Böbrek Taşı İçin Limon, Zeytinyağı ve Elma Sirkesi
Böbrek taşı belde ve göbekte şiddetli ağrıya neden olabilir ve yüksek seviyelerde kalsiyum oksalat ve fosfordan kaynaklanır. Ancak doğada, alkali bir etkiye sahip olan ve böbrek taşlarını oluşturan asitlere karşı koyan asetik asit gibi maddeler vardır.
Bunu limonda bulmak mümkündür. Bu yüzden bugün, böbrek taşları için limon ve diğer güçlü malzemelerden oluşan ev yapımı ilaçlardan bahsedeceğiz.
Böbrek Taşları Neden Oluşur?
Böbrek taşlarının oluşmasına, böbrek ve mesanede mineral birikimi neden olur. Normalde, mineraller biraz kristalleşir ve idrar yoluyla vücudunuzdan çıkarılabilir.
Ancak, biraz daha büyük olduklarında, bu şekilde atılamazlar. Böylece böbreklerinizde ve idrar yollarında kalırlar ve bu durum, hasta için çok acı verici olur.
Böbrek taşı oluşumunun nedenleri sadece yeterince su içmemek, fazla şeker ya da tuz tüketmek ya da fazla kilolu olmak değildir. Bu nedenler arasında genetik faktörler de vardır.
Böbrek taşı türleri
- Kalsiyum oksalat: En yaygın olan türüdür. Bu tür taşlar, aşırı miktarda kızartma, pancar ya da çikolata tüketimi nedeniyle, oksalatın kalsiyum ile birleşmesinden kaynaklanır.
- Ürik asit: Erkeklerde yaygındır. Genellikle fazla kırmızı et ya da deniz mahsülü tüketiminden ve dolayısıyla vücudun fazla ürik asit üretmesinden kaynaklanır.
- Struvite: Kadınlarda yaygındır ve böbrek enfeksiyonundan kaynaklanır.
- Sistin: Nadir görülür ve genetiktir.
Limon
Limon, vücudunuzun doğal pH derecesini etkileyen, idrarın asitliğini azaltan ve kalsiyum oksalat türünde böbrek taşı oluşma riskini en aza indiren sitrik asit içerir. Limondaki C vitamini vücudun korunmasına yardımcı olur.
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı limon suyu (60 ml)
- 8 bardak su (2 litre)
- Tatlandırıcı (bal ya da stevia)
Talimatlar
- Malzemeleri karıştırın ve sonuçları görene kadar her gün iki bardak için.
- Ayrıca yemeklere limon suyu da ekleyebilirsiniz. Böbrek taşlarının parçalanmasına yardımcı olmanın yanı sıra, yemeklerinize biraz lezzet katmanın harika bir yoludur.
Zeytinyağı
Zeytinyağı E vitamini, klorofil ve fenoller gibi antioksidanlar içerir. Vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ dokularında oksidasyonu azaltır ve karaciğerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Bu makalemize de göz atın:
Buna ek olarak, zeytinyağı vücudun A, D ve K vitaminlerini emmesine yardımcı olur. Zeytinyağını tüketmenin birçok yolu vardır. Ancak bu zeytinyağlı limon karışımı, böbrek taşlarını önlemek için mükemmel bir yoldur.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı limon suyu (30 ml)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (30 ml)
- 1 bardak su (200 ml)
Talimatlar
- Limon suyu ve zeytinyağını karıştırın.
- Önce karışımı için, ardından bir bardak su için.
- Üç gün boyunca günde üç kez uygulamanız önerilir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi asetik asit içerir ve asetik asit tükettiğinizde vücudunuz, böbrek taşlarını hem kıran hem de önleyen alkali maddeler üretir.
Sadece organik elma sirkesi kullanın ve elma sirkesini satın alırken şişenin dibinde bir çökelti olduğundan emin olun. Çünkü bu çökeltideki enzimler, böbrek taşları için yardımcı olurlar.
Malzemeler
- 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi (15 veya 30 ml)
- 1 bardak su (250 ml)
- Tadımlık bal
Talimatlar
- Suya elma sirkesini ekleyin ve biraz balla tatlandırın.
- Böbrek taşları gidene kadar günde en az 3 kez için.
- Elma sirkesini meyve sularına, smoothielere ya da evde hazırladığınız salata soslarına eklemeniz önerilir.
Limon, Elma Sirkesi ve Zeytinyağı Tarifi
Yukarıdaki bileşenlerin tüm faydalarından yararlanmak istiyorsanız, bunları bir araya getirebilir ve böbrek taşları için oldukça güçlü bir tedavi oluşturabilirsiniz. Ancak tadının biraz sert olacağını belirtmekte fayda vardır.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (30 ml)
- 5 yemek kaşığı limon suyu (75 ml)
- 1 bardak su (200 ml)
- 1 çorba kaşığı elma sirkesi (15 ml)
- 1/2 bardak su (100 ml)
Talimatlar
- Zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın ve için. Ardından bir bardak su için.
- Yarım saat sonra, 2 ya da 3 yemek kaşığı limon suyunu, yarım bardak su ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile seyrelterek için.
- İyileşme görene kadar birkaç gün boyunca tekrarlayın.
Bu uygulamaların haricinde dengeli ve ılımlı bir diyet uygularsanız böbrek taşlarını önlemeniz daha kolay olur. Yukarıdaki bileşenler bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve böbrek problemlerini önleyecektir.
Ayrıca bir tedbir olarak bunları düzenli olarak yemeğinize eklemeniz oldukça iyi bir fikirdir. Limon, zeytinyağı ve elma sirkesi çok kullanışlıdır; bunları beslenme düzeninize kolayca dahil edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alenzi, M., Rahiman, S., & Tantry, B., (2017). Antiurolithic effect of olive oil in a mouse model of ethylene glycol-induced urolithiasis. Investig Clin Urol. May;58(3):210-216.
- Barghouthy, Y., & Somani, B., (2021). Role of Citrus Fruit Juices in Prevention of Kidney Stone Disease (KSD): A Narrative Review. Nutrients. Nov 17;13(11):4117.
- Finkielstein, V., & Goldfarb, S., (2006). Strategies for preventing calcium oxalate stones. CMAJ. May 9;174(10):1407-9.
- Khan, S., Et al. (2016). Kidney stones. Nat Rev Dis Primers. Feb 25;2:16008.
- O’Kell, A., Grant, D., & Khan, S., (2017). Pathogenesis of calcium oxalate urinary stone disease: species comparison of humans, dogs, and cats. Urolithiasis. Aug;45(4):329-336.
- Rodriguez, A., Curhan, C., Gambaro, G., Taylor, E., & Ferraro, P., (2020). Mediterranean diet adherence and risk of incident kidney stones. Am J Clin Nutr. May 1;111(5):1100-1106.
- Ruggenenti, P., Et al., (2021). Fresh lemon juice supplementation for the prevention of recurrent stones in calcium oxalate nephrolithiasis: A pragmatic, prospective, randomised, open, blinded endpoint (PROBE) trial. EClinicalMedicine. 2021 Dec 14;43:101227.
- Siener, R., (2021). Nutrition and Kidney Stone Disease. Nutrients. Jun 3;13(6):1917.
- Zhu, W., (2019). Dietary vinegar prevents kidney stone recurrence via epigenetic regulations. EBioMedicine. Jul;45:231-250.