Biberiyenin Yararları ve Kullanımı
Günlük bazda kullanıma uygun bir bitki olan biberiyenin yararları saymakla bitmez.
Biberiye Rosmarinus familyasına ait aromatik ve odunsu bir bitkidir. Aynı zamanda kekik, dağ kekiği, fesleğen ve lavanta gibi birçok bitkinin de dahil olduğu Lamiaceae ailesinin bir üyesidir. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan topraklarda yetişir.
Biberiye fenolik asit, flavanoid, triterpen ve alkol içerir. Bu yüzden, çeşitli yemeklerin yapımında kullanılmasının haricinde doğal bir ilaç niteliği de görür. Ayrıca harika bir demir, kalsiyum ve B-6 vitamini kaynağıdır.
Biberiye oldukça kullanışlı ve sağlık açısından epey faydalı bir bitkidir. Bu yazıda biberiyenin yararlarına daha yakından bakacağız.
Biberiyenin Yararları ve Kullanımı
Biberiyenin hem yaprakları hem de çiçekleri ev yapımı tedaviler hazırlarken kullanılabilir. Genellikle kurutulmuş ya da kurutulup toz hale getirilmiş şekilde kullanılsa da, biberiyenin çayı ve sıvı esansı hazırlarken taze yaprakları tercih edilir. Biberiyeyi aromatik bir alkol ya da aktif bileşenler yönünden zengin bir esansiyel yağ olarak satın alabilirsiniz.
Biberiye genellikle kas ağrılarının tedavisinde, bağışıklık sistemini ve dolaşımı güçlendirmede, saçın uzamasını hızlandırmada ve hafızayı güçlendirmede kullanılır.
Eklem Ağrılarını Hafifletir
Biberiyenin anti-enflamatuar özellikleri şişlik, ağrı ve tutulma gibi doku enflamasyonlarını azaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca, romatizmal eklem iltihabı (romatoid artrit) ve kireçlenme (osteoartrit) gibi rahatsızlıkların beraberinde gelen ağrı ve enflamasyonu da azaltır.
Biberiye yağıyla eklemlerinize masaj yaparak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Eklem Ağrılarınız İçin Zencefil ve Zerdeçalı Deneyin
Solunum Problemlerinin Tedavisinde ve Önlenmesinde Etkilidir
“Bir zaman meselesi olan şifa bazen aynı zamanda bir fırsat meselesidir.”
– Hipokrat
Biberiye öksürük problemine birebirdir. Biberiye yağını koklamak boğaz ağrısını hafifletir; solunum yolu alerjilerine, soğuk algınlığına, farenjite hatta gribe iyi gelir.
Biberiye yağı antiseptik özellikleri sayesinde solunum yolları enfeksiyonu için güçlü bir ilaç niteliği görür. Spazm önlemeye yardımcı olur; bu yüzden bronşiyal astım için iyi bir tedavidir. Hatta yanan biberiyenin dumanını solumanın astım krizlerini rahatlattığına dair bir inanış da vardır.
Bu bitkinin çayı etkili bir balgam söktürücü niteliğindedir; düzenli tüketilmesi durumunda sindirime de iyi gelir.
Dejeneratif Hastalıkların Önlenmesine Yardımcı Olur
Kafeik aldehit, karnosik asit ve rozmarinik asit oldukça güçlü antioksidanlardır. Bu yüzden, biberiye tüketimi Alzheimer ve kanser gibi dejeneratif hastalıkların yol açtığı hücresel hasarın önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca bazı araştırmalara göre, karnosik asit dejenerasyonu ortadan kaldırarak göz sağlığının korunmasını sağlar.
Buna ek olarak Journal of Food Science’da yayınlanan bir rapor, dana kıymasına biberiye esansı eklemenin pişirme esnasında oluşan kanserojen oluşumu azalttığını iddia etmektedir.
Kıyılmış etlere ya da salatalara taze biberiye ekleyin ve antioksidan özelliklerin keyfini sürün!
Bu yazıya da bir göz atın: Bu Kekikli ve Zeytinyağlı İlaç ile Solunum Sisteminizi Koruyun
Cildinizin ve Saçlarınızın Sağlığını Korur
Cildin elastikiyetini artırmak, yaşlanmaya bağlı gelişen sarkmaları ve kırışıklıkları azaltmak biberiyenin yararları arasındadır. Biberiye doğal bir antiseptik niteliği taşır; bu yüzden cildiniz ve saçlarınız için harika bir dezenfektandır.
Biberiye yağı saç derisini nemlendirmeye yardımcı olur ve saçın erken beyazlamasını önler.
Saçınızı her yıkadığınızda biberiye ve ısırgan otuyla hazırlanan bir çayla durulamayı deneyin; kepeğin ortadan kalktığını ve saçınızın daha hızlı uzadığını fark edeceksiniz.
Dahası, biberiye yağının antimikrobiyal, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerinden yaralarınızı ve sivilcelerinizi iyileştirmek için yararlanabilirsiniz.
Biberiyenin yararları saymakla bitmez. Size verdiğimiz tavsiyeleri uygulayın, bedeniniz müteşekkir olacaktır!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Propiedades medicinales del Romero. (n.d.). Retrieved December 10, 2018, from https://www.botanical-online.com/romero.html
- Wang, W., Wu, N., Zu, Y. G., & Fu, Y. J. (2008). Antioxidative activity of Rosmarinus officinalis L. essential oil compared to its main components. Food Chemistry, 108(3), 1019–1022. https://doi.org/10.1016/J.FOODCHEM.2007.11.046
- Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sena, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology, 37(02), 124–130. Retrieved from http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/18973