Bastırılmış Duygular, Fiziksel Sorunlara Neden Olabilir

Bazı fiziksel problemler, bastırdığımız duyguların doğrudan sonucu olabilir. Bunun önüne geçmek için duygularınızı sağlıklı bir şekilde ele almaya özen göstermelisiniz.
Bastırılmış Duygular, Fiziksel Sorunlara Neden Olabilir

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Bastırılmış duygular, bedenimizde birikip çürür ve sonuç olarak fiziksel hastalıklara neden olabilir. Evet, doğru duydunuz,bu durum fiziksel hastalıklara neden olabilir.

“Kelimelerle ifade edemediğimiz şeyler, fiziksel acıya dönüşür.” Bu cümleyi hatırlayın, çünkü duygularınız ve düşünceleriniz hakkında konuşmanız gerektiğinde size yardımcı olacaktır.

Bu yazıda, bastırılmış duygular ve bunların bizi nasıl hasta edebileceğini anlatacağız. Elbette, bunu nasıl önleyebileceğinizi de ele alacağız.

Bastırılmış Duygular Tehlikeli Olabilir

Biz dikkat etmesek de vücut bize birçok sinyal gönderebilir. Duygularımızı uzun süre bastırdığımız zaman, üst üste istiflenirler ve bu fiziksel hastalıklara neden olabilir.

Korku, kıskançlık, eleştiri… Bazı insanlar bu duyguların her birini, yalnızca zihinsel ve fiziksel olarak kendimizi iyi hissetmememize neden olan bir tür duygusal sandık içinde saklarlar.

Hastalık, vücudumuzun bize gönderdiği bir mesajdır. Bu sayede, duygusal bir engelle karşı karşıya olduğumuzu ya da hayatımızın bazı yönlerini değiştirmemiz ya da ortadan kaldırmamız gerektiğini biliriz.

Yanlış yolu seçtiğimizde yani tartışmaya neden olmak ya da biriyle bağları koparabilecek bir şey hakkında konuşmak istemediğimiz için içimizi dökmediğimizde, semptomlar baş gösterir.

Birçok hastalık, bastırılmış duygular nedeniyle ortaya çıkar. Söz konusu duyguya bağlı olarak, vücudun bir organı veya bir bölgesi etkilenebilir.

Ağrı bir uyarı sinyalidir ve onu görmezden gelemeyiz.

Bu gibi belirtiler göründüğünde, yaptığımız şeylere ara verip hayatımızın içine hangi kötü düşüncelerin ya da inançların yerleştiğini ve bize nasıl zarar verdiğini belirlemeliyiz.

Olumsuz Duygular Bir Hastalıktır

Düşünceleri bir belirti ile birleştiren bir çeşit psikosomatik bağlantı ya da ilişki vardır.

Belki de muayene olmak ve belirli bir reçete almak için doktora gitmenize gerek yoktur. Bunun yerine, düşüncelerinizi ve dolayısıyla nasıl hissettiğinizi geliştirmek için biraz iç gözlemde bulunmak daha iyi olabilir.

Örneğin, stres ülsere ya da kalp krizlerine neden olabilir. Ayrıca depresyon enerji kaybına ve iştah artışına neden olabilir.

Bütün bunları yalnızca fiziksel birer belirti olarak görmek kolaydır. Oysa en sık karşılaşılan acılar ve sorunlar duygularımızdan kaynaklanmaktadır:

Bastırılmış Duygular ve Etkiledikleri Bölgeler

Baş

Başımız, bedenimizin merkezidir. Nabız atış hızının artması ya da arterlerin daralması nedeniyle baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Bu son neden, iletişim kuramama ya da sevgi gibi temel duyguları ifade edememenin göstergesidir.

bastırılmış duygular

Boyun

Vücudun bu kısmı zihni vücuda bağlar.

Boynunuzu hareket ettirmeniz zor olduğu zaman, bunun nedeni kötü bir gece uykusundan daha fazlası olabilir. Aslında, sınırlı ve katı bir yaşam görüşüne sahip olduğunuzun bir göstergesi olabilir.

Sersemlik ve dar bir zihin boyun ağrısına neden olabilir. Çok fazla stres de buna katkıda bulunabilir.

Sırt

Bir sorunu çözdüğünüzde, sanki sırtınızdan bir yük kalkmış gibi gelir. Taşıdığınız bu yük, geçmişte tecrübe ettiğiniz ve hala bağışlamadığınız ya da unutmadığınız duygular ve deneyimlerle ilgilidir.

Üstelik omurga, sırtınızı destekler ve tüm faaliyetleri yapmanıza izin verir. Bu alandaki acılar bir şeylerin doğru olmadığını ve bazıları da bastırılmış duyguların bir kısmını serbest bırakmanız gerektiğini bildirir.

Kalp

bastırılmış duygular ve sağlığımız

Bu organ, sevgi ile ilişkilidir ama aynı zamanda nefret gibi diğer duygularla da ilişkilendirilir. Çünkü duygularımızın merkezidir.

Kalp komplikasyonlarının karmaşık ya da çaresiz kaldığımız durumlarda ortaya çıkmasının nedeni budur.

Belki de bir ilişkide çok ileri gitmişsinizdir ya da hayatınıza iyi bir şey getirmeyen şeylere fazla takılıp kalmışsınızdır.

Ayaklar

Ayaklarımız ilerlememize yardım eder, ancak bize istikrar da sağlar. Dahası, bize güvenlik sağlarlar.

Bu nedenle ayaklardaki sorunlar, kendinizi güvende hissetmiyor olabileceğinizi, hangi rotayı seçeceğinizi bilmediğinizi ya da geleceği ve projelerinizi nasıl düşüneceğinizi bilmediğinizi işaret eder.

Alerjilerin yüksek bir korku seviyesinden oluşabildiğini ve yüksek kan basıncının çok uzun süre uyanıklığa neden olduğunu biliyor muydunuz?

İdrar yolları enfeksiyonlarının kişisel ilişkilerimiz hakkında olumsuz duyguların bir ürünü olduğunu da biliyor muydunuz?

Duygularımızı Yönlendirip Hasta Olmamak İçin İpuçları

Belki sadece olumsuz duyguların bizi hasta edebileceğini düşünmüşüzdür, fakat bu her zaman doğru değildir. Örneğin, çok fazla sevinç, kalbe zarar verebilecek aşırı uyarılmaya neden olabilir.

Duygularınızı kanalize etmeye yardımcı olan ve bu yolla hastalıklardan uzak durmanızı sağlayacakbazı öneriler:

Aşırı Duygulardan Kendinizi Uzak Tutun

Başlamak için iyi bir nokta; hangilerinin en sık ve aşırı duygularınız olduğunu belirlemektir. Olumlu ya da olumsuz olsun, bastırılmış duygular da zararlı sonuçlar doğurabilir.

Örneğin, acı ve kızgınlık sağlıksız duygulardır. Peki ya onlardan nasıl koparız? Affederek.

Bu çok cesur bir tekniktir, çünkü size eziyet veren şeylerden kurtulmanıza yardım eder. Ayrıca taşıdığınız ağır yükleri arkada bırakmanıza yardımcı olur.

Tetikleyici Durumlardan Kendinizi Uzak Tutun

fiziksel sorunlara yol açan duygular

Hangi duyguların sizi incittiğini keşfettikten sonra bunları hayatınızdan çıkarmak için yoğun bir şekilde çalışmalısınız. Bundan sonraki adım, aynı şeyi tekrarlamaktan kaçınmaktır.

Örneğin, tolerans eksikliğinin sizin için büyük bir sorun olduğunun farkındaysanız, o zaman sizi hoşgörüsüz hale getirecek bir duruma düşmemeye çalışın.

Söz konusu hissi ortadan kaldırdığınızdan emin olmadıysanız kendinizi tetikleyici durumlardan uzaklaştırın.

Aile Üyeleri ve Arkadaşlarınızla Görüşün

Sevdiğimiz insanlarla vakit geçirmek, ruhumuzun üzüntüsünü geçirmek için mükemmel bir çaredir. Belki onlara ne hissettiğinizi ve yıllardır içinizde tuttuğunuz her şeyi anlatmanın zamanıdır.

Eskide kalmış şeyleri hatırlamamanın en iyisi olduğuna inanmanız önemli değil: bağışlama ve iyileştirme sizin ve çevrenizdeki insanlar için iyi olacaktır.

Doğa ile İletişimde Olun

Parkta dolaşmak, tatile gitmek, yoga yapmak ya da sahilde meditasyon yapmak, nehirde yüzmek ve dışarıda egzersiz yapmak, olumsuz ve sağlıksız bastırılmış duyguları serbest bırakmanıza izin veren mükemmel aktivitelerdir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
    https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
    https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

  • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

  • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

  • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
    https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

  • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

  • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
    https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

  • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
  • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.