Bilimin Desteklediği Baharat Bazlı Dört Tedavi

Baharat bazlı ilaçların birçok özelliği artık bilimsel olarak destekleniyor. Buna rağmen, bunlar birinci basamak tedavi değildir ve dikkatli kullanılmalıdırlar. Başka nelere dikkat etmelisiniz? Bu makalede daha fazlasını öğrenin!
Bilimin Desteklediği Baharat Bazlı Dört Tedavi

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Çoğumuz baharatları mutfak ve tıbbi uygulamaları sayesinde biliriz. Yiyeceklere tat ve koku kattıkları için et, sebze ve yahni hazırlarken ve çok çeşitli yemek tarifleri yaparken bunları kullanma eğilimindeyiz. Buna ek olarak, insanlar belirli ağrı ve hastalıklarla savaşmak için geleneksel olarak baharat bazlı ilaçlar hazırlarlar.

Ancak, bu tıbbi özelliklerde ne kadar gerçek var? Soruşturmalar bize ne söylüyor? Neyse ki, son yıllarda uzmanlar bu tür bileşenlerin sağlığımız üzerindeki etkilerini analiz etmek için birçok çalışma yürüttüler. İnsanların baharatlara atfettiği faydaların çoğu bilim tarafından desteklenmektedir. Öyleyse, ne olduklarını keşfedelim!

Bilim destekli baharat bazlı ilaçlar

Baharat bazlı ilaçların çoğu, popüler literatürden ve faydalarından bahseden anekdot verilerinden gelir. Bununla birlikte, baharatların gerçekten bir etkisi olup olmadığını belirleme umuduyla, birçok araştırmacı zamanlarını bu özellikleri incelemeye adamıştır.

Örneğin, Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlanan bir inceleme, fenilpropanoidler, terpenler, flavonoidler ve antosiyaninler gibi kimyasal bileşikler içeren baharatların potansiyel bir terapötik etki sunduklarına işaret ediyor.

Ayrıca, birçok insan antioksidan, analjezik, antiinflamatuar ve antimikrobiyal aktiviteye sahip olduklarını iddia ediyor. Bu, sağlığımızı iyileştirme yeteneklerini açıklayabilir. Buna rağmen, bu türden hiçbir çarenin birinci basamak tedavi seçeneği veya tıbbi tedavinin yerine geçmediğini unutmamalıyız.

Basitçe, özellikleri nedeniyle, belirli sağlık sorunlarıyla karşılaştığımızda baharatların olumlu bir etkisi vardır. Her durumda, yan etkilere neden olmaktan muaf olmadıkları için bunları dikkatli kullanmalı ve önceden bir doktora danışmalısınız. Şimdi bu 4 ilacın ne olduğuna bir göz atalım.

1. Baharat bazlı ilaçlar: Ağrı ve iltihap için zerdeçal

Zerdeçal, son yıllarda üzerinde en çok çalışılan ve tedavi edici potansiyele sahip baharatlardan biridir. Özellikle ağrı ve iltihaplanmaya karşı baharat bazlı ilaçlar hazırlamak için kullanabiliriz. Bunun kanıtı, Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir pilot çalışmada gösterilmiştir; artritli kişiler, 500 mg zerdeçal aldıktan sonra ağrılarının azaldığını hissetmişlerdir.

Foods dergisinde yayınlanan bunun gibi diğer çalışmalar da aynı etkileri destekliyor ve dizlerde osteoartrit söz konusu olduğunda ağrıya karşı ibuprofen kadar etkili olabileceğini öne sürüyor. Ancak, hala daha fazla çalışmaya ihtiyacı var.

Bu baharatı 2g ila 5g dozajlarında tüketebiliriz. Tablet, ekstrakt veya çay olarak alabiliriz. Hatta daha geleneksel bir şekilde, bir bardak ılık süte yarım yemek kaşığı toz zerdeçal eklediğimiz “zerdeçallı süt” olarak hazırlayabiliriz.

zerdeçal ya da zencefil
Zerdeçal, büyük bir anti-inflamatuar güce sahiptir.

2. Ağrı ve mide bulantısı için zencefilli baharat bazlı ilaçlar

Uzmanlar, ağrı kesici, antioksidan ve antienflamatuar olarak potansiyeli nedeniyle zencefildeki aktif bileşeni olan gingerolü incelediler. Nutrition Journal’da yayınlanan sistematik bir inceleme, zencefil özlerinin, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaç (NSAID’ler) riski olmadan kronik subjektif ağrıyı azaltmak için yararlı olduğunu vurgulamaktadır.

Buna karşılık, Integrative Medicine Insights’ta yayınlanan bir araştırma, bu baharatın antiemetik, yani kusmayı önleyici potansiyeli ile bir çare olabileceğini belirledi. Bulantı ve kusmayı kontrol etmeye yardımcı olan ekonomik bir seçenektir. Bununla birlikte, uygun dozu belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Şu an için makul miktarlarda kullanabilirsiniz. Bir bardak suya bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil eklemeniz yeterlidir. İsterseniz tatlandırmak için biraz bal veya narenciye tadı eklemek için limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu baharat bazlı ilacı günde 2 veya 3 kez içebilirsiniz.

2. Kan şekerini düşürmek için tarçın

Bu konuda dikkatli olun! Bu doğal baharat bazlı çareyi denemeden önce, herhangi bir tıbbi tavsiyeyi akılda tutmak önemlidir. Çalışmalar, glikoz seviyelerini kontrol etme konusunda tarçının faydalı olduğunu öne sürse de, aşırı miktarda almamalı ve herhangi bir ilacın yerine kullanmamalısınız.

Bir tür tıbbi tedavi görüyor olsanız bile, etkileşimlerden kaçınmak için bir uzmana danışmak daha iyidir. Bu önemli uyarıyı yaptığımıza göre, araştırmaların ne dediğine bir göz atalım. Tarçın, sinnamaldehit adı verilen bir madde içerir. Uzmanlar, baharata özelliklerini bu maddenin verdiğini söylüyor.

Journal of Diabetes Science and Technology’de yayınlanan bir başka çalışma, tarçının vücudun insülin ve glikoz taşınmasına duyarlılığını artırmaya katkıda bulunduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca sağlıklı kişilerde glikoz oranını iyileştirir ve metabolik sendromlu hastalarda faydalı etkileri vardır.

Benzer şekilde, Diabetes, Obesity and Metabolism tıp dergisinde yayınlanan bir yayın, çalışmaların bu baharatın diyabetik hastalarda kan şekeri seviyelerini açlıkta %10 ila %29 arasında azaltabildiğini gösterdiğini belirtiyor.

Önerilen doz günde 1g ile 6g arasında değişir. Diyetinize infüzyon, soğuk içecek veya başka bir şekilde dahil edebilirsiniz. Önemli olan aşırı tüketmekten kaçınmanızdır.

tarçın çubukları ve bir kase tarçın
Glikoz seviyenizi kontrol etmek için tarçın kullanmak, uygun, doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla birleştirdiğinizde ve kullandığınızda terapötik bir seçenektir.

4. Baharat bazlı ilaçlar: Acı için acı biber

Heyecan uyandıran pek çok baharat bazlı ilaçlar arasında, acı biberle yapılanlar en çok kabul görenlerden biridir. Aslında, bugün birçok insan farmasötik ürünler oluştururken bu baharatın özlerini kullanıyor. Bu, kapsaisin olarak bildiğimiz aktif bileşiğin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Ağrı kesici ve iltihap önleyici etkileri vardır.

Molecules dergisinde yayınlanan bir inceleme, çalışmaların ağrıyı hafifletme konusunda kapsaisinin yararlı olduğunu doğruladığını gösteriyor. Spesifik olarak, postherpetik nevralji, diyabetik nöropati ve kronik kas-iskelet ağrısı gibi çeşitli ağrı sendromlarına karşı mütevazı ancak faydalı etkileri vardır.

Bu özelliklerden yararlanmak için %8 kapsaisin satın alabilirsiniz. Ek olarak, özler ve takviyelerde de mevcuttur. Her durumda, her zaman önce bir doktora danışmalısınız.

İsterseniz, acı biber ile ev yapımı baharat bazlı bir ilaç da yapabilirsiniz. Bunu yapmak için bir yemek kaşığı acı biberi bir bardak Hindistan cevizi yağı ile karıştırmanız gerekir. Ardından, malzemeler iyice karışana kadar bunu bir su banyosunda ısıtın. Bunun oturmasına izin verin ve ardından ağrılı bölgelere topikal olarak uygulayın.

Sonuç

Uzmanların son yıllarda yürüttüğü araştırmalar sayesinde, bugün baharat bazlı bazı ilaçları tam bir güvenle kullanabiliyoruz.

Bununla birlikte, bunların herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmadığını unutmamalısınız – sadece belirli ağrılara karşı yardımcı olmaları amaçlanmaktadır. Güvenli bir şekilde kullandığınızdan emin olmak için doktorunuza danışmalı, olası yan etkilerini ve etkileşimlerini belirlemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2006.tb00548.x
  • Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2017). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(6), 1078–1088. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.858235
  • Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits. Int J Mol Sci. 2014;15(10):19183–19202. Published 2014 Oct 22. doi:10.3390/ijms151019183
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research26(11), 1719–1725. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11–17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685–693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
  • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.