Bilinmesi Gereken 7 Anti Enflamatuar Gıda
Şişlik ve ağrı mı yaşadınız? Enflamatuar süreç, vücudun saldırılara karşı korunmak için ürettiği moleküler, vasküler ve hücresel fenomenlerden oluşur. Neyse ki, anti enflamatuar gıdalar genel sağlığınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.
Sistemin çalışması için, aşağıdakilerin katılımı gerekir:
- Sinir sistem
- Bağışıklık sistemi
- Endokrin sistemi (hormonlardan sorumlu sistem)
Bununla birlikte, reaksiyonu her organizmaya göre değiştiren faktörler vardır.
Nedenler
- Düşük besin değerleri: Yeterli besin maddesi tüketmeyen insanlar en ciddi enflamasyonları yaşayabilir.
- Kan dolaşımındaki sorunlar: Kötü kardiyovasküler durum söz konusu olduğunda, dokulara gelen hasar çok daha kötü olur.
- Hormonal durum: Aşırı miktarlarda hormon salgılayan kişi, enflamasyondan muzdarip olduğunda daha fazla komplikasyonla karşılaşır.
- Bağışıklık sisteminde yetmezlik: Anemi gibi hastalıklar hücrelerin ve dokuların hızla yenilenmesini engeller.
Gerçek şu ki, hiç kimse enflamasyondan muaf değildir.
Bunu analiz edersek, enflamasyon, çoğu hastalığın ilk belirtilerindendir. Bu hastalıklar arasında astım, diyabet ve artrit vardır. Bu nedenle, anti enflamatuar ürünler ve bunların ticari ilaçlarla alakalı olmadığı konusunda bilgi sahibi olmak çok önemlidir.
İlaçlarla aynı etkiye sahip ve sağlığımıza zarar vermeyen bitkiler var. Bunların ne olduklarını öğrenmek ister misiniz? Aşağıdaki listeye bir göz atın.
Ayrıca okuyun: Astımı ve semptomlarını kontrol edebilir misiniz?
Bilinmesi Gereken 7 Anti Enflamatuar Gıda
1. Keten tohumu
Keten tohumu büyük miktarlarda besin maddesi, antioksidan ve omega 3 yağ asidi içerir. Bu, arterlerdeki ağrıyı azaltmak ve hareketliliği geliştirmek için en çok kullanılan bitkilerden biridir.
Antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanmayı önler. Aynı zamanda vitaminlerin emilimine yardımcı olur ve vücuttaki hormon miktarını dengeler.
Ayrıca, toksinleri yok etmek, bağırsak hareketlerini düzenlemek ve sıvı tutulumunu azaltmak için idrar söktürücü etkisi olan lifler içerir.
2. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, anti enflamatuar özelliklere sahip olan laurik asit içerir. Ayrıca, kolesterol ve tansiyon dengesini korur.
Vücutta besinlerin, vitaminlerin, minerallerin ve amino asitlerin emilimine yardımcı olur.
Yutularak tüketildiğinde, bakteri, mantar ve virüsleri yok etme kapasitesine sahip monolaurin adı verilen bir enzim oluşturur. Aynı şekilde, şişkinliği azaltmak için doğrudan cilde uygulanabilir.
3. Yaban mersini
Bir meyvenin ne kadar besleyici olduğunu renginin zenginliğine bakarak anlayabileceğimizi söylerler. Ne kadar yoğun renk, o kadar iyi sonuç demektir.
Yaban mersini, kardiyovasküler hastalıklarına, obezite gibi kilo problemlerine ve kanser tedavisine katkıda bulunan antibakteriyel maddeler içerir.
4. Somon
Somon, sağlığınız için kesinlikle tüketmeniz gereken lüks bir balıktır. Protein, B12 ve D vitaminleri, mineraller ve yağ asitleri içerir (omega 3 ve 6).
Omega asitleri, iltihap ve ağrıyı azaltmakla görevlidirler.
- Uzmanlar, dejeneratif ve kardiyovasküler hastalıkları önlemek istiyorsanız haftada iki kez somon tüketmenizi tavsiye eder.
- Bir öğünde 67 gram somon tüketmek yeterlidir.
5. Anti enflamatuar etkili kereviz
Diyetinizden asla çıkarmamanız gereken sebzelerden biri kerevizdir. A, B1, B2, B6, B9, C ve E vitaminlerini içerir. Buna ek olarak, sodyum, kükürt, silikon ve benzeri mineraller içerir.Öne çıkan özellikleri:
- Sedatifler
- Antioksidanlar
- İdrar söktürücüler
- Analjezikler
- Kardiyo koruyucuları
- Laksatifler
Tüm bunlar kolesterol seviyesini korur. Ek olarak, kalp krizi olasılığını azaltır ve kan basıncını geliştirir.
Genel olarak, vücudu temizler, tutulan gereksiz sıvıları ortadan kaldırır ve eklem ağrılarını azaltır.
Önerimiz: Kerevizin az bilinen 5 harika yararı
6. Shiitake mantarı
Anti enflamatuar gıdaların bir tanesi de shiitake mantarıdır. Bu mantar, esansiyel amino asitlerin yanı sıra mineraller, vitaminler ve makrobesinler içerir:
- Bağırsak florasının düzgün işlemesini sağlayan büyük miktarda lif sağlar.
- İyi antioksidanlara dönüşen yüksek oranda enzim içerir.
- D vitamini, manganez, çinko, selenyum ve demir taşır.
- Bileşikleri arasında, tümörlerin gelişimi ile savaşmaya yardımcı olan lentinan ve beta-gucan göze çarpmaktadır.
7. Avokado
Avokado, kandaki kolesterolü emen fenolik maddeler içerir. Ayrıca, eklem sorunları ya da romatizma sorunları olan kişiler için de yararlıdır.
Öte yandan, metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürür ve kandaki lipitleri azaltır. Bu kalp krizlerine karşı korunmaya yardımcı olur.
Anti enflamatuar etki için genel öneriler
- Diyetinizdeki şeker miktarını azaltın.
- Sık sık egzersiz yapın.
- Sıvı tüketiminizi arttırın.
- Yaranız varsa bölgeyi temiz tutun.
- Günde en az 8 saat uyuyun.
- Stresli durumlardan kaçının. Unutmayın ki, duygusal değişikliklerin fiziksel etkileri vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Adolphe, J., & Fitzpatrick, K. (2015). Linaza: Un estudio nutricional. Healthyflax.Org. Retrieved from http://www.healthyflax.org/quadrant/media/files/pdf/HEAL.factsheet_NUTRIENT_SP.pdf
- Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria, 32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
- Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis, 3, 0–11. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473
- Pahua Ramos, M. E., Ortíz Moreno, A., Chamorro C, G., & Garduño S, L. (2007). Estudio de las propiedades de la semilla de aguacate (Persea americana) variedad Hass, para el aprovechamiento integral del fruto. IX Congreso de Ciencia de Los Alimentos y V Foro de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 223–229. Retrieved from www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p123.pdf?
- Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001