Bazik Gıdalar ve Vücudunuz
Alkali beslenmenin faydalarını muhtemelen bir yerlerden duymuşsunuzdur. Beslenme uzmanları, doktorlar ve araştırmacılar, vücudunuzun pH dengesini sağlamanız için bazik gıdalar tüketmeniz gerektiğini belirtmektedirler. Sonuçta, pH dengesinin asidik olması birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.
Bazik gıdalar ve bu gıdaların tüketimi üzerine tartışmaya başlamadan evvel, alkali beslenmenin önemini daha iyi anlatabilmek adına bazı noktaların üzerinden geçeceğiz.
ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) sözlüğüne göre bazikleştirme; kandaki ya da idrardaki, belirli hastalıklara ve rahatsızlıklara yol açan yüksek asit yoğunluğunun azaltılması sürecidir.
Şimdi, bu durumla ilgili bazı bilgilere göz atalım.
Vücut pH Dengesi Nedir?
pH, “hidrojenin gücü” kelimelerinin kısaltılmış halidir.
Kanımız ve dokularımız dahil olmak üzere tüm çözeltilerde belirli miktarda hidrojen iyonu bulunur. Bu çözeltiler 0’dan 14’e uzanan bir skalada gruplandırılırlar.
- Yedi derece nötrdür.
- pH derecesi yedinin altındaki her şey asidik olarak adlandırılır.
- pH derecesi yediden fazla olan her şey ise bazik olarak adlandırılır.
İnsan vücudunda her bir organın pH dengesi birbirinden farklıdır. Bakterilerin yok edilmesi gereken alanlar olduğu için bağırsak, cilt ve vajinanın pH dengesi asidiktir. Tükürüğün pH dengesi ise daha baziktir.
Ayrıca, nefes alma, metabolizma ve egzersiz gibi hayati süreçler de asit üreterek vücudumuzun doğru dengeyi sağlamasına yardımcı olur.
Vücudumuzun pH dengesini sağlamak için girdiği süreç karmaşık bir süreçtir. Fakat bu sürece günlük olarak tükettiğimiz gıdalarla destek olabiliriz.
Bazik Gıdalar Nelerdir?
Çoğu gıda oldukça asidiktir: Etler, süt ürünler, beyaz şeker, rafine un, paketli gıdalar.
Böylesi bir gıda yelpazesinde, bazik gıdalar vücudumuzun pH dengesini bazikleştirmemize yardımcı olurlar.
Asiditedeki artış dokularımızda iltihaba sebep olur ve bu durum hastalıklara davetiye çıkarır.
Bunun için, alkali beslenme asitliğe yaklaşmış pH dengesini dengelemek için gerekli mineralleri sağlar.
Bazik gıdaların genel özellikleri şunlardır:
- Yüksek miktarda potasyum ve düşük miktarda protein içermek.
- Metabolik yan ürünler. Vücudumuz aldığı besinlerden metabolik yan ürünler oluşturur. Bu ürünler temel olarak, vücudumuzdaki asit miktarını düşürmek için gerekli hidrojen iyonlarına sahiptirler.
Alkali Beslenmede Neler Tüketilir?
Meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler asidik pH dengesi ile savaşan, yüksek derecede mineral içeren gıdalara verilebilecek örneklerdendir. Doğal olarak bu gıdaları bol bol tüketebilirsiniz.
Bununla birlikte, tohumlar, filizler, baklagiller ve kurutulmuş meyveler daha fazla protein içermektedir.
Otlar, baharatlar, küçük bitkiler, yosunlar ve probiyotik gıdalar da alkali beslenme için tüketebileceğiniz harika alternatiflerdir.
Bunu da okuyun: Daha Sağlıkl Bir Bağırsak Florası İçin Probiyotik Gıdalar
En Faydalı 7 Bazik Gıda
- Ispanak
- Kıvırcık lahana
- Salatalık
- Brokoli
- Avokado
- Kereviz
- Biber
Alkali Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
İlk olarak belirtmeliyiz ki alkali beslenme tip 2 diyabeti tersine çevirebilir. Bildiğimiz üzere tip 2 diyabet, beslenme düzenimiz ve yaşam tarzımız sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Beslenme düzeninizi belirlerken yapmanız gereken en önemli şey mümkün olduğunca farklı besin türlerini tüketmeye özen göstermenizdir.
Bu sebepten ötürü, bazik gıdalar konusunda da farklı farklı seçeneklere başvurmanızı öneriyoruz.
Anti-enflamatuvar maddeler açısından zengin gıdalar tüketmek istiyorsanız, bunun çözümü bazik gıdalar yemeye gayret etmektir. Kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklarda kronik enflamasyon görülme ihtimali oldukça yaygındır.
Enflasmayona vücudun verdiği tepkinin süper-aktif bir bağışıklık sistemi olduğunu ve bunun ilerleyen aşamalarda organlara zarar verdiğini unutmamanız gerekir.
Vücudunuz Bazik Hale Getirmek İçin 5 Alışkanlık
- Öncelikle, güne iki bardak sıcak suyun içine damlattığınız çeyrek bardak limon suyunu içerek başlayın. Limon suyunun bazik özelliği oldukça kuvvetlidir.
- Beyaz şeker tüketmemeye çalışın. Beyaz şeker organlarda enflamasyona sebep olan temel gıdalardandır.
- Daha fazla çiğ sebze ve yeşil meyve-sebze suları tüketin. Yeşil sebzeler kanserojenlerin azılı düşmanıdır.
- Egzersiz yapın. Stres atmak ve kortizol ve adrenalin gibi asit hormonlarını üretebilmek için günlük bir spor rutinine uymak gibisi yoktur.
- Tatlandırıcı ve gereksiz ilaç kullanımından kaçının.
- Eğer herhangi bir sorunuz olursa mutlaka doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Dawson-Hughes, B., Harris, S. S., & Ceglia, L. (2008). Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults–. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 662-665.
-
Gould, J. M., Jasberg, B. K., Dexter, L. B., Hsu, J. T., Lewis, S. M., & Fahey, G. C. (1989). High-fiber, noncaloric flour substitute for baked foods. Properties of alkaline peroxide-treated lignocellulose. Cereal Chemistry, 66(3), 201-205.
-
Wang, J., & Fung, D. Y. (1996). Alkaline-fermented foods: a review with emphasis on pidan fermentation. Critical Reviews in Microbiology, 22(2), 101-138.