Baş Ağrısı: 5 Sebebi, Türleri ve Tedavisi
Son zamanlarda, baş ağrısı pek çok insanın tıbbi yardım almak istediği sorunlardan bir tanesidir. Bazen baş ağrısı oldukça sık aralıklarla ve şiddetli bir şekilde meydana gelir. Bu da endişelenmenize neden olabilir.
Vakaların çoğunda baş ağrıları aşağıdaki durumlarla bağlantılı olabilir:
- Stres
- Soğuk algınlığı
- Dehidrasyon
- Servikal kontraktürler gibi kolateral semptom belirtileriyle de ilişkilidirler
Başın hangi bölgesinde görüldüğüne bağlı olarak, hafif, akut ve şiddetli olabilirler. Bazı hastalar sadece kafalarının belirli bir bölgesinde meydana gelen bir baskı olarak tanımlar ve bu da neredeyse tahammül edilemez bir rahatsızlığa neden olur.
Bununla birlikte, baş ağrılarının çoğu, endişe verici ya da acil bir durum olarak düşünmeniz gereken herhangi bir durumun belirtisi değildir.
Baş ağrısının olası sebepleri
1. Gerilim tipi migren
Bu durum baş ağrısının en sık ortaya çıkma nedenlerinden ve nörolojik muayenelerin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Boyun ve yüzde gerginlik yaratan, şakaklarda ya da göz çevresinde bir darbe hissi ile başlar. Aynı zamanda, bu durum kafa derisinde aşırı hassasiyet oluşturur.
Gerilim tipi migrenler, gün içinde biriken yorgunluk ve stresin gün sonunda ortaya çıkmasıyla meydana gelir. Bu nedenle, bu tip baş ağrısının başlıca nedenleri: yetersiz uyku, insomnia, hormonal değişiklikler, stresli durumlar ve hatta olası depresyon ataklarıdır.
Bu yazımızı da okuyun: Stres Kaynaklı Baş Ağrısı: Belirtileri ve Tedavisi
2. Oksipital migren
Kafatasının tabanında bir sıkışma ortaya çıktığında bu migren tipi ortaya çıkmaktadır. Bu ağrıdan muzdarip olan kişi, boynunuzun üst kısmında da ağrılara neden olur ve hatta bazı durumlarda ağrı çeneye doğru ilerler.
3. Küme tipi baş ağrısı
Bu, ağrının başın bir tarafında ortaya çıktığı ve diğer yarısını etkileyene kadar devam ettiği bir baş ağrısı türüdür. Bu ağrı, aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan vücuttaki ani histamin ya da serotoninin salınımından sonra, fiziksel aktivite sırasında çok fazla yorulma ve çok fazla ilaç kullanımıyla ortaya çıkma eğilimindedir.
4. Vasküler baş ağrısı
Vasküler baş ağrıları ile ilişkili baş ağrısı gelecekteki komplikasyonları önlemek için çok yakından takip edilmelidir.
Vakaların çoğunda, endişelenmeyi gerektirecek bir sebep yoktur. Bununla birlikte, serebrovasküler problemlerle ilişkili olabilecek diğer sinyallerin farkında olmak önemlidir:
- Acının arttığını hissedersiniz, başınızı diğer tarafa yaslayın ya da uzanın
- Bazı hareketlerde ya da konuşmada zorluk çekmek
- Ağrının üç günden fazla sürmesi
- Kaslarda kasılma veya baygınlık
- Ateş, mide bulantısı veya kusma
Eğer yukarıdaki durumlardan bir tanesini gözlemliyorsanız, özellikle de vasküler problemleriniz varsa, mutlaka bir uzmana danışın. Önlem almanın önemini unutmayın.
Ayrıca okuyun: Migren Ağrısını Hafifletmek İçin 5 Doğal Çare
5. Boyun ağrısı
Baş ağrısının diğer bir nedeni ise klinik taramalarda fark edilmeyen boyun ağrısıdır. Bu duruma hafif kazalar veya kötü duruş neden olabilir. Bu durum, boyunda kas zedelenmesi ve omurganın stabilitesinin zayıflaması ile karakterizedir. Aynı zamanda, başın belirli bölgelerinde zonklamaya neden olan boyunda spazmlar oluşmasına da yol açabilir.
Günlük rutininizde değişiklikler yapın
Alışkanlıklarınızı değiştirmek, baş ağrınızı hafifletmenize yardımcı olabilir. Örneğin, meyve ve sebzeler içeren sağlıklı bir diyetin uygulanması ve bir yemek programının takip edilmesi, baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Vücudunuza gereken miktarda sıvıyı sağlamak da dikkat edilmesi gereken bir diğer faktördür. Vücudunuzu sağlıklı tutmak için günde iki litre su için. Ayrıca, kafein ve alkol içeren ürünlerden uzak durun.
Sık sık egzersiz yapın. Bu, baş ağrısının yanı sıra yaşadığınız stres ve gerginliği de azaltmanıza yardımcı olacaktır. Uykusuz gecelerden kaçının. Düzgün bir şekilde dinlenmek ve yeterli miktarda uyumak günlük performansınızın en yüksek seviyede olmasını sağlar.
Ayrıca baş ağrılarına bağlı rahatsızlığın ortadan kalkmasına da yardımcı olur. Tekrarlayan baş ağrıları, göz çevresinde ağrı, çenede veya kafatasınızın alt kısmında ağrı gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmana danışın. Bir profesyoneli, ciddi olabilecek herhangi bir durumu tespit edebilecek tek kişidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amodeo, M., Poyato, M., Molero, M., Rodríguez, M., Mesa, P. (2017). Neuralgia occipital y su manejo en Atención Primaria. Medicina de Familia SEMERGEN;43(3):243-244. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-neuralgia-occipital-su-manejo-atencion-S1138359316300144.
- Ávila, A. A., Perez, J. L., Naranjo, J. A., Beltrán, E. J., Montenegro, A. A., Aguiar, L. G., Pinto, A. F., Gómez, L. F., Bravo, A. C., Cabrera, M. C., Acosta, M. P. (2016). Factores clínicos asociados con masa cerebral de novo en pacientes que ingresan con cefalea al departamento de urgencias. Univ Med, 57(1), 22-33. doi: http://dx.doi.org/10.11144/
Javeriana.umed57-1.nov. - Clínica Mayo (2022). Accidente cerebrovascular. Consultado el 16 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113.
- Clínica Mayo (2021). Migraña. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201.
- Dodick, D. W. (2014). Thunderclap Headache. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123851574011027?via%3Dihub.
- Gutierrez, J., Fernández, J., Timiraos, J., Llano, M., Rodríguez, E., Pascual, J. (2005). Cefalea cardíaca: ¿una entidad infradiagnosticada? Revista Española de Cardiología;58(12):1476-1478. https://www.revespcardiol.org/es-cefalea-cardiaca-una-entidad-infradiagnosticada-articulo-13082548.
- Hoffmann, J., & May, A. (2018). Diagnosis, pathophysiology, and management of cluster headache. The Lancet Neurology, 17(1), 75-83. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1474442217304052.
- Hospital Call d’Hebron (2021). Cervicalgia. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://hospital.vallhebron.com/es/asistencia/enfermedades/cervicalgia.
- Jensen, R., & Stovner, L. J. (2008). Epidemiology and comorbidity of headache. The Lancet Neurology. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1474442208700620.
- Minen, M. T., & Younger, D. S. (2016). Epidemiology of Migraine. Neurologic Clinics. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733861916300330?via%3Dihub.
- National Eye Institute (2021). Errores de refracción. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.nei.nih.gov/espanol/aprenda-sobre-la-salud-ocular/enfermedades-y-afecciones-de-los-ojos/errores-de-refraccion.
- Organización Mundial de la Salud (2016). Cefaleas. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders.
- Steiner, T. J., Birbeck, G. L., Jensen, R. H., Katsarava, Z., Stovner, L. J., & Martelletti, P. (2015). Headache disorders are third cause of disability worldwide. Journal of Headache and Pain. https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-015-0544-2.