Bilmeniz Gereken Sadakatsizlik Türleri
Farklı sadakatsizlik türleri vardır. Bunların her biri farklı şekillerde acı vericidir.
Partnerlerden bir tanesinin güveni suistimal edildiğinde, bir şeyler ters gidiyor demektir. Dolayısıyla, ilişkilerde dikkat etmeniz ve katlanmamanız gereken durumlar vardır. Sadece flört etme, sohbet etme ve etkileşim halinde olma, hatta cinsel bir çekim hissetmek bile sadakatsizlik anlamına gelebilir.
Sadakatsizlik kelimesini duyduğumuzda aklımıza genellikle bir çiftin bir üyesinin üçüncü bir kişiyle cinsel ilişkiye girmesi gelir. Ancak partnerinize ihanet etmenin birden fazla şekli vardır.
Sadakat, başka bir insanla cinsel birliktelik kurmama sözü vermekten çok daha fazlasıdır. Sadakat, saygı, samimiyet, kişisel ve duygusal farkındalık, bağlılık, ilgi ve sevgiden oluşan bağdır. Bunlar, çiftin ilişkisine güç katan küçük bağlardır. Bazen bu bağlardan bazıları koptuğunda, ilişkiler zayıflayabilir ve güvensizlik oluşabilir.
Ayrıca sadakatsizliğin hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebildiği de bir gerçektir ve aldatmayı her zaman “cinsellikle” karakterize etmemek gerekir. İlişkilerin dinamiğini bozan bir başka şey de güvenin sarsılmasıdır.
Ayrıca bakınız: Cinsel İlişkilerde Olmaması Gereken 6 Durum
Sadakatsizlik Türleri
1. Bu da bir sadakatsizlik: duygusal aldatma
Bu listeyi, en yaygın ve aynı zamanda sadakatsizliğin en üzücü türlerinden biriyle başlatacağız.Partnerinizin bir başkasıyla ilişkisi olması oldukça inciticidir ve çoğu zaman ayrılıkla sonuçlanır. Bununla birlikte, partnerimiz bizimle olduğundan daha yoğun bir duygusal bağı bir başka kişiyle kurduğunda ne olur?
Ortada hiçbir fiziksel temas olmasa da, bu durum ilişkide güven ve samimiyete dayanan bağları koparabilir. Hatta bu duygular çok yoğun bir hal alırsa ve durum tam bir aldatma haline gelebilir.
2. İnternet uygulamaları aracılığıyla kurulan ilişkiler ve sadakatsizlik
Günümüzde bu tür uygulamalar ve sanal ilişkiler gün geçtikçe artmaktadır.
Sanal ilişkiler veya iletişim sayfaları ve klasik mobil uygulamalar yoluyla çevrim içi olarak kurulan ilişkiler, kişilerin bir ya da aynı anda birden fazla ilişkiye sahip olabileceği bir ortama olanak sağlıyor.
Böyle bir durumda fiziksel temas veya cinsel ilişki olup olmaması önemli değildir. Sanal ortamlarda üçüncü bir kişiyle iletişim kurmak, flört etmek ve cinsel çekim hissetmek de aldatmak sayılır.
Ayrıca bakınız: Tekrar Bir İlişkiye Başlama Korkusu
3. Sır saklama ve güvensizlik
Partnerinize karşı dürüst davranmamayı da bir çeşit sadakatsizlik olarak düşünebilir miyiz? Tabii ki! En başta da bahsettiğimiz gibi partnerlerden bir tanesinin güveni suistimal edildiğinde bu da bir çeşit aldatmadır.
Eğer partneriniz yalan söylemeyi, bir şeyler saklamayı alışkanlık haline getirmişse ve güveninizi sarsmaya başlamışsa sadakatsiz biriyle birlikte olduğunuzdan emin olabilirsiniz.
4. Sadakatsizlik türleri arasında en yaygını: partnerinizin ilgisizleşmesi
Ona ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olmayan, zamanını ve ilgisini sizden başka her şeye yönelten bir partner ilgisiz bir partnerdir.
Çok fazla çalışan bir kişiyi buna örnek olarak verebiliriz. Çok fazla çalışan kişiler genellikle pozisyonlarının kendilerine kazandırdığı statüyü severler bu nedenle de iş hayatını her zaman partnerlerinin önüne koyarlar.
Ayrıca sadakatsiz ve partneri desteğe ihtiyacı olduğunda orada olmayan kişiler de vardır. Bu kişilerin ilişkileri genellikle rutinleşmiştir ve basit şeyler üzerine kuruludur.
5. Aradaki sevginin azalması
Bu durumda, partnerlerden bir tanesi diğerini artık eskisi kadar sevmiyordur ancak yalnızlık korkusu yüzünden ya da kendisine ve partnerine karşı dürüst olmaya cesaret edemediği için ilişkiyi yürütmeye devam ediyordur. Bu tür davranışların duygusal maliyeti büyüktür. Yalanlarla dolu bir ilişki içerisinde olmak tarafları yıpratabilir.
6. Partnerlerden birinin saygısız davranması
Bazı insanlar eleştirmeyi sever ve başkalarıyla birlikteyken partnerlerini yerden yere vurur. Arkadaşlarınızla birlikteyken veya iş yerinizde bir toplantıdayken, partnerinin arkasından konuşan biri her zaman diğer insanlar tarafından tuhaf karşılanır çünkü bu oldukça mantıksız ve saygısız bir davranıştır.
Eğer birini seviyorsanız ona saygı duymalısınız. Eğer birini seviyorsanız, bulunduğunuz ortamda yanınızda olsa da olmasa da onu savunursunuz ve değer vermeye devam edersiniz. Bunun tam aksi davranışlarda bulunmak partnerinizin güvenini sarsacağından bu da sadakatsizlik türleri arasında yer alır.
Diğer Sadakatsizlik Türleri
Son olarak, sadakatsizliğin en çok bilinen türünden bahsedeceğiz. Pek çok çifti ayıran, psikolojik destek almak zorunda bırakan, depresyona neden olan, verdiği acıyı hazmedebilmek kişilerin uzun zamana ihtiyaç duyduğu tür.
Birisiyle uzun bir süre birlikte olduktan sonra ya da cinsel birliktelik yaşadıktan sonra, pek çok insan aldatılmaktan korkar. Bu eylemlerin çoğu planlıdır. Öte yandan, aldatmanın çoğu zaman herhangi bir nedeni yoktur ve öngörülmesi imkansızdır. Bununla birlikte, ne olursa olsun, aldatan kişi yaptığı şeyin her zaman farkındadır.
Neyi yapacağınıza ya da yapmayacağınıza karar vermek sizin elinizdedir. Başka bir kişi karışamaz. Dolayısıyla, birlikte olduğunu kişiyi aldattığınızda bu sizin sorumluluğunuzdur.
Gördüğünüz gibi sadakatsizlik türleri, sadece bir başkasıyla fiziksel ilişkiden öteye geçer. Daha sağlıklı ve mutlu bir ilişki yaşamak için bu noktalara dikkat etmeniz ve sadakatsizlik türleri konusunda gözünüzü açık tutmanız önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Vanegas Osorio, J. H. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico.
-
Jomairy González Galarza, A. M.-T. y D. M. O. (2009). Factores Psicologicos de la InfidelidadFactores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología.
-
Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología.