Boğazınıza Yıl Boyu Bakın

Sadece hasta olduğumuz zaman boğazımız ile ilgilensek de, aslında hem yaz hem de kış boyu oluşabilecek sorunları önlemek adına dikkat etmemiz gerekir. Bugünkü yazımızda sizlere bazı doğal öneriler sunacağız.
Boğazınıza Yıl Boyu Bakın

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Her ne kadar sadece kışın başımıza geleceğinizi düşündüğümüz bir sorun olsa da, boğazlarımız klima ya da soğuk içeceklerden ötürü kuruyabilir. Bugünkü yazımızda, yıl boyu boğazınıza bakım yapabilmeniz için size bazı önerilerde bulunacağız.

Günlük Boğaz Bakımı için Öneriler

Kışın, çevremizdeki virüsler ve hastalıklar sebebi ile boğazlarımız hakkında endişe duymamız gayet normal bir durumdur.

Peki ya hava sıcak olduğu zaman? İletişimimizi sağladığımız bu araç gibi önemli bir şeyi asla ve asla ihmal etmeyin.

Aşağıdaki alışkanlıklar ile boğazımızı her mevsim korumalıyız.

1. Sağlıklı bir Diyet

bir iki tane portakal

İster inanın ister inanmayın, yediğiniz her şey boğazınızı etkiler. Beslenme programınız, sağlıklı değilse, hasta olmanız daha kolay bir hal alır.

Kışın bile olsa taze besinlere yönelin ve portakalda bolca C vitamini olduğunu unutmayın ( bağışıklık sisteminizi güçlendirir). Tatlılar için de mevsim meyvelerinden kullanın.

2. Sıvı Tüketin

kadın su içiyor

Sağlıklı bir boğaz, nemli bir boğaz demektir. 

Ses tellerinize yeteri kadar su taşımak için ünlü ‘günde 6-8 bardak su’ kuralını tavsiye ediyoruz. Bu sayede, o bölgenin aşırı ısınmasını ve kurumasını engelleyecek, ağrı ve hatta ses kısıklığını da önlemiş olacaksınız. Bu kuralı sadece yazın değil, tüm yıl boyu uygulamalısınız.

Aynı zamanda, çok soğuk içeceklerden de kaçınmanızı öneririz. Ek olarak, hava çok sıcak olduğunda, kahve ve alkol tüketiminizi de azaltmanızda fayda var.

Son olarak, süt ve süt ürünleri (mukus yapısını arttırır) yerine bitki sütlerini tercih edin.

3. Dinlenin

kadın evde dinleniyor

Yeteri kadar uyumazsanız, ertesi sabah boğaz sorunları ile uyanabilirsiniz. Sesiniz, hırıltılı ve as çıkar.

Uyumak, boğazımız da dahil olarak, tüm vücudu yeniler. Bu sebeple, ses tellerinizi çok kullanmışsanız, yapabileceğiniz en iyi şey normalden biraz daha fazla uyumaktır.

4. Sıkı Giyinin

kadın kalın giyinmiş

Bu önerinin sadece kış ayları için geçerli olduğunu düşünebilirsiniz ama durum hiç de öyle değil.

Yazın, insanlar klimalara biraz fazla abanır. Birçok ofis ve bina bu sebeple o kadar çok soğuktur ki kalın bir şeyler giyme ihtiyacı hissederiz. Soğuk hava boğazı kuruttuğu için yanınızda her zaman boynunuzu sarabileceğiniz bir eşya taşımanızı öneririz.

Ve tabi ki, kışın da yanınızda kaşkolunuzu almadan dışarı çıkmayın.

5. Bal Yiyin

bir kavanoz bal

Balın, başta boğazlar olmak üzere birçok genel faydası vardır. Herhangi bir virüsü, bakteriyi ya da mikroorganizmayı vücuda girmeye çalışırken yok etmek gibi güçlü bakteri ve mantar önleyici özellikleri vardır.

Propolis, enfeksiyon ile mücadelede, ses telleri iltihabında ve kuruluğu azaltmada yararlıdır. Aç karnına her gün bir çay kaşığı tüketebilirsiniz.

Bal için ise, çayınızı tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

6. Kuruluğu Önleyin

Klimalar nedeni ile bazı yerler aşırı kurudur.

Bir örnek verelim; uçağa bindiğiniz zaman, ağzınızı ya da bir havlu ya da ıslak mendil ile kapayıp, ses tellerinizi nemlendirebilir ve kuruluğu önleyebilirsiniz. Benzer şekilde bu durum ofisleri içinde geçerlidir.

Ayrıca, bu durum kışın ısıtıcılar nedeni ile de meydana gelebileceğini unutmayın.

Ek olarak, boğazınızı etkileyebilecek mantar, güve ve toz için için harika yerler olduğundan, yetersiz havalandırması olan, çok dumanlı ya da gürültülü yerlerden uzak durun.

7. Konuşmayın

Kulağa imkansız gibi gelse de, birçok durumda, konuşmayın ve boğazınızı dinlendirin.

Meslekleri gereği ses tellerini çokça kullanmak zorunda olan insanlar (resepsiyonistler, şarkıcılar, radyocular vb.) gün sonunda boğazlarında kuruluk hissedebilir.

Bu durumda, gerekli olmadığı haller dışında susun. Bu sayede boğazınızı bir nebze rahatlatmış olursunuz.

8. Sigara İçmeyin

Sigara sizi zehirler ve sadece akciğerleri değil, ses tellerini ve boğazı da kapsayan solunum sistemini de mahveder.

Sigara içmeseniz bile, pasif içicilik sonuçlarından kaçınmak için içenlerin yanında durmayın.

9. Öksürmek

kadın hasta öksürüyor

Boğazınızda bir sorun olduğu, öksürerek kurtulma huyundan vazgeçmeye çalışın.

Bunun yerine, hava yolunu tıkayan engeli ortadan kaldırmak için öksürün. Öksürdüğünüz zaman, ses tellerine gelen zararı engelleyebilirsiniz. Sorun devam ederse su ya da tercih ettiğiniz bir çayı için.

10. Ne Olduğunu Söyleyin

erkekler muhabbet ediyor

Son olarak, boğazınız ağrıyor diye de hayata küsmeyin. İster inanın ister inanmayın ama boğazınızın duygular ile bir bağı vardır.

Bu nedenle, sizi üzen bir şey varsa, boğazınıza düğümlenmiş bir yumru olduğunu hissedersiniz. O zaman ihtiyacınız olan şeyleri söyleyin ve ne olduğunu ifade edin.

Korkularınız, öfkeleriniz, üzüntüleriniz ya da güvendiğiniz insanlara karşı duyduğunuz endişeler gibi konulardan bahsedebilirsiniz. Bu sayede, boğazınızın bile değiştiğini ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.