Beslenme Yoluyla Kolajen Elde Edebileceğiniz 8 Gıda

Jelatin ve balık gibi yiyecekler az miktarda kolajen sağlayabilir. Ek olarak, bu proteinlerin üretimini teşvik etmeye yardımcı olmak için diyetinize başka bileşenler de eklenebilir.
Beslenme Yoluyla Kolajen Elde Edebileceğiniz 8 Gıda
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kolajen elde etmek için besinlerin düzenli tüketimi hem sağlık hem de güzellik açısından oldukça önemlidir. İnsanlar genellikle bu bileşeni kozmetik ürünlerle ilişkilendirse de, üretimini gıda yoluyla artırmanın yolları vardır.

Bu proteinlerin doğru asimilasyonu cildin, kasların ve eklemlerin durumunu etkileyebilir. Aslında elastin ile birlikte vücudun en önemli yapılarının bir parçasını oluşturur. Bu nedenle özellikle yaşa bağlı olarak azalmaya başladığında oluşumunu sağlamak önemlidir.

Bunu diyetinizle nasıl elde edebilirsiniz? Birkaç tür gıda onu içerir ve diğerleri üretimini destekler. Aşağıda, günlük öğünlerinize dahil edebilmeniz için en iyi seçenekleri paylaşmak istiyoruz.

Kolajen nedir?

Kolajen tozu bir kaşık içinde

Kolajen, insan vücudunda en bol bulunan protein elementidir. Kasları, eklemleri, cildi, tendonları ve kemikleri oluşturanlar gibi kıkırdaklı dokuların hücreleri arasında “yapıştırıcı” görevi gördüğü için çok önemli bir rol oynar.

Hücrelerin gençleştirici bir ajanı olduğu için organik yaşlanma ile ilgilidir. Ayrıca dokulara güç, direnç ve koruma sağlayarak erken bozulmasını engeller. Diyet yoluyla elde etmek neden önemlidir?

Vücut normal şartlarda üretmesine rağmen kapasitesini azaltır ve bozulmasını hızlandırır. Diyet ve takviyelerle yenilenmezse, ciltte kırışıklıklar oluşur ve diğer şeylerin yanı sıra kemik zayıflığına, iltihaplanma sorunlarına neden olabilir.

Burada daha fazlasını okuyun: Eklem Sağlığı için Kolajen

Kolajenin faydaları nelerdir?

cilt güzelliği için kolajen

Kozmetik endüstrisindeki popülarite nedeniyle çoğu insan kolajeni cilt gençleştirme ile ilişkilendirir. Bununla birlikte, bu proteinler, bu faydayı sağlamanın ötesinde, aşağıdakiler gibi diğer önemli işlevlerde yer alır:

  • Enerji üretimini olumlu etkilemek
  • Kas sistemini harekete geçirmek ve performansı artırmak
  • Kas gevşetici olarak hizmet eder ve dinlenmeyi ve krampları ve kontraktürleri azaltmak
  • Kan şekeri seviyelerini ve vücut ısısını stabilize etmek
  • Kardiyovasküler sağlık durumunu etkileme ve kan basıncını ve kolesterolü stabilize etmek
  • Kasların, kemiklerin ve eklemlerin yaşlanmasını geciktirmek
  • Kalsiyumun kemiklerde sabitlenmesine yardımcı olmak
  • Cildin iyileşme sürecini iyileştirmek
  • Kıkırdak ve bağların erken bozulmasını önlemek

Kolajen elde etmek için en iyi besinler

Kolajen elde edilecek gıdaların listesi, yüksek besin değeri ile karakterize edilir. Bazıları bu proteinlerin iyi bir miktarını içerirken, diğerleri vücutta üretiminin anahtarı olan C vitamini ve magnezyum gibi besinleri sağlar.

1. Et

et ve tavuk görselleri

Et, kolajen ve diğer protein çeşitlerini içerir. Ancak kolesterol ve doymuş yağlar içerdiklerinden tüketimini azaltmalısınız. Sağlıklı bir diyet için tavuk, hindi, domuz eti gibi yağsız olanları tercih etmek iyi olur.

İlginizi çekebilir: Kolajen: Amacı ve Kaynakları

2. Balık

Biraz balık ve salata.

Balıktaki kolajen yüzdesi ete göre daha düşük olmasına rağmen uzmanlar daha çok tavsiye etme eğilimindedir. Bu, Şili Üniversitesi tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, esas olarak, iltihabı azaltan sağlıklı bir yağ asidi olan omega 3 içeriğinden kaynaklanmaktadır.

3. Jelatin

gıda olarak Jöle

Bu, çoğunlukla bu proteinden oluştuğu için kolajen alabileceğiniz en iyi yiyeceklerden biridir. Ayrıca kalorisi çok düşüktür ve hücre ve dokuları yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olan antioksidan bileşikler içerir.

4. Narenciye

kolajen için portakal

Narenciye önemli bir C vitamini kaynağıdır ve Beslenme ve Sağlık Araştırma Merkezleri tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, vücutta kolajen üretimine yardımcı olan kimyasal süreçte kilit bir besindir. Bu nedenle portakal, kivi, limon veya başka herhangi bir çeşit yemek bu proteinlerin oluşumunu iyileştirebilir.

5. Ananas

bir kesme tahtasında ananas

Bu, Kragujevac Üniversitesi (Sırbistan) tarafından yürütülen bu çalışmada belirtildiği gibi şiddetle tavsiye edilen bir meyvedir.

6. Soya ve türevleri

Soya sütü.

Soya ve türevleri (tofu, soya yoğurdu, çorbalar vb.) genistein olarak bilinen bir kimyasal içerir. Bu element kolajen üretimini destekler ve dokuların iyi durumda kalmasına yardımcı olur.

7. Kuru yemişler

Kuru meyveler ve kuruyemişler.
Kuru meyveler ve kuru yemişler, kolajen oluşumuna yardımcı olabilecek sülfitler içerir.

Magnezyum ve omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle kuru yemişler, diyetinizde eksik olmaması gereken kolajen destekli besinlerdir. Özellikleri nedeniyle bu proteinlerin oluşumunu destekler ve dokularda bozulmalarını önlerler.

8. Yeşil yapraklı sebzeler

Bir kase ıspanak.

Ispanak, pazı, lahana ve herhangi bir çeşit yeşil sebze, kolajen üretimini ve korunmasını iyileştirebilir. Cilt, kemik ve eklem sağlığı için iki temel unsur olan lutein ve magnezyumun önemli katkılarıyla öne çıkarlar. OmniActive Health Technologies Inc tarafından yürütülen ve eskinin faydalarına ve antioksidan kapasitesine odaklanan bu çalışma böyle diyor.

Peki, zaten kolajen elde edebileceğiniz yiyecekler mi yiyorsunuz? Bunları düzenli olarak diyetinize dahil etmeyi unutmayın. Ayrıca şeker ve tütün tüketimi gibi kolajeni vücudunuzdan atabilecek kötü alışkanlıklardan da kaçınmalısınız.

Kolajen hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıda sizin için hazırladığımız makaleye de bir göz atın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.