Böbrek Yetmezliğinin 10 Belirtisi
Bazen ani idrar sıkışıklığı, sırtın bir tarafında ağrı, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıktığında bunları fark etmeyebiliriz. Böbrek yetmezliği birkaç farklı belirtisi ile ortaya çıkar ve bunlara olabildiğince erken müdahale edip böbreklerimizi korumak için nasıl fark edebileceğimizi bilmeliyiz.
Böbrek yetmezliği böbreklerinizin (veya biri alındıysa, böbreğinizin) çalışmasında ortaya çıkan belirli sorunlardır. Böbrekleriniz doğru şekilde çalışmadığında, bedeninizde pek çok şey değişmeye başlar.
Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
1. İdrarda Değişiklik
Bu durum böbrek yetmezliğinin ilk ve en yaygın rastlanan belirtisidir. Başka bir hastalıkla alakalı olması da mümkün olan bu durum, size bedeninizde bir şeylerin doğru olmadığını işaret etmektedir. Bu nedenle böyle bir durumda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
- Ani idrar sıkışıklığı, daha sık idrara çıkma ihtiyacı ve bazen geceleri idrara çıkmak için bir kaç defa kalkmak gerekmesi.
- İdrarda değişiklikler: daha açık veya koyu renkli idrar, çok az bir miktar idrar gelmesi, idrarda kan olması.
- Baskı hissiyatı.
2. Şişkinlik
Böbrek yetmezliği sorunu olan hastalar, bedenlerindeki fazladan biriken sıvıları atamazlar. Böbrekler normal şekilde süzme görevlerini yerine getiremediği için, sıvılar birikme yapar. Bu durumda bacaklarda, bileklerde, ayaklarda hatta yüzünüzde şişlik oluşması doğaldır. Ayakkabılarının ayaklarına olmadığını söyleyen bazı hastalar bulunmaktadır ve bu durum da başka bir belirtidir.
3. Bitkinlik
Sağlıklı bir karaciğeri olan kişiler, eritropotein adı verilen ve kandaki oksijeni taşıyan alyuvarların oluşmasını sağlayan bir hormon salgılarlar. Böbrek yetmezliği bu hormonun daha az salgılanmasına ve kaslarınızın hatta beyninizin oksijen yetersizliğinden dolayı yorulmasına neden olur.
Bu durum böbrek yetmezliği ile bağlantılı bir anemi türüdür. Bu sorunla karşı karşıyaysanız, kendinizi yorgun hissedip, uyumak istemeniz normaldir.
4.Cilt Sorunları
Böbreklerin işlevlerini yitirmeye başlamasıyla kandaki zararlı maddeler vücuttan atılamaz ve bedeninizde toksinler birikmeye başlar. Bu kaşınma, ağrı veya rahatsızlık hissi gibi kendini gösterebilir. Böyle durumlarda sürekli bir kaşıntı hissi söz konusudur.
5. Ağızda Metalik Bir Tat
Kanda atıkların (üremi) birikmesi, sindirilen yiyeceklerin tatlarını değiştirir. İştahınızda ciddi bir azalma olabilir ve kilo kaybetmeye başlayabilirsiniz çünkü artık etin tadı et gibi olmayabilir ve tatlılar güzel gelmemeye başlayabilir.
6. Mide Bulantısı ve Kusma
Kanda biriken atık, bedeninizin üremiye tepki vermesine neden olur. Hastalar kendilerini kötü hissetmeye ve kusmaya başlayabilirler ve buna ek olarak kilo kaybı kendini gösterir. Ayrıca, mideniz boşken kendinizi tok, ağır ve hantal hissedebilirsiniz.
7. Nefes Darlığı
Merdiven çıkmak, koşmak hatta normalden biraz hızlı yürümek gibi bir aktiviteden sonra nefes nefese kalabilirsiniz. Bunun iki nedeni vardır: Bedeninizde normalde olandan daha fazla sıvı vardır ve bu sıvı akciğerinizde birikip nefes almanızı zorlaştırır. Ayrıca böbrek yetmezliği ile ilişkilendirilen anemi de nefes darlığına neden olur.
8. Üşümek
Anemi kendinizi daha çok üşümüş hissetmenize neden olur. Bu da böbrek yetmezliğinin çok karakteristik belirtilerinden birisidir.
9. Konsantrasyon Sorunları
Dolaşım sorunları nedeniyle kanın düzgün şekilde süzülememesi ve eritropotein hormonundaki değişiklikler, beyne yeterli miktarda oksijen iletilmesini engeller. Beyin yeterli enerji alamaz ve konsantrasyon sorunları ortaya çıkar. Odaklanmak daha zor hale gelir, yorgunluk ve baş dönmesi hissiyatı artar. Ufak çaplı hafıza kaybı yaşanması normal bir durumdur.
Ayrıca bakınız: Doğal Yollarla Hafızanızı Güçlendirin
10. Bedeninizin Yan Taraflarında ve Bacaklarda Ağrı
Böbrek sorunu olan kişilerin bazıları sırt veya yan taraflarında ağrıdan şikayetçidir. Bu ağrılar bazen başka durumlarla karıştırılabilir. Bu ağrı sırtınızın yan tarafından bacağınıza doğru devam eden bir ağrıdır ve bazen günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
Bu belirti genelde böbreklerde hatta bazen karaciğerde içi sıvı dolu kistlerin oluştuğu polikistik böbrek hastalığı ile ilişkilendirilir. Bu durum çok acılı olabilir.
Böbrek Yetmezliği Nasıl Önlenir?
Böbrek yetmezliği genelde genetik etkenlerden ortaya çıkar ancak sağlıklı bir beslenme düzeni ve yaşam biçimiyle bu tehlikeli hastalığın ortaya çıkma riskini %60 azaltabilirsiniz.
Peki bunu nasıl mı yapacaksınız? Aşırı kilolu olmamaya çalışın, tansiyonunuzun ve kolesterolünüzün yükselmemesine özen gösterin, her gün en az bir saat yürüyün ve de en önemlisi beslenme şeklinize özen gösterin:
- Kırmızı etten (ve diğer hayvan bazlı proteinlerden) uzak durmaya çalışın
- Süt ürünlerinden ve yumurtadan uzak durun
- Gazlı ve şekerli içecekler tüketmeyin (bu içeceklerin sindirimi böbreklere zarar verir)
- Tütün, kahve ve alkol tüketmeyin
- Günde iki litre su için, hem çiğ hem de pişmiş meyve ve sebze tüketiminizi arttırın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lancet, T. (2013). The global issue of kidney disease. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)61545-7
- Kazancioǧlu, R. (2013). Risk factors for chronic kidney disease: An update. In Kidney International Supplements. https://doi.org/10.1038/kisup.2013.79
- Drawz, P., & Rahman, M. (2015). Chronic Kidney Disease. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/AITC201506020
- Weiner, D. E., & Seliger, S. L. (2014). Cognitive and physical function in chronic kidney disease. Current opinion in nephrology and hypertension, 23(3), 291–297. https://doi.org/10.1097/01.mnh.0000444821.87873.7b