Brugada Sendromu: Ani Ölümün Ana Nedenlerinden Biri
Brugada sendromu dünyadaki ani ölümün ana nedenlerinden biridir, ancak keşfi ancak son zamanlarda gerçekleşmiştir. Bu sendromu soyadı Brugada olan iki kardeş 1992’de keşfetmiştir.
Bozukluk genetiktir ve kalbin elektriksel iletim sisteminin değişmesinden oluşur. Bununla birlikte, semptomlar yetişkinliğe kadar belirginleşmez ve şüphe yaratarak erken tanı sağlayacak bir işareti yoktur.
Söz konusu genetik bozukluk, kalbin kas dokusu olan miyokardın iyon kanallarını değiştirmektedir. Bu iyon kanalları, miyokardiyal hücrelerin içi ve dışı arasında pozitif ve negatif yüklerin değişimine neden olur. Aksadıklarında, kişi ventriküler fibrilasyona daha yatkındır.
Ventriküler fibrilasyon ciddi bir aritmi türüdür. Kalp, dakikada 200 veya 300’den fazla atışa kadar, çok yüksek bir hızda kontrolsüz bir şekilde atar. Bu, zamanında ele alınmazsa ölümcül bir aritmidir.
Okumaya devam edin: Elektrokardiyogram veya EKG: Yorumlamak için Adımlar
Brugada sendromunun belirti ve semptomları
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Brugada sendromunun spesifik bir semptomu yoktur. İyon kanallarının değişiminin varlığına dair uyarı veren önceki değişiklikleri göstermediği için teşhis ve tespiti zordur.
Sendrom yetişkin bir bireyde ortaya çıktığında, doğrudan belli bir şiddet derecesi ile ortaya çıkar. Senkop, bayılma, çarpıntı ile birlikte aritmi veya kalp durması meydana gelebilir.
İlk bölüm gerçekleştikten sonra, bu sendromun varlığından şüphelenmek doktorun sorumluluğunda olacaktır. Bunu yapmak için, daha sonra açıklayacağımız Brugada’nın işareti olarak bilinen şeyi arayan bir dizi elektrokardiyogram yapmaları gerekir.
Bu işaret sadece bir elektrokardiyogramda görünür ve hasta bunu hissedemez. Önceden şüphelenmek neredeyse imkansız olsa da, teşhisi kesinleştirmek için hesaba katabileceğimiz bazı risk faktörleri vardır. Bu faktörler arasında şunlar sayılabilir:
- Brugada sendromlu akrabalar: Genetik bir hastalık olduğu için, daha önce tanı almış kişilerin aile üyelerinde bundan şüphelenmeliyiz.
- Erkekler: Hastalık erkeklerde kadınlardan çok daha sık görülür.
- Asyalılar: Asya kökenli insanların bundan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.
Teşhis
Brugada sendromu teşhisine ulaşmak, herhangi bir doktor için zorlu bir iştir. Şüpheye ek olarak, bir testte onu güvenilir bir şekilde tespit etmek için yeterince ısrarcı olmalısınız.
Tanı için tercih edilen alet bir elektrokardiyogramdır. Bu, bireylerin kardiyak aktivitesinin poliklinikte ölçtürebilecekleri elektriksel kaydıdır. Bu test, çalışmada iyon kanallarında değişikliklerin varlığı konusunda uyarıda bulunan özel bir form izleme olan Brugada işaretinin saptanmasında faydalıdır.
Ayrıca sorun, tüm hastaların bunu elektrokardiyogramda göstermemesi ve tüm elektrokardiyogramların her zaman kaydetmemesidir. Brugada işareti, testin sonuçlarının çok çarpıcı olan bir bölümünün yükselmesidir.
Hekim bu yüksekliği milimetre olarak ölçer. Eğer 2 milimetreyi geçiyor ve negatif dalga (aşağıya doğru) ile devam ediyorsa Brugada sendromundan şüphelenilmelidir.
Doktorların isteyebileceği diğer bir test ise elektrofizyolojik çalışmadır. Bu artık bir ofiste yapılabilecek tamamlayıcı bir yöntem değildir. Bunun yerine, vücuda bir kateter yerleştirmek için bir ameliyathane gerektirir. Cerrahlar, organın aktivitesini içeriden kaydetmek için kalbe bir kateter bağlar.
Brugada sendromunu tedavi etmek mümkün mü?
Ne yazık ki Brugada sendromunun tedavisi hakkında konuşmak zor. Kesin olarak konuşursak, bu durumdan tamamen kurtulmanın bir yolu yoktur. Bununla birlikte, mevcut olan, kalp durması için önleyici bir yöntemdir.
Bu önleme, hastanın vücuduna implante edilebilir bir defibrilatörün implantasyonu ile sağlanır. Bu küçük cihaz kardiyak elektriksel aktiviteyi kaydeder ve ventriküler fibrilasyon tespit ederse elektrik şokuyla tepki verir.
Sendrom için herhangi bir ilaç yoktur ve doktorların kalbin kusurlu bölgelerini çıkarmak için yapabileceği ameliyatlar yoktur. Bu nedenle düzenli kontroller önemlidir.
Daha fazlasını öğrenin: Kalp Çarpıntısı Hissetmenizin 4 Olası Nedeni
Brugada sendromu ile yaşamak
Yine de Brugada sendromu ile uzun süre yaşamak mümkündür. Hastanın bir defibrilatör implantasyonu olsun ya da olmasın, düzenli tıbbi kontroller esastır.
Doktorlar bozukluğu tespit ettikten sonra, değişiklikler konusunda uyarıcı neteliğinde olan değişkenleri gözden geçirmek için uzman kardiyologlar tarafından takip esastır.
Benzer şekilde hasta, kalp krizi riskini artırabilecek risk faktörlerini kontrol etmeyi öğrenmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Benito, Begoña, et al. “Síndrome de Brugada.” Revista espanola de cardiologia 62.11 (2009): 1297-1315.
- Rojas, Elirub. “Síndrome de Brugada tipo 1 a propósito de un caso.” Vitae: Academia Biomédica Digital 69 (2017): 10.
- Ortiz, José Manuel Monge, and Carlos I. Quesada Aguilar. “EKG Síndrome de Brugada.” Revista Clínica Escuela de Medicina UCR-HSJD 9.3 (2019): 53-55.
- Berne, Paola, and Luis Enrique Aguinaga. “Síndrome de Brugada.” Rev Fed Arg Cardiol 41.4 (2012): 225-34.
- Giménez, Nélida Inés, et al. “Síndrome de Brugada: Revisión.” Rev Posgrad 154 (2006): 16-20.