Böbrek Hastalığını Önlemek İçin 4 İpucu

Her zaman ilişkili olmamasına rağmen yüksek tansiyonu ve şeker hastalığı olan kişilerin böbrek taşı problemi yaşamaları daha yüksek ihtimallidir. Bu nedenle konuyu doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır.
Böbrek Hastalığını Önlemek İçin 4 İpucu
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Böbrek hastalığı herkesin başına gelebilecek ciddi bir tıbbi durumdur. Böbrekler tükettiğiniz gıdalar vasıtasıyla vücudunuza giren toksinleri filtrelemekten sorumlu olduğu için sağlıklı beslenmek bu problemden korunmaya yardımcı olabilir. Böbrek hastalığını önlemek için bu ipuçlarını deneyebilirsiniz!

Böbrek hastalığını önlemek için ne tür önlemler almalısınız? Böbreklerinize sık sık detoks uyguluyor musunuz? Dengeli bir beslenme düzeni mi takip ediyorsunuz yoksa canınız ne isterse onu mu yiyorsunuz?

Böbrek problemleri genellikle oldukça komplekstir çünkü ciddi boyutlara ulaşana kadar bir belirti göstermez ve tedavisi daha zor hale gelebilir. Çoğu zaman sadece böbrek taşı problemi yaşandığı zaman ağrı hissedilir.

Böbrek hastalığı nedir? Böbrek Hastalığını Önlemek İçin 4 İpucu

Böbrek hastalığı (nöfropati olarak da bilinir) böbreklerinizin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini engelleyen bir rahatsızlıktır.

Böbreklerinizden biri veya ikisi görevini yapamayacak duruma gelene kadar problem yavaş yavaş artar. Neyse ki durum fark edildikten sonra sekteye uğrayan fonksiyonların hepsi veya bir kısmı genellikle eski kondisyonuna kavuşabilir.

Daha sonra doktorunuz uygulamanız gereken bir tavsiyeler listesi verecektir. Bunlara ek olarak aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:

1. Yediklerinize dikkat edin

İçinde çeşitli gıdaların olduğu bir diyet uygulamanızın çok önemli olduğunu muhtemelen defalarca okumuşsunuzdur. Bunun tek sebebi daha sağlıklı ve lezzetli öğün seçenekleri oluşturmak değildir. Aynı zamanda vücudunuzun ihtiyacı olan çeşitli besinleri almasına yardım ederek böbrek hastalığının oluşmasını engeller.

İşte beslenme düzeninizde bulunması gereken yiyecekler:

Yaban mersini

yaban mersini

Yabanmersini böbrek hastalığını önlemek için veya bu hastalıkla mücadele etmek için harika bir seçenektir. Lezzetli ve ferah bir tadı olmasının yanında yüksek oranda antioksidan da içerir.

Bazı yerlerde çok pahalı bir meyve olmasına rağmen 800 ile 1000 mg fosfor almak için 25 adet yabanmersini yeterlidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı riski ile karşı karşıyaysanız kaçınmanız gereken bir şey olan potasyum bu meyvede bulunmamaktır.

Kereviz

Bir zamanlar böbrek hastalığınız varsa kerevizden uzak durmanız söylenirdi. Ancak tam tersine kereviz böbrekler için çok faydalıdır.

Kerevizin içinde bulunan besinler stres hormonu seviyesinin düşmesine yardım eder ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Böbrek hastalığı kendini gösterdiği zaman bu iki faktör genelde sekteye uğrar.

Tüm bu bilgilere ek olarak, diyetinize kereviz eklediğinizde kilo vermek daha kolay bir hal alır. Çünkü her bir kereviz sapı sadece 10 kalori barındırır ve vücudunuz bunu sindirmek için daha fazla kalori harcar.

Patlıcan

patlıcan

Böbrek hastalığı olan kişilerin genellikle çok sınırlı bir diyet listesi vardır. Ancak, patlıcan her durumda tavsiye edilir.

Bu sebze sindirim sistemi fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına yardımcı olan yüksek miktarda lif barındırır. Ayrıca vücudunuz için temel besinler olan B ve C vitamini ile folik asit içerir.

Çok fazla protein tüketiminden kaçının

Protein tüketmeniz gerekmesine rağmen böbrek hastalığı önlemek için bu oran aldığınız toplam besinlerin %10’u ile %35’i arasında olmalıdır. Hatta et veya diğer hayvansal ürünlerden ziyade bitkisel kaynaklı proteinleri tercih etmek daha iyidir.

2. Tuz tüketimini azaltın

O kadar çok miktarda tuz tüketmeye alışmışızdır ki genelde bunun farkında bile olmayız. Tuz her türlü işlenmiş gıdada bulunur ve eğer dikkatli olmazsanız böbrek hastalığına yol açabilir.

Yemeklerinizi tatlandırmak için kullandığınız tuzu azaltmak çok iyi bir başlangıçtır. Örneğin, tarif bir tutam tuz koymanızı önermesine rağmen salatanızı hiç tuz koymadan yiyebilirsiniz.

Birçok salata sosu yüksek miktarda tuz ve koruyucu madde içerir.

deniz tuzu

Yemek pişirirken normal tuz yerine deniz tuzunu tercih edebilirsiniz. Tuz yerine geçebilen diğer her türlü maddeden de uzak durmak gerekir. Bunlar genelde böbreklerinizi olumsuz yönde etkileyen kimyasallar içerir.

Sofra tuzu tansiyonu yükseltip diyabet ve diğer çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı için pek kullanılmamalıdır.

3. Kan şekeri seviyenize ve tansiyonunuza dikkat edin

Yüksek tansiyonu ve şeker hastalığı olan kişilerin böbrek hastalığına daha yatkın olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü her iki hastalık da böbrek fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkiler.

Tansiyonunuz normal seviyelerin üzerine çıktığı zaman böbrekleriniz kan dolaşımındaki toksinleri arındırmakta ve onları idrara dönüştürmekte sorun yaşar. Eğer bu durumu takip edip kontrol altına almazsanız böbreklerinizde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir.

Diyabet söz konusu olduğunda ise yüksek tansiyon vücuttaki proteinin idrar yoluyla atılmasına neden olur. Eğer şeker hastalığınız varsa aynı zamanda tansiyonun da kontrol altında tutulmasına dikkat edilmelidir.

Tüm bunlara ek olarak böbrek fonksiyonlarınızı yılda en az iki defa doktorunuza kontrol ettirmelisiniz.

4. Düzenli egzersiz yapın

egzersiz yapan kadın

Fiziksel hareketsizlik böbreklerin en büyük düşmanlarından biridir. Oturarak veya hareketsiz şekilde çok uzun zaman geçirirseniz böbrekleriniz yavaşlar ve normal görevlerini yerine getirmekte zorlanır.

Her gün kısa bir egzersiz yaparak böbrek hastalığından korunabilirsiniz. En azından hafta üç defa yarımşar saatlik egzersizler yapabilirsiniz.

Böbrek hastalığı hayatınızı ciddi anlamda negatif bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle olumsuz durumların oluşmasını engellemek için gereken her adımı atmalısınız. Eğer böbrek hastalığınız varsa burada bahsettiğimiz küçük değişiklikleri hayat tarzınıza yansıtarak süreci tersine çevirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andreu Periz Dolores, Hidalgo Blanco Miguel Ángel, Moreno Arroyo Mª Carmen. Diagnóstico y prevención de la Enfermedad Renal Crónica. Enferm Nefrol  [Internet]. 2013  Sep [citado  2018  Nov  05] ;  16( 3 ): 193-195. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842013000300008&lng=es.
  • Cupisti A, D’Alessandro C, Fumagalli G, Vigo V, Meola M, Cianchi C, Egidi M, F: Nutrition and Physical Activity in CKD patients. Kidney Blood Press Res 2014;39:107-113. doi: 10.1159/000355784 Disponible en: https://www.karger.com/Article/FullText/355784
  • Estrada Rodríguez Janice, Amargós Ramírez Jaqueline, Despaigne Yant Madeline, Chaos Correa Tamara, Perera Salcedo Elsie. Prevención de la enfermedad renal crónica en la comunidad. AMC  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  16( 6 ): 1704-1717. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552012000600007&lng=es.
  • Moreno Arroyo Mª Carmen, Hidalgo Blanco Miguel Ángel. El ejercicio físico y el paciente renal crónico. Enferm Nefrol  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  15( 4 ): 296-299. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842012000400009&lng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.