Bugünden İtibaren Kardiyovasküler Sağlığınızı Geliştirecek 7 Basit Değişiklik
Kulağa garip gelebilir ama, göğsümüzün tam ortasında tüm vücuda kan pompalayan muhteşem organı sık sık ihmal ediyoruz. Bunu bilinçsizce yapıyoruz, örneğin daha sabit bir yaşam tarzı veya sağlıksız bir diyet seçerek. Kardiyovasküler sağlık iyileştirmesi için daha iyi bir zaman olmamıştı.
Buna ek olarak, stres veya anksiyetenin kalbimizin sakin çalışmasını, dengesini veya refahını etkilemesine izin veriyoruz. Genel olarak, kalbinize bakmanın öneminin farkında olmanız önemlidir. Unutmayın ki, eğer kalbiniz kötüleşir, zayıflar veya iflas ederse, yaşınız ne olursa olsun, yaşam kaliteniz ciddi ölçüde düşebilir.
Bugün, yaşam kalitenizi ve kardiyovasküler sağlık iyileşmesine yardımcı olacak “küçük bir devrim” öneriyoruz.
1. Margarini zeytinyağı ile değiştirin
Eğer her gün yağlı ve reçelli ekmek yemeyi seviyorsanız, artık değişimin zamanı gelmiştir. Bunun yerine saf sızma zeytinyağı seçin ve bu lezzetli seçeneğin tadını çıkarın. Artı olarak, zeytinyağı hemen hemen her şeyle gider: kahvaltı, öğle ve akşam yemeği için ideal bir tamamlayıcıdır.
Ayrıca, Akdeniz beslenmesinden başka bir sağlıklı alışkanlık tereyağı yerine zeytinyağıyla yemek yapmaktır. Yemekleriniz çok daha sağlıklı ve çok daha lezzetli olacak!
Keşfedin: Kalp Krizi Öncesi Belirtiler
2. Haftada 3 kez balık yiyin
Ton balığı, uskumru ve ringa balığı gibi soğuk su balıkları, omega 3 yağ asitleri bakımından en zengin kaynaklardır. Etin aksine, bu balık türleri kardiyovasküler sağlık için çok faydalıdır.
Size potasyum, magnezyum ve niasin verirler. Yağ asitleri ile birlikte, bu üç bileşen arterlerdeki kötü kolesterolü (LDL) azaltır ve kalbe bakım yaparlar. Bununla birlikte, bilinen sağlıklı bir kökeni olan balıkları almaya çalışın. Bazen, balık sağlığınızı doğrudan etkileyen atık maddeler içerebilir.
3. Tuz alternatifi baharatlar
Tuz, yiyeceklerin lezzetini artırır; bu hepimizin bildiği bir şey. Ayrıca, mutfak tarihimizde uzun bir geleneğe sahiptir. Bu yüzden beslenme düzenimizden tamamen çıkarmak son derece zordur (özellikle hipertansiyondan şikayetçi olan kişiler). Buna karşın, tadı olağanüstü bir şekilde etkilemeyecek değil mi?
Bu sorunun çözümü basit ve harika. Aşağıdaki baharatlardan yardım alabilirsiniz:
- Dereotu çorba ve balık için idealdir.
- Sarımsak tozu lezzetli bir tuz yedeğidir.
- Limon suyu tozu, yemekleri lezzetlendiren doğal bir konsantredir.
- Soğan tozu iyi tadı vardır ve aynı zamanda bir anti-inflamatuar yiyecektir.
4. Kahvaltıya bir fincan yulaf ekleyin
Bu blogda, sık sık kalp ve damar sağlığınızı korumak için yiyebileceğiniz en iyi yiyeceklerden birinin yulaf olduğunu belirtiyoruz. Yulaf, altı temel amino asit içerir, doymamış yağlar ve linoleik asit açısından zengindir.
Glikoz seviyelerini düzenlerler, vitaminler (E, B1, B2) ve mineraller (kalsiyum, demir, çinko, fosfor ve magnezyum) açısından zengindirler. Tüm bu bileşenler sayesinde, kalbinize iyi bakılacak ve güne maksimum enerji ile başlamaya hazır olacak.
5. Kardiyovasküler sağlığınızı korumak için günde 20 dakika egzersiz yapın
Kalbimize, vücudumuza, kaslarımıza, kemiklerimize ve solunum sistemimize adamak için günün sonunda 20 dakika bulabiliriz. Bununla birlikte, temel unsur irade gücü ve zihinsel olarak egzersiz yapmaya kalkışmaktır.
Yürümek, koşmak, merdivenlerden yukarı çıkmak, bisikletinize binmek ya da dans etmek yeterlidir. Bununla birlikte, aerobik aktiviteleri de unutmamalısınız.
6. 20 dakika sakinleşme ve meditasyon
Meditasyon ve zihinden, bedenden, sorumluluklardan ve hatta teknolojiden nasıl bağlantıyı keseceğinizi bilmek sadece rahatlatıcı değil, aynı zamanda çok sağlıklıdır.
Zihnimiz ve kardiyovasküler sağlık bunun için minnettar olacaktır. Sonuçta, meditasyon gerilimi, kalıcı düşünceleri, takıntıları ve baskıyı serbest bırakmaya yardımcı olur.
Bugünden itibaren deneyin. Meditasyon yapın. Kendinize 20 dakikalık sessizliği ve sakinliği armağan edin.
7. Limon suyuna her gün evet diyin
Son olarak, limon suyu ferahlatıcı, sağlıklı, lezzetlidir. Bu özellikleri onu kalp sağlığınız için mükemmel bir müttefik yapar.Peki nedenini biliyor musunuz? Limonlar, kan basıncını düzenleyen iki mineral olan potasyum ve magnezyum açısından zengindirler.
Ayrıca, bu ekşi meyveler, biyoflavonoidler gibi farklı tiplerde antioksidanlar bakımından çok zengindir. Bunlar arterlerimizi korumak, esnek ve plaksız tutmak için gereklidir.
Gününüze bu basit tavsiyeleri eklemekten çekinmeyin. Yapımları kolaydır ve hayatınızı daha iyi hale getireceklerdir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. http://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
- Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. http://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
- Earnshaw, S. R., McDade, C. L., Chu, Y. F., Fleige, L. E., & Sievenpiper, J. L. (2017). Cost-effectiveness of Maintaining Daily Intake of Oat β-Glucan for Coronary Heart Disease Primary Prevention. Clinical Therapeutics. http://doi.org/10.1016/j.clinthera.2017.02.012
- Khan, M. K., Zill-E-Huma, & Dangles, O. (2014). A comprehensive review on flavanones, the major citrus polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.11.004