Böbrekler için Zararlı 7 Alışkanlık

Böbreklerimiz, yediğimiz her şeyi filtrelemekten sorumlu olan organlardır, bu yüzden onlara fazla yüklenmemek gerekmektedir. Sürekli ilaç kullanmak bile böbreklere zarar verebilir.
Böbrekler için Zararlı 7 Alışkanlık
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Böbrekler atık ve fazla sıvıları idrar yoluyla atmaktan sorumlu olan hayati organlardır. Bu, onların genel sağlığınız için neden çok önemli olduğunu açıklamak için yeterlidir; ancak buna rağmen birçok insan böbreklerinin işlevini olumsuz etkileyen kötü alışkanlıkları uygulamaya devam eder.

Böbrekleriniz %20 düzeyinde çalışsa bile göreceli olarak normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Tamamen sağlıklı olduğunuzu düşünebilirsiniz, ama belki de o sırada siz fark etmeden böbrekleriniz yavaş yavaş tükeniyordur.

Bir çok durumda, böbrekler zarar aldığında vücuda çeşitli sinyaller verir ve sadece her şey çok geç olduğunda teşhis edilir. Şanslıyız ki, sağlıklı bir yaşam sürdürüp kötü alışkanlıklardan uzak durursanız, böbreklerinize gelebilecek olası riskleri azaltabilirsiniz. 

Böbrek sağlığı tüm sağlığınızla bağlantılıdır. Bu yüzden uzmanlar böbreklerinize zararlı olan 7 alışkanlığı listeliyor, ayrıca daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz için nelerden kaçınmanız gerektiğini söylüyorlar.

Gazlı içecekler içmek

gazlı içecekler

Japonyadaki Osaka Üniversitesinde yapılan bir araştırmada günde iki veya daha fazla gazlı ve şekerli içecekler tüketen insanların böbrek hastalığı riskinin daha büyük olduğu bulundu. Araştırmaya yüksek oranda gazlı ve şekerli içecekler tüketen 12 bin insan katıldı ve idrarlarında proteinuria isimli bir tür protein keşfedildi.

Proteinuria böbrek hastalıklarının erken belirtisidir, ama bu noktada halen bu sorun engellenebilir. Ayrıca gazlı ve şekerli içecekler böbrek taşı gelişimi için yüksek risk oluşturur.

Peki bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Gazlı veya şekerli içecekler yerine daha çok taze meyve suyu, sebze suyu ve elbette su için.

Aşırı sodyum tüketimi

tuz tüketimi

Böbreklerin görevlerinden biri de sindirdiğiniz yiyeceklerdeki sodyumu metabolize etmektir. Yemeğinize eklediğiniz tuzun ana kaynağı sodyumdur. Bu maddenin de ideal olarak neredeyse tamamen atılması gerekir. Çok fazla sodyum tükettiğinizde böbrekler iki kat çok çalışır ve bu durum uzun vadede sağlığınızı etkiler. 

Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Tuz neredeyse dışarıdan aldığınız her ürünün içinde olduğu için, tuz tüketimini azaltın. Onun yerine, yemeklerinizi tuz ekleyerek pişirmek yerine kekik, kişniş, zerdeçal, biber ve zencefil gibi baharatlar kullanın.

Kafein tüketimi

Kahve doğru oranda tüketildiğinde ciddi bir sağlık riski taşımaz, ama fazla kahve içmek böbreklere zarar verir. Kafein kan dolaşımını arttırır ve böbreklere çok fazla ağırlık bindirir. 

Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Kafeinli, çay ve kahve gibi içecekleri doğru oranda tüketin ve enerji içeceklerinden uzak durun. Güç katan bir smoothie veya enerji veren meyveleri tercih edin.

Ağrı kesicileri gereğinden fazla kullanmak

ağrı kesici

Ağrı kesiciler artık reçetesiz satıldığı için bir çok insan ağrıları için en iyi çarenin ağrı kesiciler olduğunu düşünüyor. Ne yazık ki ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımının yan etkileri olduğu ve böbreklere de zarar verdiği görülmüştür. 

Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Ağrı kontrolü için doktorunuza alternatif tedavi yöntemlerini sorun. Ayrıca analjezik özellikleri olan ve yazılarımız arasında da bulabileceğiniz bir çok doğal tarif vardır.

Yüksek proteinli gıdalar

Protein vücudun düzgün işlemesi için gereklidir, ama kesinlikle makul oranda alınmalıdır. Kırmızı et, balık ve hatta yumurta gibi gıdalar aşırı tüketildiğinde böbrekler normalden daha fazla çalışabilir.

Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Protein zengini gıdalar iyi beslenmenin bir parçasıdır, ama sadece makul oranda tüketilirlerse böyledir. Ayrıca bir alternatif olarak hem sindirimi kolay hem de sağlıklı olan bitkisel yağları tercih edebilirsiniz.

Fazla alkol tüketimi

alkol tüketimi

Aşırı alkol tüketmek böbrek hasarına yol açan kötü bir alışkanlıktır. Alkol, böbreklere ve karaciğere karşı agresif olan kimyasallar ve toksinler taşır.

Bundan nasıl kaçınabilirsiniz?

Alkol ve benzeri içecekler tüketirken akıllı hareket edin. Bir kadeh daha söylemek yerine maden suyu, meyve suyu veya çayı tercih edin.

Uzun süre idrarını tutmak

Eğer vücudunuz size tuvalete gitmenizi söylüyorsa, yapmanız gereken şey en yakın zamanda kendinizi rahatlatmanızdır. İdrarınızı uzun süre tutmak kötü bir fikirdir. Çünkü uzun vadede böbrek yetmezliğine veya idrar kaçırmaya sebep olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Michishita R, Matsuda T, Kawakami S, et al. The association between changes in lifestyle behaviors and the incidence of chronic kidney disease (CKD) in middle-aged and older men. J Epidemiol. 2017;27(8):389–397. doi:10.1016/j.je.2016.08.013
  • Saldana TM, Basso O, Darden R, Sandler DP. Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology. 2007;18(4):501–506. doi:10.1097/EDE.0b013e3180646338
  • Garofalo C, Borrelli S, Provenzano M, et al. Dietary Salt Restriction in Chronic Kidney Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2018;10(6):732. Published 2018 Jun 6. doi:10.3390/nu10060732
  • Evaluation, D. (2003). Clinical Guidelines National Kidney Foundation Practice Guidelines for Chronic Kidney. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/200307150-00013 [pii]
  • Levey, A. S., Eckardt, K. U., Tsukamoto, Y., Levin, A., Coresh, J., Rossert, J., … Willis, K. (2005). Definition and classification of chronic kidney disease: A position statement from Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO)z. Kidney International. https://doi.org/10.1111/j.1523-1755.2005.00365.x
  • Coresh, J., Selvin, E., Stevens, L. A., Manzi, J., Kusek, J. W., Eggers, P., … Levey, A. S. (2007). Prevalence of chronic kidney disease in the United States. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.298.17.2038
  • Epstein, M. (1997). Alcohol’s Impact on Kidney Function. Alcohol: Health & Research World. https://doi.org/10.1172/JCI103093.II.
  • Waddington F, Naunton M, Thomas J. Paracetamol and analgesic nephropathy: Are you kidneying me?. Int Med Case Rep J. 2014;8:1–5. Published 2014 Dec 15. doi:10.2147/IMCRJ.S71471

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.