un Desgarro Muscular Masivo? Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1055/s-0038-1641564

  • José Bugeda Becerril. (2013). DISTENSIÓN MUSCULAR EN EL DEPORTE: TRATAMIENTO FISIOTERÁPICO. Diplomado En Fisioterapia Por La Universidad Alfonso X El Sabio de Madrid .


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.