Beyin Kanseri Aşısı Yakında Kullanılabilir Olacak Mı?
Aşılar, hastalıkları önlemenin ve iyileştirmenin iyi bir yoludur. Bu nedenle, araştırmacıların neden beyin kanseri kadar agresif kanserlere son vermek için farklı yollar aradıkları oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Peki ya halihazırda bir beyin kanseri aşısı varsa?
Beyin kanseri teşhisi sadece hastalar için değil aileleri için de ciddi bir darbedir. Gliomalı hastalarda yaşam kalitesi: Psikolojik değişkenlerin rolü adlı makalenin de belirttiği gibi, teşhis almış hastaların bazen girdiği depresyon; anksiyeteye ve büyük rahatsızlıklara yol açar.
Ama belki tünelin sonunda ışık olabilir. Bunun nedeni, pek çok kaynağın bize beyin kanseri için kesin bir çözüm var olabileceği konusunda bilgi vermesidir. Aşağıda beklentileri ve bu aşının hastalığı ortadan kaldırmak için nasıl çalışacağını keşfedebilirsiniz.
Beyin Kanseri Aşısı
El País gazetesi 2018 yılının Aralık ayında beyin kanserinden muzdarip hastalar için kişiselleştirilmiş aşılardan bahseden bir haber yayınladı. Bu aşı, birkaç katılımcı ile yapılan ve oldukça cesaret verici sonuçlar bildiren bir çalışmada geliştirildi.
Ancak, katılımcı sayısı oldukça düşük olduğu için, araştırmacılar bu kanser türünün çaresini bulduklarını onaylamaya cesaret edemiyorlar. Bu nedenle, araştırmacıların kanıtların doğruluğunu onaylamak için daha fazla çalışma yapmaları gerekmekte.
İmmünoterapi
İmmünoterapi, uzmanların yakın zamanda keşfettiği bu aşı söz konusu olduğunda, oldukça alakalı bir kavramdır. Bu terim, beyin kanserini yönetmek ve ona saldırmak için vücudun kendi savunmasının kullanılmasını ifade eder.
Ancak, araştırmacılar, tüm tümörlerin tam olarak aynı olmadığını ve hepsinin immünoterapi tedavisine iyi yanıt vermediğini keşfettiler. Bu nedenle, glioblastomdan muzdarip hastaları tedavi etmek için “hassas immünoterapi” üzerinde çalışılmıştır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Beyin Metastazları: Tanım ve Tedavi
Kişiselleştirilmiş Aşı
Glioblastom, prognozu en kötü olan kanserlerden bir tanesidir. Bu nedenle, çalışma sırasında bu hastalıktan muzdarip olan hastaların, olumlu sonuçlar elde etmek için kişiselleştirilmiş bir aşıya ihtiyacı vardı. Peki uzmanlar bunu nasıl yapıyor?
En iyi yol, hastanın kendi tümörünün antijenleri ile bir aşı tasarlamaktır. Bu, çok daha etkili bir bağışıklık tepkisine yol açar. Lenfositler “kötü” hücreleri tanımayı ve onları yok etmeyi başarır.
Araştırmada, hastaların jenerik aşıya değil kişiselleştirilmiş aşıya olumlu yanıt verdiğini keşfettiler. Bu nedenle, herhangi bir tümör türü için jenerik olan aşı işe yaramaz. Beyin kanserini sona erdirmek için aşının kişiselleştirilmesi gerekir.
Daha fazlasını öğrenmek için bu yazımızı okuyun: Kanser Nasıl Gelişir: Detaylı Bir Açıklama
Beyin Kanseri İçin Beklentiler
Uzmanların farklı kanser türleri ve özellikle beyin kanseri ile ilgili gerçekleştirdikleri ilerlemeler oldukça cesaret vericidir. Ancak bu yazımızda bahsettiğimiz çalışmaya sadece 30 kişi katılmıştır.
Bu, beyin kanseri olan her kişi için kişiselleştirilmiş bir aşı oluşturmanın ve bunun üzerinde çalışmanın uygun olup olmayacağını merak etmenize de neden olabilir. Bu uygulanabilir mi? İnsanlar bunu karşılayabilir mi?
Dahası, araştırmanın bu hastalıktan muzdarip insanların kanserini yok edemediğini belirtmek de önemlidir. Ancak hastaların, aldıkları tedavilere rağmen, oldukça agresif bir kanser türünden ve yüksek ölüm oranlarından muzdarip olduklarını vurgulamak da önemlidir.
Aşının başardığı şey, yaşam beklentilerini arttırmaktır. El País gazetesinin belirttiğine göre bu hastalar normalde 14 ay yaşıyor. Ancak aşı, bu sayının 29 aya çıkmasına olanak tanımıştır. Kuşkusuz ki bu, uzmanların doğru yolda olduğunu ve belki de kesin tedavinin yakın olduğunu gösteren cesaret verici bir sayıdır.
Şu anda araştırmacılar, her yıl binlerce insanı öldüren bu tür hastalıklara son vermek için farklı olasılıkları incelemeye devam ediyor. Umarız, kanseri tamamen ortadan kaldıran bir aşı ile ilgili haberleri er ya da geç duyarız.
Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar farklı kanser türlerinden muzdariptir. Kemoterapi ve radyoterapi görme deneyimlerinin; yakında kesin bir çözüm olarak erişilebilir, güvenilir ve etkili bir aşı çözümüne sahip olacağımızı umuyoruz.
Kanserin er ya da geç bir tedavisi olacağını düşünüyor musunuz? Bunun glioblastom gibi daha agresif kanserler için de uygun olacağını düşünüyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Espinosa-Montero, Rubén, Santana, Blanca, Flores-Armas, Eduardo Miguel, & Sadowinski-Pine, Stanislaw. (2009). Astrocitoma pilocítico de cerebelo (K-07-1028) con tumor residual. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 66(1), 80-91. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100009&lng=es&tlng=es.
- González Trujillo, F., Castro Noriega, C., Castro Ramírez, O. J., Olaya, N., Penagos González, P. J., Zubieta Vega, C., & Melo Gómez, G. (2014). Multiform glioblastomas:<: current discussions on biomolecular markers as factors for prognosis regarding a series of cases with a survival rate over 2 years in the Instituto Nacional de Cancerología INC-Colombia. Acta Neurológica Colombiana, 30(4), 282-289.
- Pinilla-Arias, D., Mateo-Sierra, O., Gutiérrez, F.A., Fernández-Carballal, C., & Carrillo, R.. (2005). Inmunoterapia en astrocitomas de alto grado: principios y estado actual. Neurocirugía, 16(4), 345-358. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-14732005000400005&lng=es&tlng=es.