Baştan Aşağı Vücut Detoksu için Öneriler
Günlük hayattaki koşuşturmalar, zaman yetersizliği ve her gün yerine getirmeye çalıştığımız çeşitli sorumluluklarımız derken, genellikle fastfood ve/veya işlenmiş ve rafine gıdalara yöneliyoruz ve sonuç olarak yığınla kimyasal koruyucu madde ve yağ tüketiyoruz. Genel vücut detoksu ile bu kötülüklerden kurtulabilirsiniz.
Ancak tükettiğimiz tek zehirli madde bunlar değil; günlük yaşantımızda sigara dumanı, kirli su, ağır metaller ve diğer kimyasallara da maruz kalıyoruz. Peki, baştan aşağı bir vücut detoksu ihtiyacınız olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
Bitkinlik, can sıkıntısı, bağırsak problemleri , yüksek kan basıncı, baş ağrısı, gözaltı torbaları, obezite, enerji eksikliği, kötü ruh hali veya depresyon ve stres; kesinlikle bir vücut detoksu diyetine başlamamız gerektiği konusunda bizleri uyarıyor. Ancak hangisini uygulamalıyız?
Genel Tavsiyeler
- Günde en az bir buçuk-iki litre su için.
- Alkollü ve gazlı içeceklerden uzak durun. Şarap içebilirsiniz, ancak yalnızca şu dozlarda: her öğünde kadınlar yarım bardak kırmızı şarap, erkekler bir bardak kırmızı şarap.
İlginizi çekebilir: Her Gün Şarap İçmenin Faydaları
- Meyve, sebze, tahıl ve kurutulmuş meyve tüketimini arttırın.
- Tuz tüketiminizi minimuma indirmeye çalışın. Hatta hiç tüketmeseniz daha iyi olur. İlla tüketmeniz gerekiyorsa da yemeğiniz piştikten sonra çok az miktarda katın ve daha fazla eklemeden önce yemeğin tadına bakın. Mümkünse deniz tuzu kullanın.
- Kırmızı et tüketiminizi minimuma indirin.
- Yiyeceklerinizi kızartmak yerine tavaya biraz yağ ekleyip fırında pişirin.
- Yiyeceklerinizi yutmadan önce neredeyse hamur gibi olana kadar iyice çiğneyin.
- İşlenmiş şeker tüketimini durdurup bunun yerine bal veya şeker kamışı kullanın.
- Doğal lif bakımından zengin olan yiyecekleri beslenmenize katın.
- Mevsiminde olan ve çeşitli renklerde meyve ve sebzeleri tüketin. Böylece bol çeşit vitamin almış olursunuz.
- Yiyecekleri haşlamaktansa buharda pişirmek daha iyidir.
- Çok az yağlı veya hiç yağ içermeyen birkaç sos yapmayı öğrenin.
- Diğer yağ çeşitleri yerine natürel sızma zeytinyağını tercih edin ve yiyecekleri kızartmak için değil soslarınızda ve salatalarınızda kullanın. Ayrıca zeytinyağını pişmiş değil de çiğ tüketmek çok daha iyidir.
Bağırsakları temizlemeye yardımcı olan yiyecekler
Pişmiş veya çiğ koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak, brokoli), marul, turunçgiller, kuru erik, granola, kurutulmuş meyveler ve tahıllar (örneğin yulaf) gibi lif bakımından zengin yiyecekleri beslenmenize katın. Ayrıca aşağıdaki bitkileri ve yiyecekleri de deneyebilirsiniz.
- Pisilyum: bu bitkinin tohumları, tohumlarının kabukları kadar faydalıdır. Hafif laksatif etki yaparak kabızlığı azaltır. En az ¼ litre suya, 3-5 gram tohum kabuğu (veya 7 gram tohum) koyun ve için.
- Cehri veya ayıüzümü (Rhamnus purshiana): Cehri, cehri ağacından elde edilir ve laksatif olarak da kullanılır. Az miktarda kullanılmalıdır.
- Sarımsak: geleneksel bir antiseptik olan sarımsak, bağırsakları toksinlerden arındırır. Ayrıca laksatif olarak ve bağırsak parazitlerine karşı savaşmada da kullanılabilir.
Karaciğeri toksinlerden arındıran yiyecekler ve bitkiler
- Devedikeni, karahindiba, ravent, güneğik ve cüce sabah sefası çayları: tüm bunlar safra üretimini arttırır, karaciğeri korur ve sindirimi güçlendirir.
- Enginar: karaciğerin yağları parçalamasına yardımcı olur.
- Pancar: karaciğeri ve kanı temizler.
- Devedikeni: eski bir hepatobilyer sistem koruyucudur.
- Kızıl yonca: karaciğer ve böbrekleri toksinlerden arındırır.
- Karahindiba kökü: karaciğerdeki toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Diğer güçlü arındırıcılar
- Havuç: tıpkı greyfurt gibi, vücudu ağır metallerden arındırır.
- Limon:detoksun en parlak yıldızı.
- Soğan: solunum sistemini temizler.
- Spirulina: karaciğeri koruyan, vücudu ağır metallerden arındıran ve böbreklere faydalı olan bir su yosunudur.
- Yeşil çay: içerdiği polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan olarak kabul edilir. Kanseri önler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Son tavsiyemiz şu: vücudunuzu zararlı maddelerden arındırmak için diyete başlamadan önce; ihtiyaçlarınızı değerlendirip size özel dengeli bir diyet programı hazırlayacak bir doktor, beslenme uzmanı veya endokrinolog ile görüşün. Böylece size özgü özelliklerinizi inceleyerek yaşınıza ve formunuza uygun bir egzersiz programı da hazırlayabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dahlke, R., & Ehrenberger, D. (1999). El libro de la desintoxicación y la salud. Ediciones Robinbook.
- González, A. (2000). Oncología y terapia Gerson: La desintoxicación nutricional como base del tratamiento del cáncer. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (60), 21-29.
- Meidinger, W. (1999). La cura de desintoxicación. Ediciones Robinbook.