Vücut Sıcaklığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Vücut sıcaklığı birçok dış etkene bağlı olarak değişebilir. Bunlardan bazıları stres, kötü beslenme hatta yaşlanma ve ruh hali olabilir.
Vücut Sıcaklığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 01 Ocak, 2019

Vücut sıcaklığı çok hassastır. Bunun nedeni, sıcaklığı değiştirebilen veya başkalaştıran koşullar olmasıdır. Vücut sıcaklığını ölçerken, normal aralık aşağıdaki gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir:

  • Stres
  • Beslenme düzeni
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Günün saati

Her zaman yüksek ateşle ilgili endişeleniriz. Ancak vücut ısısının normalden düşük olması, 40 derece ateşinizin olması kadar tehlikeli ve zararlıdır. Bu nedenle, riskleri ve yanlış tanıları önlemek için vücudumuzun normal sıcaklığını bilmek çok önemlidir.

Vücut sıcaklığını ölçmenin birçok yolu vardır ama pek çoğu etkili değildir. Kesin tanıya ulaşabilmek için tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Mesela, ateşinizin olduğu veya çok üşüdüğünüz zamanlarla alakalı yanlış düşünceleriniz olabilir. Bu yazıda normal vücut sıcaklığını tartışacağız.

Normal vücut sıcaklığı

test sonuçları

Daha önce söylediğimiz gibi, vücut sıcaklığı her bir kişiye göre değişebilir. Bununla birlikte, ortalama normal sıcaklık 35 ila 37.7 arasındadır. Günün hangi saatinde olduğunuz ya da vücudun hangi kısmından sıcaklığı ölçtüğünüze göre de değişebilir.

Bir bebek 37.8 ila 39  derece arasında olduğunda ateşi vardır. Bu sıcaklık nasıl ölçüldüğüne, vücudun neresinden alındığına ve günün saatine göre değişir. Ancak bu seviyelerde geziyor ve üstüne çıkmaya başlıyorsa hemen bir doktora gitmelisiniz.

Çocuklara gelince, durum yetişkinlere benzer. Normal sıcaklık, 36 ila 37 derecedir. Koltukaltı sıcaklığı ve rektal sıcaklık arasında 1 derece olabilir. Bunu dikkate almak ve paniğe kapılmamak önemlidir.

Düşük sıcaklık

Vücut ısısının düşmesi, dış etkenlere yüksek ateşten daha da fazla bağlıdır. Yine de, sıcak havalarda da vücut sıcaklığında ani bir düşüş olabilir. Buna hipotermi denir.

Vücut sıcaklığınız 35 derecenin altında olduğunda hipotermi oluşur. Bu nedenle, sıcaklığınız 36 derece civarındaysa paniğe kapılmanıza gerek yoktur.

Ateş

ateşi çıkan kadın

Vücut ısısı 37.5 derecenin üzerine çıktığında ateşli olarak kabul edilir. Bu durumda bir rektal termometre kullanıldığında sıcaklık 37.7’yi geçebilir ve 38 dereceye çıkabilir. Ateş 39 ve üzerine ulaşırsa, hemen bir doktora gidin. Yüksek ateş; dokulara zarar verir, sayıklamaya ve aşırı durumlarda kalp krizine neden olabilir.

Ne zaman ateşimi ölçmeliyim?

  • Sabah 6 ile akşam 6 arasında 0.2 derece kadar bir değişiklik olabilir.
  • Kış aylarında vücut sıcaklığı yaz mevsimine göre biraz daha yüksektir.
  • Kadınlar erkeklerden daha yüksek sıcaklıklara sahip olma eğilimindedir. Adet döngüsü sırasında zamana bağlı olarak 0.1 ila 0.2 derece arasında değişebilir.
  • Stresli bir günde, kötü beslenildiğinde veya öfkeli bir zamandan hemen sonra ateş ölçmek, sıcaklığı yaklaşık 0.2 dereceye kadar yükseltebilir.
  • Alkol, sıcaklığı değiştirebilen bir faktördür. İçtiğinizde hem yükseltebilir hem düşürebilir.
  • Egzersiz bir artışa neden olabilir. Uzmanlar, egzersiz yaptıktan hemen sonra sıcaklık ölçmeyi önermezler.

Vücut ısısını ölçmenin en iyi yolu nedir?

vücut sıcaklığı

Vücut ısısını ölçmenin en ideal dört yer:

  • Koltuk altı
  • Rektal
  • Kulak
  • Ağız

En yaygın yollar koltuk altı ve ağız yolu yöntemleridir. Koltuk altı yöntemi dış faktörlerden etkilenmeye açıktır ve kişinin iç sıcaklığını yansıtacak kadar iyi değildir.

Ağız yolu en erişilebilir olan ve en çok kullanılan yöntemdir. Bu, dil damarlarının sıcaklığını alır ve bu nedenle daha kesin sonuçlar verir. Ağız sıcaklığını alırken ağzı kapalı tutmak önemlidir. Termometreyi ağızda 3 veya 4 dakika bırakmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.