Boyun Tutulması: Yardımcı Olabilecek 5 Öneri

Boynunuz mu tutuluyor? Boyun bölgesinde kasları rahatlatmak için öncelikle dinlenmelisiniz ve ardından ağrıyı ve enflamasyonu azaltmak için soğuk - sıcak terapiler uygulamalısınız.
Boyun Tutulması: Yardımcı Olabilecek 5 Öneri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Boyun tutulması, bilimsel adıyla trapez sendromu, düşündüğünüzden daha yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Hareketlerinizi büyük ölçüde kısıtlayan bu rahatsızlık, hiç beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabilir.

Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa ya da sürekli bilgisayar başında çalışıyorsanız, omurga problemleri ve hatta eklem yangısı gibi faktörler boyun tutulmasına neden olabilir.

Trapez, kafatasından başlayıp, omuzlara kadar uzanan oldukça büyük bir kastır. Bazen, sadece bir şeye uzanmak, bu kasın çekilmesine neden olabilir. Böyle bir durumda, nefes almak bile yanmayı ve acı hissini tetikleyebilir.

Boynunuzun tutulması durumda, iyi bir fizyoterapistle görüşmenizi ve bu basit ipuçlarını uygulamanızı tavsiye ederiz.

1. Dinlenin

Boyun tutulması, boyun ve skapula arasındaki bağ dokularında ortaya çıkan, hastanın ağrıyı “hançer gibi” ya da hareket etmesini önleyen “bir düğüm” olarak tanımladığı bir durumdur.

Böyle bir durumda, yavaş hareket etmek zorunda kalırsınız. Daha fazla hareket etmek ya da kendinizi bazı pozisyonlara girmek için zorlamak, kasılmanın etkisini daha da yoğunlaştırabilir. Bu nedenle iyice dinlenmelisiniz.

En az bir hafta dinlenmenizi tavsiye ederiz. Bu süre zarfında, ağır şeyler kaldırmaktan kaçınmalısınız. Askılı bir şey giyinmek bile durumu olumsuz etkileyebilir.

Öncelikle, bir kaç gün boyunca koltuğunuza uzanın. Daha sonra yavaş yavaş etkilenen bölgeyi iyileştirmek için yumuşak bir hareket terapisi başlatabilirsiniz.

2. Buz koyun

buz

Dinlenmenin yanı sıra ve bölgeye düzenli olarak buz uygulamak size çok yardımcı olacaktır. Her bir buçuk saatte bir, kasın etkilenen kısımlarına 15 dakika boyunca bir buz torbası uygulayın.

Bu iltihaplanmayı azaltacak ve analjezik bir etki yaratacaktır. Bununla birlikte, bir uzmanın rehberliğini izlemeyi unutmayın.

Ağrı çok yoğunsa, size verilen ilaçları kullanın.

Sıcak bir duş aldıktan sonra kaslarınıza bir buz torbası uygulamayı deneyebilirsiniz.

3. Boyun tutulması için zencefil çayı

zencefil çayı

Ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için en uygun doğal ilaçlardan biri şüphesiz zencefil çayıdır.

Zencefilde bulunan beta-bisabolen ve zingiberen gibi uçucu yağlar, kas gerginliği ve eklem ağrısı için mükemmel anti-inflamatuar ajanlardır.

Her biri 250 mg ila 1 gram arasında toz zencefilden çay hazırlayarak günde üç fincan içebilirsiniz.

4. Her gün küçük esneme egzersizleri yapın

İkinci gün, trapezin etrafındaki kaslara ve eklemlere esneklik kazandıracak küçük egzersizler uygulamaya başlayabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu egzersizleri bir fizyoterapist kontrolünde yapmak en iyisidir. Fakat, iyi bir uzmana erişiminiz yoksa, evde basit esneme hareketleri yapma seçeneğine da sahipsiniz.

Bunu yapmak için, yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz egzersizlerden bazılarını deneyin.

Yapılması gereken en iyi şey hafifçe başlamaktır: kafanızı yanından bir elinizle bir kaç saniye boyunca yana doğru tutun (etkilenen kas bölümünün aynı tarafındaki el olmalıdır).

Ardından, trapez bölgesinde uzanmak için iki elinizi bırakarak vücudunuzu öne doğru eğin.

Bu rutini istediğiniz hızda yapın ve kendinizi zorlamamaya çalışın.

5. Hint yağı tedavisi

Hint yağı uzun süren sertlik ve boyun ağrısı için doğal bir çare olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, boyun tutulması ile beraber gelen ağrı, iltihaplanma ve kas gerginliğini azaltmak için idealdir.

Aslında, damar tıkanıklığının yarattığı ağrıdan kurtulmak için kullanılan klasik bir yöntemdir.

Hint yağını şu şekilde kullanabilirsiniz:

İhtiyacınız olan şeyler

  • Yumuşak bir bez
  • 2 çorba kaşığı Hint yağı (30 g)
  • Sıcak bir havlu ya da sıcak su torbası

Nasıl yapılır?

  • İlk olarak bezi ısıtın. Bezin ısınması için soba ya da kaloriferin üzerine koyabilirsiniz.
  • Daha sonra, bezi iki çorba kaşığı hint yağı ile nemlendirin.
  • Uzanın ve bezi kasın etkilenen kısımlarına yerleştirin.
  • Ardından, ısıyı bu alanda tutmak için bezin üzerine bir sıcak su torbası koyun.
  • Bu tedaviyi her gün uygulayabilirsiniz.

Kısa bir süre sonra rahatladığınızı fark edeceksiniz ve acı hissetmeden yavaş yavaş hareket etmeye başlayacaksınız.

 

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Serratrice, G. (2011). Contracturas musculares. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71051-9
  • Truffino, J. C. (2015). Protocolo diagnóstico de las contracturas musculares. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.03.005
  • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015, January 1). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
  • Marcano, L. H. (2013). Prevención del dolor de espalda en el ámbito laboral. Revista Enfermería C y L.
  • Ruano, J., Palafox, R., & García, N. (2007). Las mochilas en los escolares y su asociación con dolor de espalda. Acta Médica Grupo Ángeles.
  • Mahboubi, M. (2019). Zingiber officinale Rosc. essential oil, a review on its composition and bioactivity. Clinical Phytoscience5(1). https://doi.org/10.1186/s40816-018-0097-4

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.