Bebeğinizi Doktora Götürmeniz Gereken Durumlar
Ebeveyn olacağınızı öğrendiğiniz andan itibaren, bebeğinizin sağlığı birincil önceliğiniz olmalı. Tüm ebeveynler gibi, bebeğinizin sağlığı ile ilgili durumlarda genellikle tedirgin olur ve konu ile ilgili olabildiğince bilgi edinmeye çalışırsınız.
Fakat bazen fark edilmeyen belirtiler de olabilir ve bu yüzden de bu belirtiler hakkında daha fazla şey bilmek önemli hale gelir. Bu belirtiler bebeğinizin sağlığı hakkında size bilgiler verebilir.
Unutmayın ki herhangi bir sağlık sorununun erken teşhis ve tedavisi sizi kısa, orta ve uzun vadede zorluk çekmekten kurtarır. Benzer şekilde bu, bebeğinizin de kısa sürede iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bebeğinizi Doktora Götürmeniz Gerektiğini İşaret Eden 7 Ciddi Belirti
1. Yeni Lekeler
Bebeğinizin yeni, normalden büyük, asimetrik ve garip renkli bir lekesi varsa dikkatli olun. Öte yandan, bebeğinizin doğumdan beri vücudunda olan bir leke büyüyorsa da bebeğinizi doktora götürmeli ve bir anormallik olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Bazen bu, az ya da fazla vitamin, protein tüketmekten veya hatta kist ya da tümör gibi daha zorlu sorunlardan da kaynaklanabilir.
2. Aşırı Saç Dökülmesi
Eğer bebeğinizin saçı çok fazla dökülüyorsa, vitamin eksikliği olabilir. Bu ilk başlarda fark edilmeyebilir.
Bebeğinizin saçları dökülmeye başladığında, sizin ve çocuk doktorunuzun ilk yapması gereken şey bebeğinizin neyle beslendiğini ve bu gıdaların besin değerlerini tespit etmektir. Bu bilgi vitamin eksikliğinin arkasında yatan sebepleri teşhis etmede yardımcı olacaktır.
3. Davranış Değişiklikleri
Davranışsal değişimlerin yanı sıra, iştah kaybı, fiziksel aktivitelerde azalma ya da uyumakta zorlanma gibi belirtiler bebeğinizin doktora gitmesi gerektiğine işaret edebilir.
4. Kafanın Aşırı Büyümesi
Bebeklerde en yaygın görülen gelişmelerden biri kafalarının şekillerindeki değişikliklerdir. Bunun sebebi bebek büyüdükçe bıngıldağın kapanması gerekmesidir. Yani eğer kafası gittikçe büyüyorsa, bebeğinizi doktora götürmelisiniz.
5. İşitme Kaybı
Eğer bebeğiniz ona seslendiğinizde tepki vermiyorsa bu bir işitme probleminden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumlarda neler olup bittiğini anlamak için bebeğinizi bir işitme uzmanına götürmeniz gerekir.
Bu, başlangıçta fark edilmesi en zor şeylerden biridir. Fakat açık açık ortaya çıkmamasına rağmen, dikkat ederseniz bunu fark edebilirsiniz.
6. Susama
Bebeğiniz gerçekten susuyor ve sürekli su istiyorsa, bu bir şeylerde sorun olduğuna işaret edebilir. Bebeğinizin yeteri kadar su tüketmesi önemli olsa da, bebeğin sürekli süt ya da su istemesi normal değildir. Bu, ciddi bir hastalığın ya da şiddetli dehidrasyonun belirtisi olabilir.
7. Horlama
Aslında çoğu çocuk biraz horlar ve bu sizi endişelendirmemelidir. Fakat çok gürültülü şekilde horlamaya başladıklarında bu, solunum yolları ya da bir enfeksiyonla ilgili ciddi bir problemin işareti olabilir. Bu durumlarda, mümkün olan en kısa zamanda bebeğinizi doktora götürmenizi ve ne olduğunu teşhis edip sorunu çözmenizi öneriyoruz.
Eğer bebeğiniz çok horluyorsa (ve daha başka belirtiler de varsa) problemin kaynağı geniz eti büyümesi olabilir. Bu hızlı ve kolay bir cerrahi müdahale ile çözülebilir.
Bu belirtileri göz ardı etmeyin ve özellikle ilgi gösterin. Çoğu zararsız olsa da, bebeğinizin hayatını hiçbir zaman riske atamazsınız. Unutmayın ki bebeklik çocuğunuzun hayatının en önemli aşamasıdır ve bu aşamada sürekli ilgi ve bakıma ihtiyaçları vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brockmann, Pablo. (2007). Roncopatíaa en el lactante.
- National Institute of Deafness And Other communication Disorders, “La prueba de audición del bebé”, s.f. https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/prueba-audicion-bebe
OMS, “Patrones de crecimiento infantil. Perímetro cefálico”, https://www.who.int/childgrowth/standards/hc_para_edad/es/ - R. Pedragosa Jové, “Alteraciones del cabello”, AEPED, s.f. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/cabello.pdf
- Ana Martínez Rubio et al. “Falta de apetito”, AEPap, 2016. http://algoritmos.aepap.org/adjuntos/falta-apetito.pdf