Belirli Aralıklarla Değiştirilmesi Gereken 7 Eşya
Günlük olarak kullandığımız pek çok eşyanın da bir kullanma süresi olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Zamanında değiştirilmeyen bu eşyalar sağlığımızı tehlikeye atıyor. Daha fazla bilgi edinmek için bu yazımızı mutlaka okuyun.
Yiyeceklerin son kullanma tarihine çoğu zaman dikkat ederiz ve bazen de uzun süre tüketebileceğimiz yiyecekleri tercih ederiz. Bu durum, makyaj malzemeleri, losyonlar, talk pudraları ve insanların her gün kullandığı diğer eşyalar için de geçerlidir. Peki, belirli aralıklarla değiştirmeniz gereken eşyalardan haberdar mısınız?
Ne zaman satın aldığınızı hatırlamadığınız bu eşyalar, sağlığınızı olumsuz etkileyebilir ve ilerde sorunlara yol açabilir. Bu eşyaların neler olduğunu öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz.
Belirli Aralıklarla Değiştirilmesi Gereken Eşyalar
Aşağıdaki listeyi dikkatli bir şekilde okuyun ve yenilemeniz gereken eşyaların neler olduğuna karar verin.
1. Yastıklar
Zararsız gibi görünse de, yastıklar sizi hasta edebilir. Yıllar geçtikçe yastıklar mikroplar, mitler, ölü deriler ve salyaların üreme alanı haline gelirler. Yastık kılıfınızı belirli aralıklarla değiştirmek, yastıkta yaşayan mikroplardan kendinizi korumanız için yeterli değildir. Yastıklarınızı yılda bir değiştirmeye çalışın. Böylece sizi hasta edebilecek mikroplardan korunabilirsiniz.
2. Diş fırçası
Mantar, bakteri ve mikroplar diş fırçalarının üzerinde çoğalabilir. Diş fırçanızı bol su ile temizleyin ve hemen kuruması için sallayın. Ayrıca, diş fırçası ne kadar uzun süre kullanılırsa etkisini o kadar kaybeder. Bu nedenle 3 ayda bir diş fırçanızı yenilemelisiniz.
Eğer evinizde grip olan, ağzında veya boğazında enfeksiyon olan biri varsa, diş fırçalarınızı ayrı yerlerde muhafaza edin çünkü virüsler birinden diğerine sıçrayabilir. Benzer şekilde, hastalıktan sonra diş fırçasını değiştirmek de iyi bir fikirdir çünkü mikroplar fırçaların içinde gizlenerek sizi yeniden hasta edebilir.
Bu yazımızı da okuyun: Evinizi Düzenli Tutmak İçin 5 Temizlik Alışkanlığı
3. Banyo lifleri
Ölü derilerden kurtulmaya yardımcı olan banyo lifleri, bakterileri, mantarı ve mikropları da muhafaza edebilir.
Bakterilerle dolu bir lifle vücudunuzu temizlediğinizde enfeksiyon kapma riskiniz olur. Banyo lifinizi iyice temizlemeye çalışın ve 4 ayda bir yenileyin.
4. Biberonlar
Hastalıkları önlemek için bebeğinizin biberonunu sık sık değiştirin. Eğer biberonun uç kısmı çatlamışsa, değiştirme zamanı gelmiş demektir.
Eğer şişe plastikse, mikrop ve bakterileri hapsetme riski artar. Bu da, ne kadar yıkarsanız yıkayın mikroplardan tam anlamıyla kurtulamayacağınız anlamına gelir.
Bu nedenle, bebeğinizin biberonunun sararmaya başladığını ve köşelerinde siyah noktalar oluştuğunu fark ederseniz, yeni bir biberon almalısınız.
5. Yatak
Hala çocukluk yatağında uyuyan biriyseniz veya 20 yıllık evliyseniz ve hala aynı yatakta yatıyorsanız, mutlaka yeni bir yatak almalısınız.
İyi uyumak istiyorsanız, iyi bir yatağa sahip olmalısınız. Yıllar geçtikçe yataklar şeklini kaybeder ve kirlenir. 8-10 yılda bir yatağınızı değiştirmelisiniz. Yastıklar gibi, yataklarda da bizim için iyi olmayan bakteriler ve mikroplar birikir.
6. Dezenfektanlar
Temizlik ürünlerinin de son kullanma tarihi vardır. Eğer buna dikkat etmezseniz, etkilerini kaybederler ve işe yaramaz hale gelirler.
7. Havlular
Sürekli nemli oldukları için, banyo havlularında da bol miktarda mikrop ve bakteri bulunur. Havlularınızı iyice kuruttuğunuzdan emin olun ve en az haftada bir kez değiştirin. Hiçbir havluyu 2 yıldan fazla süreyle kullanmayın.
Belirli Aralıklarla Değiştirilmesi Gereken Ürünler
Bu listeye pek çok şey eklenebilir ancak biz basılı bir son kullanma tarihi olmasa da belirli aralıklarla mutlaka değiştirmeniz gereken eşyalardan bahsedeceğiz çünkü süresine dikkat edilmediğinde bu ürünler işe yaramaz hale gelir ve mikropların bulaşmasına yol açabilir.
- Böcek ilaçları
- Alkol
- Hidrojen peroksit
- Güneş kremi
- Baharatlar
- Tarak
- Terlik
- Spor ayakkabı