Bebeklerde Gastroenterit: Ne Yapmalısınız?

Bebeklerde gastroenterit görülmesi durumunda, komplikasyonların önlenmesi için ekstra ilgi, bakım ve takip gerekir. 
Bebeklerde Gastroenterit: Ne Yapmalısınız?
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Bebeklerde gastroenterit, ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis edilmesi ve tedavisi için doğru bir plan yapılıp uygulanması önemlidir.

Komplikasyonlardan kaçınmak için uyarı işaretlerinin neler olduğunu bilmek büyük önem taşır. Ayrıca durumu iyileştirmek adına bebeğiniz için yapabileceğiniz bazı spesifik şeyler vardır. Ayrıca, her zaman çocuk doktorunuzun tavsiyesini takip ederek, bebek henüz erken yaştayken rota virüs aşısı yaptırma ihtiyacını da değerlendirmelisiniz.

Bebeklerde Gastroenterit Hastalığı

Gastroenterit genellikle mideyi veya bağırsakları etkileyen enflamatuvar bir sindirim sistemi hastalığıdır. Genellikle şu işaretlerle ve semptomlarla başlar:

  • İshal: Normalde bebeklerin bağırsak hareketleri yumuşak veya sıvıdır. Bu, ishalin fark edilmesini zorlaştırır. Ancak bağırsak hareketlerinde değişiklikler fark ederseniz veya dışkı daha çok gibi görünürse çocuk doktorunuza danışmalısınız.
  • Kusma: Kusmayla midedeki sıvıların ağza gelmesini ayırt etmek önemlidir. Bunu yapabilmek için kusmada sıvıların mecburi bir şekilde çıktığını, diğer durumda ise genellikle geğirme eşliğinde sıvıların kolay bir şekilde çıktığını bilmelisiniz.
  • Ateş: Harici sıcaklığın (koltuklaltından veya kasıklardan ölçülebilir) 37.5 dereceden yüksek olması.
  • Karın ağrısı: Bu, anlaşılması en zor semptomdur. Çünkü tek ipucu bebeğin ağlaması olacaktır.

Bebeklerde gastroenterit görülmesinin nedenleri

Bu durumun temel sebebi, virüsler, bakteriler veya parazitler nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyöz bir hastalık olabilir. Virüsler demişken rota virüsü gelişmiş ülkelerde en sık görülen en önemli virüstür.

Bu durum, otitis (orta kulak iltihabı) veya idrar enfeksiyonları gibi bağırsakla ilişkili olmayan enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Hatta beslenme bozukluğu veya daha sistemik bozukluklar gibi enfeksiyöz olmayan hastalıklarla birlikte de ortaya çıkabilir.

ağlayan bebek anne biberon

Bebeklerde gastroenterit neredeyse her zaman bağırsakları etkileyen viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Ancak enfeksiyöz olmayan sebepleri de olabilir.

Bu durumu önlemek için ne yapabilirim?

Bebeklerde gastroenteriti önlemek için temel sebebi göz önünde bulundurmanız gerekecek. Daha önce bahsettiğimiz gibi temel sebep mikroplardır ve iletimi ve bulaşmayı önlememiz gerekir.

Sonuç olarak iletimi önlemeye yardımcı olmak için bir dizi önlem almalısınız: 

  • Ellerinizi sık sık yıkayın. Mikrop iletim zincirini kıran temel adımlardan biri budur.
  • İster yapay ister anne sütü olsun, bebeğin içeceği sütün korunmasıyla ilgili verilen tavsiyelere dikkatle uyun.
  • Hastalık belirtileri veya işaretleri gösteren çocuklarla veya yetişkinlerle kontak kurmaktan kaçının. Kişinin bulaşıcı olup olmadığından veya o an hasta olup olmadığından emin değilseniz bile, sonradan üzülmektense erkenden önlem almak daha iyidir: Görüşmelerinizi kısıtlayın veya iptal edin.
  • Olası bir enfeksiyon şüphesi varsa bebekleri dudaklarından veya ellerinden öpmeyin. Salya birçok patojenin taşıyıcısıdır. 
  • Emzikleri ve meme uçlarını iyice temizleyin. Meme uçlarınızı temizleyin ve emzikleri her gün yıkayın.
  • Aşı takviminiz güncel ve uygun olmalı. Çocuk doktorunuzdan veya hemşerinizden rota virüsü aşısı hakkında bilgi alın.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Bebeklerde gastroenterit, ailenin veya ebeveynlerin ekstra gözlem yapmasını gerektiren bir hastalıktır. En sık rastlanan komplikasyonlardan bazıları şöyledir:

  • Aşırı su ve elektrolit kaybı nedeniyle vücudun susuz kalması (dehidrasyon).
  • Kandaki şeker seviyesinin düşmesi sonucu hipoglisemi.
  • Bağırsak duvarlarındaki enzimlerin yok olması nedeniyle geçici laktoz intoleransı.
ağlayan bebeğin ateşine bakan anne

Bebeklerde gastroenterit, yüksek ateş, dışkıda kan veya kusma gibi uyarıcı işaretler olduğunda, muayene için doktora gitme sebebidir.

Bu durumlardan kaçınmak için, aşağıdaki uyarı işaretlerinden biri ortaya çıkarsa, çocuk doktoruna veya acile gitmeniz önerilir:

  • 6 aylıktan daha küçük bebekler ishal olursa.
  • Bebeğin ateşi 38 derece ve üstüyse.
  • Bebek kusuyorsa veya beslenmeyi reddediyorsa.
  • Bebeğin kilo kaybettiği görülüyorsa.
  • Dışkısında kan veya mukus varsa.

Çocuk doktoru, durumu ve semptomları değerlendirdikten sonra gastroenterit tanısı koyabilir. Değerlendirmenin sonucunda, gastroenterite yol açan mikrobun anlaşılması için bir dışkı testi yapılmasını isteyebilirsiniz.

Bebeklerde Gastroenterit Hastalığının Tedavisi

Bir bebekte olası gastroenterit semptomları varsa, ebeveynler ve bakıcılar durumu yakından izlemeli ve gıda toleransına dikkat etmelidirler:

  • Emzirmeye devam edin. Bebeklerde bu durumla başa çıkarken atılması gereken en önemli adımlardan biri budur. Ancak bebek formülü seyreltilmemelidir ve formülü hazırlarken dozları her zaman sabit tutmalısınız.
  • Değerlendirmeden sonra çocuk doktoru, vücudun susuzluğunun giderilmesi için ağızdan takviyelerin alınmasına dayanan ek bir tedavi ihtiyacı olduğuna kanaat getirebilir.
  • Bebeğiniz sıvıları midesinde tutamıyorsa, doktorunuz iyileşmeyi desteklemek ve ciddi komplikasyonlardan kaçınmak için IV (intravenöz) tedavi ihtiyacını değerlendirebilir.

Bebeğinizde bu hastalığın olabileceğinden şüpheleniyor musunuz? Semptomlar size tanıdık geldiyse olabildiğince çabuk bir çocuk doktoruna gidin. Onlar çocuğun ihtiyaçlarına göre en iyi tedavinin ne olacağına karar vereceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casado Dones, M. J. (2010). Diarrea aguda infantil. Cuidados enfermeros. Revista de Enfermería (Barcelona, Spain).
  • Spain. Ministerio de Sanidad y Consumo., Á., Godoy, P., Torner, N., Cardeñosa, N., & Martínez, A. (2009). Revista española de salud pública. In Revista Española de Salud Pública.
  • Lucrecia, S. C., & Blanca, C. G. (2009). Manejo actual de la gastroenteritis aguda (GEA) con soluciones de rehidratación oral. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria.
  • Giménez Sánchez, F., Martinón Torres, F., Bernaola Iturbe, E., Baca Cots, M., de Juan Martín, F., Díez Delgado, J., … Pineda Solas, V. (2006). El papel de la vacuna frente a rotavirus en los calendarios de vacunación infantil. Anales de Pediatría. https://doi.org/10.1157/13089923

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.