Bir Akvaryumu Nasıl Kolayca Temizleyebilirsiniz?

Bir akvaryumu temizlemenin en iyi yolunun tüm suyu tamamen boşaltıp sabun veya deterjanla yıkamak olduğunu düşünüyorsanız, size her şeyi yanlış yaptığınızı söylemek zorundayız.
Bir Akvaryumu Nasıl Kolayca Temizleyebilirsiniz?

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir akvaryumu temiz tutmanın son derece önemli olduğu inkar edilemez. Küçük yüzücülerinizin sağlığını ve refahını etkiler. Bu nedenle, bir akvaryumun nasıl temizleneceğini bilmiyorsanız, bir kalem alın ve bu makalede alacağınız tavsiyeleri not edin.

 Akvaryumu temizlemek için ipuçları

Balıklar gerçekten hassas yaratıklardır, bu yüzden her zaman akvaryumun temiz olduğundan emin olmalısınız. Ancak, konu sadece ne kadar temiz olduğu değil, aynı zamanda nasıl temizlediğimizle de ilgilidir. Doğru şekilde yapmazsak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bununla birlikte, bir akvaryumun nasıl temizleneceğine ilişkin bazı ipuçları.

Temiz bir akvaryum için ipuçları

Sabun kullanmayın

Bir kova temizlik malzemesi
Kalıntı olarak kalabilecek toksik içerik nedeniyle deterjanlı temizlik ürünlerini kullanmaktan kaçının.

Sabun, bulaşık makinesi sabunu veya evde sahip olabileceğiniz diğer temizlik ürünlerini kullanmayı düşünmeyin bile. Bu tür ürünler akvaryumda küçük evcil hayvanlarımızı öldürebilecek kimyasal kalıntılar bırakabilir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Evde Bir Dezenfektan Olarak Sirke Kullanmak

Kazıyıcı kullanın

Genellikle yeşilimsi renkte olan yosun, akvaryumunuzdaki duvarlarda veya nesnelerde birikebilir. Üzerlerinde mikroorganizmalar ve bakteriler birikebilir, bu nedenle bunları haftada en az bir kez bir kazıyıcıyla temizlemelisiniz. Ancak sabun veya temizlik ürünleri kullanmamayı unutmayın.

Çöpçü balıklar

Akvaryumu temiz tutan çöpçü balıkları
Akvaryumun duvarlarında biriken yosun ve mikroorganizmalarla beslenen bazı balık türleri vardır.

Muhtemelen çöpçü balıkları duymuşsunuzdur. Bunlar atık ve kirle beslenen ve bu nedenle akvaryumu doğal ve ekolojik bir şekilde temiz tutan belirli balık türleridir.

Ancak, bu balıkları değerlendirirken akılda tutulması gereken iki nokta vardır:

Filtreyi temizleyin

Akvaryumunuzda filtre varsa, bunun ne kadar önemli olduğunu bilmeli ve temiz tutmalısınız. En az on beş günde bir temizlemelisiniz. Ek olarak, balık bakım gereçleri satan yerler genellikle size talimatları verir ve temizlik için gerekli aletleri sunar.

İyice temizlemeniz gerektiğini unutmayın, tercihen akvaryumun geri kalanını temizlediğiniz zamanda değil.

Bir akvaryumu nasıl temizlenirsiniz, adım adım söylüyoruz

Akvaryumu temizleyen kadın
Akvaryumu temizlemek için içindeki suyu tamamen boşaltmanız gerekmez. Suyun dörtte üçünü değiştirmek yeterlidir.

Çoğu insan yanlış bir şekilde akvaryumu temizlemenin doğru yolunun balığı çıkarmak, tamamen boşaltmak ve sonra sabun ve suyla yıkamak olduğuna inanır. Ancak bu, bir akvaryumun temizlenmesi için doğru yol olmaktan uzaktır.

Aslında, su her iki veya üç günde bir değiştirilmeli ancak tamamen boşaltılmamalıdır. Aslında suyun sadece dörtte üçünü değiştirmeniz gerekiyor.

Bunu yeterince vurgulamak gerekirse sabun kullanmak geride küçük yüzücülerimiz için zehirli ve ölümcül olabilecek deterjan artıkları bırakabilir. Örneğin sirke gibi doğal ürünler kullanmak daha iyidir.

Bu nedenle, akvaryumun doğru bir şekilde temizlenmesi için aşağıdaki adımları izleyin.

  • Öncelikle tüm aksesuarları (taşlar, bitkiler, süs eşyaları) depodan çıkarın ve bol su ile temizleyin. Ayrıca gerekirse bir kazıyıcı kullanın. Akan suyun altında iyice temizleyin.
  • Şimdi, akvaryumunuzdaki mevcut suyu balıkla birlikte başka bir kaba koymalısınız. Bunu yapmak için sabun veya deterjan izi içermediğinden emin olduğunuz bir kap kullanın. Suyu ve balıkları o kaba aktarın.
  • Akvaryumun duvarlarını bir kazıyıcı ile kazıyın, yosun veya kabuklanmış kalıntıları çıkardığınızdan emin olun.
  • Akvaryumu biraz sirke ve bezle temizleyin. İyice temizleyin ve ardından tüm sirke kalıntılarını bol su ile temizleyin. İyice kurumasını bekleyin.
  • Balıkları akvaryumun içine koyun, ancak sadece bir miktar suyla (hareket etmeleri için yeterli miktarda).
  • Başka bir kaptan akvaryumu doldurmayı bitirmek için ihtiyaç duyacağınız miktarda temiz su ekleyin. Sonrasında akvaryumlar için özel ürünleri ekleyin. Bu ürünler, klor veya diğer zararlı kimyasallar olmadan suyun balıklarınız için uygun olduğunu garanti eder.
  • Su arıtma kitindeki talimatları izleyin ve ardından balığınızla aynı su sıcaklığına ulaştığından emin olarak tanka ekleyin.

Sonuç

Gördüğünüz gibi o kadar da zor değil. Unutmayın, balığı şoka maruz bırakabileceği için suyu tamamen değiştirmemelisiniz. Sadece 3/4 ‘ü kadarını değiştirin ve akvaryumun tüm aksesuarlarının ve duvarlarının temiz ve yosun içermediğinden emin olun.

Bir başka önemli hatırlatma: Küçük yüzücüler için gerçekten tehlikeli olabileceğinden sabun veya normal temizlik ürünleri kullanmayın. Her şeyden önce, evcil hayvanlarınızın sağlığı için uygun şekilde temizlenmiş bir akvaryumun şart olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.