Zencefilin Faydaları ve Kullanımı

Zencefil en çok sindirim sistemiyle alakalı sorunları tedavi etmede kullanılır. Gerçekten de, mide öz sularının üretimini tetikler. Eğer yemekten sonra alınırsa, şişme ve bulantıları azaltmaya yardımcı olur.
Zencefilin Faydaları ve Kullanımı
Sergio Alonso Castrillejo

tarafından incelendi ve onaylandı. eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Zencefilin faydaları ve kullanımı hakkında bilgiye sahip olmak çok yardımcı olacaktır. Besleyici ögeler bakımından oldukça zengin olduğu için zencefil vücudun bütün bölümleri için faydalıdır.

Bu yazıda, zencefilin bütün faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

Zencefilin faydaları hakkında bilgilenmek

Zencefil, Güney Doğu Asya’da 3000 yıldan fazla bir süre önce ortaya çıktı. MÖ 5. Yüzyıl’da Pers kralı Darius tarafından Orta Asya’ya getirildi. Aslında, zencefili Orta Doğu’daki Hint plantasyonlarından aldı. Konfüçyüs’ün zencefil ticaretine dair ulaşılabilen en eski verilerine göre zencefil, Fenikeliler tarafından Akdeniz’e getirildi. Daha sonra, zencefil bütün Akdeniz ve Kızıl Deniz boyunca yayıldı.

Roma İmparatorluğu sonrasında hızlı bir şekilde yayılmasına rağmen, Marco Polo’nun seyahatleri onu Kuzey ve Güney Amerika’ya taşıdı. Bu nedenle, Karayip Adaları’nda kendiliğinden yetişmektedir. Günümüzde, en iyi zencefili ihraç eden ülke Jamaika’dır. 

Zencefilin mutfakta kullanımı

zencefilin faydaları

Zencefilin en güçlü özelliklerinden biri lezzeti artırmadaki etkisidir. Asya mutfağında, sert lezzetleri saklamak ya da daha çok ortaya çıkarmak için kullanılır. Özellikle, doğu mutfağında et, pilav ve pilavlı yemeklerin lezzetini artırıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Ancak, bu bitkiden yapılan sonsuz miktarda sos vardır.

Batı mutfağında ise, genellikle kuru veya toz zencefille sınırlı tarifler mevcut. Bu sayede, mutfağa egzotik bir aroma katmış olunur. Hatta, bir çeşit baharat gibi bile kokar. Ayrıca, zencefil tatlı yemeklerde, bisküvilerde, tatlılarda, karamelize edilmiş meyvelerde, şerbetlerde ve daha çok sayıda tarifte harika bir uyum sağlar.

Zencefilin faydaları ve terapatik kullanımı

zencefilin faydaları ve kullanımı

Geleneksel olarak, zencefil mideye bağlı durumlar ve sindirim sorunlarını çözmek için kullanılır. Pankreası uyarır, böylece sindirim enzimlerinin üretimini artırır. Zencefilin bazı kullanımları baş dönmesi, kusma, ishal ya da ülser sorunlarını tedavi etme amaçlıdır.

Mide öz sularını uyarmak amacıyla, zencefili yemeklerden sonra ağrılarınızı hafifletmek amacıyla kullanabilirsiniz. Ek olarak, şişlikleri ve bulantıları azaltır. Zencefilin diğer bir özelliği iltihap sökücü etkisidir.

Bu nedenle, kaslara ve romatizmaya bağlı sorunları tedavi etmede harika bir seçenektir. Ayrıca, menstrüal ağrıları, soğuk algınlıkları ve mukus sorunları için en iyi hazinelerden biridir. Limon ve bal ile karıştırılan sıcak zencefil, ateşi düşürür ve enfeksiyonları azaltır.

Ayrıca, bu yazıya da bakmanızı öneriyoruz: Mantar, Pırasa ve Zencefil İle Yapılan Sebze Çorbası

Zencefili nasıl kullanmak gerekir?

Menstrüal kramplar gibi ağrıları önlemek ya da azaltmak için zencefilin çay olarak kullanımı, dört ya da beş soyulmamış ve taze zencefil kökünü bir yemek kaşığı limon suyu ve bal ile birlikte basitçe ısıtın. İşte tarifi:

  • Suyu ocakta ısıtın ve kaynamaya başladığında zencefil dilimlerini suya ekleyin.
  • Rengi kahverengine dönene kadar 10-15 dakika boyunca kaynatın.
  • Daha sonra, içmeden önce limon suyu ve balı kaynattığınız karışıma ekleyin.

Gördüğünüz üzere, zencefilin çok sayıda faydası ve kullanımı mevcut. Zencefili birçok farklı amaçla kullanmanız mümkün, hem tedavi amaçlı hem de lezzetli tariflerde. Zencefil çayını denemenizi öneriyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2.

  • Vásquez R, O., Alenguer, A., & Marreros V, J. (2001). EXTRACCIÓN Y CARACTERIZACIÓN DEL ACEITE ESENCIAL DE JENGIBRE (Zingiber officinale). Revista Amazónica de Investigación Alimentaria.

  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.