Böbrek Tüberkülozu: Tanı ve Tedavi
Böbrek tüberkülozu kronik bir durumdur. Genellikle, Mycobacterium tuberculosis bakterisi buna neden olur. Her iki böbreğe de zarar verebilir, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.
Genellikle akciğerlerde başlar ve akciğer tüberkülozu olan birçok hastada görülür. Mycobacterium tuberculosis böbreklere kan, doğrudan temas ve lenfatik sistem yoluyla ulaşır. Hatta, böbrek tüberkülozu, pulmoner tüberkülozun yanı sıra en yaygın ikinci tüberküloz formudur.
Böbrek tüberkülozundan etkilenen ilk kısımlar böbrekler, erbezi üstü ve prostattır. Bununla birlikte, genitoüriner organları da etkileyebilir.
Böbrek tüberkülozu belirtileri
En yaygın semptomlardan bazıları:
- Böbrek ağrısı
- Sık ve ağrılı idrara çıkma
- İdrarda kan
Çoğu hastada tüberküline karşı olumlu bir reaksiyon gösterir. Ek olarak, idrarlarında kolibasili pozitif çıkar. Ayrıca, erkeklerde genellikle erbezi üstüne bağlıdır. Bu yaygın değildir, aynı zamanda prostatit ile de ilişkilidir.
Tanı
Böbrek tüberkülozunu teşhis etmek için uzmanların mikroskop altına incelemesi gerekecektir. Test etmek için bir kültür almaları ve bu kültürü izole etmeleri gerekir.
Mikrobiyal tanı
Teşhis üç adımda gerçekleşir:
- Aside-alkole dirençli basillerin gösterilmesi
- Bakterileri izole etmek
- Bazen, uzmanların anti-tüberküloz ilaçlarına duyarlı olup olmadığını da test etmeleri gerekir
Ek olarak, bu bakterilerin tanımlanması için özel boyama teknikleri gerekmektedir. Çünkü hücre duvarlarında çok fazla lipit vardır. Ayrıca, yavaş büyürler. Bu nedenle, uzmanların kültürleri 8 hafta boyunca büyütmeleri gerekir.
Kültürleri boyamak ve onlara mikroskop altında bakmak en kolay ve en hızlı prosedürdür. Aslında, genellikle ilk tanı budur.
Ayrıca bakınız: Geniş Kullanım Alanlı Antibiyotikler
Mikobakterilerin yetiştirilmesi ve tanımlanması
Farklı kültür ortamları vardır: katılar, radyometrik sıvılar, radyometrik olmayan ve bifazik sıvılar. Günümüzde en hassas ve en hızlı olanlar katı ve sıvı ortamlardır.
En etkili teknikler lizis-santrifüjleme ve radyometrik tekniklerdir. Aslında, uzmanlar ciddi HIV vakaları ve bilinmeyen nedenleri olan ateşler için bunu kullanırlar.
Yeni teşhis teknikleri: DNA veya RNA’nın gen amplifikasyonu
Bu teknikler teşhisi çok hızlı hale getirir. Hücrelerin belirli bölümlerinin milyonlarca kopyasını oluştururlar.
İn vitro duyarlılık çalışmaları
Ek olarak, in vitro çalışmalar için farklı yöntemler vardır.
Patolojik Tanı
Patolojik tanı, örneklere mikroskop altında bakmaktan oluşur. Uzmanlar bu örnekleri biyopsi yaparak alırlar.
Böbrek tüberkülozu tedavisi
Bunu tedavi etmek için, bazı ilaçlara karşı dirençli olmadığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, tedavinizi takip etmemek veya tam olarak yapmamak, vücudunuzun bir direnç oluşturmasını kolaylaştırır.
Ayrıca, geri gelmesini önlemek için tedaviyi bir süre takip etmelisiniz. Tedaviye tepkinizi gözlemlemenin en iyi yolu bakterileri test etmektir.
Aslında, böbrek tüberkülozunu tedavi etmek için iki grup ilaç vardır. Bu gruplar ne kadar iyi çalıştıklarına ve yan etkilerine dayanmaktadır:
- İlk vakaları tedavi etmek için ilk tercih
- Bakterisitler: izoniazid, rifampisin
- Bakteriyostatik: etambutol
- İkinci seçenek ilaçlar: bunlar daha az aktiftir ve daha fazla yan etkisi vardır. Doktorlar onları dirençli formlar için veya özel durumlarda reçete eder. Bununla birlikte, bazılarını bulmak zordur ve bunları yalnızca eğitimli profesyoneller kullanmalıdır. Örneğin, bu ilaçlardan bazıları:
- Kanamisin
- Amikasin
Ayrıca ilginizi çekebilir: Bilmediğiniz 6 Doğal Antibiyotik Tarifi
Böbrek tüberkülozu tedavisinin yan etkileri
En yaygın yan etki karaciğer hasarıdır (hepatotoksisite). Aslında, bu izoniazid ve rifampisin kullanmaktan kaynaklanabilir.
Hafif yan etkiler yaygındır. Onları yaşarsanız, ilacı almayı kesmeniz gerekmez. Öte yandan, ciddi yan etkiler ilacı almayı bırakmanız veya tedavinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Bununla birlikte, kısa tedavileri olan hastaların sadece %3-5’inde görülürler.
Uzmanlar böbrek tüberkülozu hakkında hala çok şey bilmiyorlar. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki hastalar arasındaki farklılıkların nedeni hala net değildir. Bilim adamlarının hala bu durum hakkında daha derinlemesine bir çalışmaya ihtiyaçları vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Highsmith, H. Y., Starke, J. R., & Mandalakas, A. M. (2018). Tuberculosis. In Kendig’s Disorders of the Respiratory Tract in Children. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-44887-1.00029-8
-
Koch, A., & Mizrahi, V. (2018). Mycobacterium tuberculosis. Trends in Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.tim.2018.02.012
-
Daniel, T. M. (2006). The history of tuberculosis. Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/j.rmed.2006.08.006